2022. október 29., szombat

Berliner Fernsehturm


Berlini tévétorony


Berlin egyik fő látnivalója, 368 méteres magasságával Németország legmagasabb, az Európai Unió harmadik legmagasabb szabadon álló épülete, elkészültekor a világ negyedik legmagasabbja volt.



Minden évben egy szép étteremben ünnepeljük a kapcsolatunk évfordulóját. Idén a berlini tévétorony Drehrestaurant Sphere éttermébe mentünk. Sokat tétováztunk előtte, hogy lefoglaljuk-e, mert sokan írták az interneten, hogy túl drága ahhoz képest, hogy milyen, de végül csak lefoglaltuk, hogy magunk tapasztaljuk meg. Már 3 héttel előtte megvettük a jegyeket egy hétfő estére, mivel mindig tele van. Igaz, hogy elég drága, mivel a „Panoráma vacsora” személyenként 89€-ba kerül, de sok mindent tartalmaz:

- egy belépőjegyet a lefoglalt időpontban
- asztalfoglalást a Sphere étterem ablakánál
- maximális tartózkodási idő: 2 óra 30 perc
- egy pohár pezsgőt 0,1l
- 3 fogásos menüt (előétel, főétel és desszert)
- két pohár 0,2l bort, valamint korlátlan mennyiségben víz fogyasztást és egy forró italt

Így végül nem is olyan drága, hiszen a normál jegy csak magának a toronynak a megtekintésére 25,5 €/fő, maximum 45 perces tartózkodással. Ráadásul az ételek nagyon finomak voltak, egyedül a fagylaltos desszert okozott egy kis csalódást a mennyiségét tekintve.










Végül nagyon szép élmény volt, mivel szerencsénk volt az időjárással: igazán élvezhettük a kilátást 207 méter magasan. Nem a teljes „gömb” forog, hanem csak az étterem külső gyűrűs padlója. Elég gyorsan, hiszen 30 perc alatt tesz meg egy teljes fordulatot. Kicsit kevesebb, mint 2 óra 30 percet töltöttünk ott, így volt időnk 5 alkalommal megnézni a berlini műemlékeket innen a magasból.






















A torony 368 méter magas és Berlin minden pontjáról látható. 1969-ben épült Berlin keleti részén, és egész Berlin leglátogatottabb műemléke (több mint 50 millió ember látogatta meg a megnyitása óta), és ma már a város szimbóluma. 1991-ben 50 millió euróért teljesen felújították (egy új antennának köszönhetően még 3 méterrel magasabb lett). A gömb átmérője 32 méter, súlya 5000 tonna! Tiszta időben akár 40 km messzire is ellátni. A felvonó mindössze 40 másodperc alatt visz fel 200 méter magasra!













Ha meg akarod nézni a tornyot, legalább néhány héttel előre meg kell rendelned a jegyeket az interneten!


VIDEÓ!!!


Cím: Panoramastraße 1A, 10178 Berlin
Telefonszám: +49 (0) 30 247575875
HonlapOfficial website of the Berlin TV Tower - Enjoy the city from above (tv-turm.de)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK:

Berlini tévétorony MAGYARul: Berlini tévétorony – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!