2022. január 11., kedd

Szecsuani csirkemell


A „szecsuani” igazából egy készítési módot jelöl, Kína Szecsuan tartományában wokban rázogatva pirítják az ételt, melyek a legtöbbször nagyon csípősek. A szecsuani konyha sok fokhagymát, új hagymát, mogyorót, friss chilit és chili pasztát, szecsuani borsot vagy kínai ötfűszer keveréket használ.


 

Én még sohasem jártam Kínában, de Laurent igen. Mikor az élményeiről mesél, mindig így kezdi: „When I was in China...” (Amikor Kínában voltam…) Ez amolyan szállóige lett nálunk. Szóval amikor ő Kínában járt, állandóan kínai kaját evett (mi mást), és jól lefogyott, mert az étkezések végén nem volt sajt és baguette, és édességek sem, amivel a franciák az étkezéseiket befejezik. Tehát én az eredeti kínai ételeket nem ismerem, csak azokat, melyeket Európa-szerte az éttermekben árulnak. Azokat viszont szeretem, és megpróbálom magam is elkészíteni. Ilyen az a recept is, ami nekünk nagyon kínai és nagyon ízlik. De persze lehet, hogy egy igazi kínai sírva menekülne, ha ezt raknánk elé. 😂

 

HOZZÁVALÓK

250 g csirkemell
250 g gomba
140 g zöldborsó (konzerv, vagy fagyasztott)
1 csokor újhagyma (vagy 1 nagy fej vöröshagyma)
2 nagy gerezd fokhagyma
Kb. 5 evőkanál olívaolaj
szárított chili pehely ízlés szerint

szecsuani bors ízlés szerint
1 evőkanál barnacukor
50 ml szójaszósz
5 evőkanál citromlé
2 dl víz
1 evőkanál kukoricakeményítő


ELŐKÉSZÍTÉS

A csirkemellet megmossuk, majd szárazra töröljük. Kis keskeny csíkokra vágjuk.

A gombát negyedeljük, a nagyobbakat akár 6-8 cikkre is vághatjuk.

A hagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát apróra vágjuk vagy lepréseljük.

 

ELKÉSZÍTÉS

Egy wokban (vagy serpenyőben) füstölésig hevítjük az olaj felét. Beletesszük a felcsíkozott csirkemellet és megszórjuk chilivel. 2-3 perc alatt magas hőmérsékleten minden oldalán megpirítjuk a húst. Egy szűrőkanállal kiszedjük a wokból és félretesszük.

A visszamaradt olajba öntjük az olaj másik felét, újból felhevítjük, és hozzáadjuk a hagymát, és pár percig sütjük. Végül beletesszük a fokhagymát is.

Jöhet a gomba, pár percig pirítjuk ezt is. Hozzáadjuk a zöldborsót. Ízlés szerint sózzuk (csak kicsit, mert a szójaszósz amúgy is sós) és ízlés szerint megszórjuk szecsuani borssal, és a barna cukorral. 1-2 perc alatt karamellizáljuk, majd visszatesszük bele a csirkemellet is, és pár perc alatt készre főzzük.

Egy tálkában csomómentesre keverjük a szójaszószt, a citromlevet, a vizet és a kukoricalisztet. Ráöntjük a zöldséges csirkemellre. Összekeverjük és felforraljuk.

Tányérra szedjük, és rizst, tojásos rizst vagy rizstésztát kínálunk mellé.



 

Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK 

Szecsuan MAGYARul: Szecsuan – Wikipédia (wikipedia.org) 

8 megjegyzés:

  1. Nekem Kelet valahogy sosem volt a szívem csücske, pedig már ettem thai kaját is, ami szintén nem volt a kedvencem. Összességében a recept alapján nem tűnik rossznak az étel, csirkét imádom, illetve a szójaszószt is, csak a gomba a kivételével. :) Persze, aki ezeket a fajta ételeket kedveli, jó étvágyat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond! Nem baj, ha más az ízlésünk, attól szép a világ, hogy nem vagyunk egyformák 😉

      Törlés
  2. Én jóformán mindenhogy imádom a kínai konyhát, egyedül a gombával nem vagyok kibékülve. De nagyon gusztának tűnik az étel, el is mentettem a receptjét, hogy majd egyszer megcsináljuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De furcsa! 😯 Nem te vagy az első, aki nem szereti a gombát. A környezetemben mindenki szereti, úgyhogy nekem ez most meglepő volt. 😉

      Törlés
  3. Imádom az ilyen ételeket, és a Kínai konyhát. Köszi a receptet. :).

    VálaszTörlés
  4. Másfél éven át éltem kínaiak között, hát-hát.
    Lássunk egy példát echte kínai cuccokra:
    https://mayree-uh-uh.blogspot.com/2018/06/in-room-25-25.html

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!