2022. január 6., csütörtök

Erdélyi korhelyleves


A korhelyleves savanyú káposztából főzött, kolbászos leves. Nevét onnan kapta, hogy a sok mulatozás, illetve nagy lakmározás -azaz korhelykedés- után nagyon jól esik a gyomornak kellemes, savanykás íze miatt.



Erdélyben káposztalevesnek, Szlovákiában kapustnicának nevezik. Sokak kedvence ez a tápláló, ízletes leves, mely klasszikus újévi étel, de a farsangi báli szezonban is gyakran készítik, mivel a másnapos gyomorra gyógyírként hat. A tél című versében Csokonai Vitéz Mihály is ír róla:

„Úgy megy majd gyomrunkban jól a concoctió*,
     Ha mind dosztig esszük a bálba, ami jó?
Igaz, van recipe: megterhelt és heves
     Gyomrunknak új erőt ád a korhel-leves;”


Az erdélyi változat receptjét mutatom meg.


HOZZÁVALÓK

250 g savanyú gyalult káposzta
50 g füstölt kolbász
50 g füstölt-főtt tarja
50 g füstölt (húsos) szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál darált pirospaprika

bors
2 db babérlevél
1 ág szárított csombor (borsikafű)
2 ek. tejföl
2 csapott ek. liszt

TÁLALÁSHOZ

tejföl
kenyér

 

ELKÉSZÍTÉS

Kóstoljuk meg a savanyú káposztát, és ha szükséges, mossuk át, hogy ne legyen túl savanyú.

A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk apró kockákra.

A szalonnát is kockázzuk fel, süssük zsírjára és a zsiradékban pirítsuk meg a hagymát. A végén hozzáadjuk az apróra vágott vagy préselt fokhagymát is.

Az edényt félrehúzzuk a tűzről, rátesszük az őrölt pirospaprikát, jól elkeverjük.

Hozzáadjuk a savanyú káposztát, visszatesszük a tűzre, és kicsit pirítjuk.

Felöntjük 1-1,5 liter vízzel (attól függően, hogy mennyire sűrűn szeretjük a levest), megkeverjük.

Óvatosan sózzuk (mivel a füstölt dolgok már eleve sósak) és hozzáadjuk a borsot, babérlevelet és a csombort is. Összekeverjük, és fedő alatt alacsony lángon főzzük.

Ha a káposzta már majdnem puha, hozzáadjuk a felkockázott füstölt-főtt tarját és a felkarikázott kolbászt. Addig főzzük, míg minden puha nem lesz. (Összesen kb. 40 perc.)

A tejfölt simára kikeverjük a liszttel, majd egy-két merőkanál forró levessel. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és pár percig még együtt rotyogtatjuk őket.

Tányérra szedjük, és tejfölt teszünk rá. Zöldpaprika szeletkével vagy petrezselyemzölddel díszíthetjük. Friss kenyeret kínálunk mellé.





Változatok:

- készülhet füstölt-főtt hús nélkül, csak kolbásszal (ez esetben dupla annyi kolbászt tegyünk bele)
- szokták húsgolyóval is készíteni; ez esetben fasírt-szerű kis golyókat főznek a levesbe.

 

Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

*Concoctió: kotyvalék, főzet


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt a levest. Édesanyám is sokszor főz ilyet.

    VálaszTörlés
  2. Uhh.. nekem ez nagyon nem >.< De mindenkinek egészségére, aki szereti. Én nagyon finnyás vagyok az ételek szempontjából :D

    VálaszTörlés
  3. Erdély alapból szívügyem - dédszüleim onnan származnak -, de az ételeik is finomak. A nagymamám valószínűleg az ottani ízeket hozta magával, amikor a nagypapám beleszeretett és a dél-keleti országrészből elhozta nyugatra. Anyukám sokszor mesélte, hogy egészen más ízekkel főzött, mint a rábaköziek. Ezt a levest pedig imádom. Szívem szerint mindenhez IS tejfölt ennék :) Köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Külön köszönöm, hogy írtál a nagyszüleidről, aranyos történet! 🥰

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!