Én még sohasem jártam Kínában, de Laurent igen. Mikor az élményeiről mesél, mindig így kezdi: „When I was in China” (Amikor Kínában voltam…) Ez amolyan szállóige lett nálunk. Szóval amikor ő Kínában járt, állandóan kínai kaját evett (mi mást), és jól lefogyott, mert az étkezések végén nem volt sajt és baguette és édességek sem, amivel a franciák az étkezéseiket befejezik. Tehát én az eredeti kínai ételeket nem ismerem, csak azokat, melyeket Európa-szerte az éttermekben árulnak. Azokat viszont szeretem, és megpróbálom magam is elkészíteni. Ilyen az a recept is, ami nekünk nagyon kínai és nagyon ízlik. De persze lehet, hogy egy igazi kínai sírva menekülne, ha ezt raknánk elé. 😄
HOZZÁVALÓK
4 főre500 g csirkemell
1 nagy ananász konzerv (a levével együtt)
kb. 4 evőkanál rizsliszt (vagy kukoricakeményítő vagy liszt)
kb. 5 evőkanál olívaolaj
1 púpos teáskanálnyi reszelt gyömbér
fél citrom leve
só
bors
75 ml édes szójaszósz (vagy 50 ml szójaszósz + 2 evőkanál méz)
ELŐKÉSZÍTÉS
A csirkemellet megmossuk, majd szárazra töröljük. Kis keskeny csíkokra vágjuk. Rizslisztbe forgatjuk.
Az ananászt (ha karikában van) kis cikkekre vágjuk.
A gyömbért lereszeljük.
A citromot kifacsarjuk.
ELKÉSZÍTÉS
Egy wokban (vagy serpenyőben) felhevítjük az olajat.
Beletesszük a felcsíkozott csirkemellet és 2-3 perc alatt magas hőmérsékleten minden oldalán megpirítjuk a húst.
Hozzáadjuk az ananászt, és pár percig együtt sütjük.
Sózzuk (csak kicsit, mert a szójaszósz amúgy is sós), borsozzuk, majd felöntjük az ananász levével. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a citrom levét is, a rostokkal együtt. Beletesszük a szójaszószt is.
Összekeverjük és felforraljuk.
Pár perc alatt készre főzzük. (A csirkemellen lévő liszt elég kell hogy legyen ahhoz, hogy közepesen sűrű szószt kapjunk. Ha mégis túl híg lenne, még egy kis liszttel sűríthetünk rajta.)
Tányérra szedjük, és rizst vagy sült tésztát kínálunk mellé.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése