2021. október 3., vasárnap

Cristalica Kingdom


A Cristalica az egyik utolsó aktív üveggyár Németországban.



Miután délelőtt meglátogattuk az Azálea-és rododendronpark Kromlaut (Azaleen- und Rhododendronpark Kromlau) és megebédeltünk Görlitzben, Döbernbe mentünk.

 

Döbern

Döbern település Németországban, azon belül Brandenburgban található. Ország- és Európa-szerte híres látnivalója a Cristalica Kingdom.

 

Glasswerk Cristalica GmbH
Cristalica Üveggyár

Döbernben több mint 150 éve (1867 óta) gyártanak kiváló minőségű üveget. A luzsiai homok, szén és fa bőséges volt, így a XVIII. századtól kezdve jelentős üvegipar alakulhatott ki. 1882-ben alakult meg Döbernben a „Fettke & Ziegler” üvegmű. Gustav Adolf Hermann Fettke (1850.02.01. – 1920.03.13.) nagyméretű bronzfiguráját láthatjuk a helyszínen. Az egykor az üveggyártás fellegvárának számító üzem ma az egyik utolsó aktív üveggyár Németországban. A Cristalica ma az egyik legnagyobb üvegszállító. Feladatul tűzték ki maguk elé, hogy megőrizzék az üvegművészetet és az azt övező hagyományokat, és folyamatosan újragondolják azokat.

Üvegfúvóik aprólékos filigrán munkával, akár 1200 °C-os hőmérsékleten készítik az egyedi, új tárgyakat ügyfeleik számára a világ minden tájáról. Az üzem teljesen automatizált gyártósorokkal, több mint 5000 raklap- és 50 000 konténer tárolóhelyes raktárkapacitással rendelkezik.

 

Cristalica Kingdom

A piramis építésének ötlete a Luzsiában nem teljesen új. A közeli Branitz kastély (Schloss Branitz) parkjában Hermann Ludwig Heinrich Pückler-Muskau herceg két földpiramist is épített. A két piramis közül a nagyobb, a 20 méter magas földpiramis a maradandóság jelképe, és 1871 óta ez Hermann Pückler-Muskau herceg temetkezési helye.

A Cristalica Kingdom egyedülálló, 18 m magas üvegpiramisa szimbolikusan Döbern főutcáján áll, mindenki számára jól látható helyen. Turisztikai látványosság lett, ez egyben a világ legnagyobb üvegpiramis áruháza. A 2000 m2-en üvegkülönlegességeket és több mint 10 000 exkluzív üvegalkotást csodálhat meg itt a látogató. Mind saját gyártás, németországi és nemzetközi tervezőktől és művészektől.









































A vásárlási élményt kiegészítheti a Cristalica Kingdom vezetett túrája, az üveggyártó létesítmények megtekintése, vagy egy üvegkészítő tanfolyam. Ezekre előzetesen regisztrálni kell. Sajnos a covid miatt most egyik sem indult.

 

Cím: Forster Str. 36, 03159 Döbern, Németország
Telefon: +49 355-289442126
Honlap: Cristalica Shop | Crystal glassware, tableware and home decorations
Facebook: facebook.com/CristalicaShop
E-mail: info@cristalica.de

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!  

Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Döbern MAGYARul: Döbern – Wikipédia (wikipedia.org)
Döbern NÉMETül: Döbern – Wikipedia

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!