2022. október 7., péntek

Grünberg

Fachwerkstadt Grünberg




Grünberg

Grünberg település Németországban, Hessen tartományban található. „Fachwerkstadt Grünberg”-ként említik az autópálya melletti információs táblákon. Nagyon megtetszett, így felírtam a listánkra, miután rákerestem az interneten, és úgy döntöttem, hogy itt egyszer meg kell állnunk.

Eljött a nap, hogy felfedezzük Grünberget, a favázas házak városát és annak látnivalóit és nevezetességeit egy óvárosnéző túra során. Csak követtük a „Historischer Rundgang”, vagyis a történelmi séta jelzéseket.  

A város nevét először 1222-ben említették egy hivatalos dokumentumban, így Grünberg 2022-ben ünnepli a 800. évfordulóját! Ennek megfelelően a kisvárosban több helyen is találtunk az ünnepre utaló nyomokat.

 

Marktplatz
Piactér

A piactér közvetlenül a Frankfurtból Közép-Németországba vezető régi kereskedelmi útvonalon, a "rövid hesseni úton" keresztül vezetett. már akkoriban is polgári központnak számított, és ma is találkozóhelyként szolgál fiatalok és idősek számára.





 

Rathaus
Városháza

A városháza impozáns épülete az egyik legszebb a piactéren. Az 1586-87-ből származó csodálatos reneszánsz épület 1593 óta a város tulajdonában van. A földszinti csarnok piaci és kereskedelmi helyiségként szolgált; a bejárati ajtó melletti vaskorsó erre emlékeztet.





Marktbrunnen
Kút

A városháza előtt található a kör alakú, téglából épült kút egy 36 méter mély, húzós kút. A vizet 1500 körülig innen merítették. 1820-ban a kutat betemették, és feledésbe merült, mígnem 1980-ban a „Hessentag” építési munkálatai során újra felfedezték.



Poststation
Postahivatal

A különösen szép barokk házak egyike az 1668-ban épült postahivatal, amelynek főterme még ma is emlékeztet eredeti funkciójára. Az épület hátsó részén lévő egykori istállók és pajtákat mára már lakó- és kereskedelmi épületekké alakították át.

 

Lutherhaus
Luther-ház

A Marktplatz és a Marktgasse sarkán lévő épületek között feltűnik egy rés. Egy fa van ma ott, de 1891-ig itt állt az úgynevezett Luther-ház, egy impozáns gótikus épület, amelyben állítólag Luther a wormsi diétáról hazafelé tartva 1521. április 30. és május 1. között az éjszakát töltötte. 1891-ben az épületet rossz állapota miatt lebontották.

A zöld favázas ház a Postahivatal, jobbra a fa a Luther-ház helyén van


Diebsturm
Tolvajok tornya

A város nevezetessége az 1300 körül épült Tolvajok tornya, szokatlan, csepp alakú alaprajzával. A város erődítményeinek részeként épült, később hosszú ideig börtönként szolgált, innen a neve. 1895-96-ban a város víztornyává alakították át. A második világháború alatt a tornyot lőszerraktárként használták, és a szövetséges csapatok részben felrobbantották. Felújítása óta kilátótoronyként szolgál.



Barfüßerkloster
Ferences kolostor

A ferences kolostort a XIII. század közepén alapították, és „Mezítlábas kolostornak” is nevezik. A gótikus épületről az első fennmaradt dokumentum 1272-ből származik. Miután a kolostort 1528-ban szekularizálták, az utolsó szerzetesek Limburgba költöztek. Az épületek romos állapotba kerültek. A szerzetesek házát kivéve a XVI. század végén minden épületet lebontottak. A kolostoregyüttes megmaradt és felújított részét ma kulturális rendezvények és polgári esküvők helyszínéül használják. Boltíves pincéje és kútja teszi ezt az épületet vonzóvá. Az északi lépcsőtorony is megmaradt.



Antoniterkloster
Antonita kolostor

Az 1193-ban alapított antonita kolostor nagy jelentőséggel bír Grünberg történetében, és a türingiai őrgróf támogatta. A kolostor 1526-os feloszlatásáig nagy befolyással bírt, különösen Közép-Németországban. A parkolóból látható, hogy a kolostor külső fala a városfal fölé emelkedik. A refektóriumból máig fennmaradtak az ablakok és egy gyönyörű öblös ablak. A délnyugati keresztirányú épület volt a templom, amely a támpillérekről és a gótikus sekrestyeablakról ismerhető fel.



Universitätshaus / Stammlersches Haus
Egyetemi Ház / Stammlersches Haus

Felső-Hessen legmagasabb szakrális épülete a XVI. század elején épült kolostori raktárnak, és valószínűleg 1542-ben a marburgi egyetem, 1613-ban pedig a gießeni egyetem rendelkezésére bocsátották a pestis idején. Az épületet időnként az egyetemi végrehajtó adminisztratív épületeként használták. Jelenlegi tulajdonosai után „Stammlersches Haus”-nak is nevezik.


Stadtkirche
Városi templom

A mai neogótikus stílusú városi templom 1846 és 1852 között épült a XIII. századi gótikus Marienkirche helyén.



Brauhaus / Wasserkunst
Sörfőzde / Vízemelő

A Winterplatzot az egykori sörfőzde uralja, amely a XVIII. században épült. Ma a földszinten található a városi könyvtár és a házasságkötő terem.

A szökőkúton lévő oroszlán a régi piactéri szökőkút oroszlánjának másolata, amely a város címerét tartja. A domb tetején egy 1582-ből származó kis kőház áll. Itt ér véget a nyomóvízvezeték, amellyel 1492 óta különböző rendszerekkel szivattyúzzák fel a vizet a 60 méter mélyen fekvő forrásvidékről.





Brunnental
Kutak völgye

A Winterplatztól a terep meredeken lejt, és a szemközti lejtővel együtt a Brunnental-völgyet alkotja, amelyen keresztül az Äschersbach patak vájta medrét. A tiszta forrásvíz több földalatti bazalthasadékból tör fel, két tóban gyűlik össze, és a folyásirányban egykor a völgyben lévő vízművet, a városba ivóvizet szivattyúzó szivattyútelepet, majd a szent forráshoz vezető malmot, a városi malmot és a kőmalmot hajtotta. A Brunnentalból 1419 óta lehetett forrásvizet meríteni.







Geburtshaus Theo Koch
Theo Koch szülőhelye

A jelentős dél-amerika kutató, német etnológus és felfedező Theodor Koch-Grünberg (1872-1924) szülőháza Neustadt városrészben található.


Museum im Spital / Augustinerinnenkloster / Hospitalkirche
Múzeum a kórházban / Augustinus kolostor / Kórházi templom

A középkori újvárosnak, az 1300 körüli településnek saját temploma volt: a Szent Pál. A XV. század közepén augustinus apácák építettek kolostort közvetlenül mellette, amelyből egy hosszú, fagerendás épület még ma is megmaradt. 1540-től kórházként szolgált a városban. Ma a „Museum im Spital Grünberg” működik benne.

A barokk kórháztemplom 1723-1740 között épült a Szent Pál templom helyén. Az anyagi nehézségek miatt nem volt lehetőség egy nagy templomtorony felállítására. A XIV. századból származó régi harang az egyik legrégebbi hesseni harang.




Carl Geist Strasse / Carl Geist Haus
Carl Geist utca / Carl Geist-ház

Carl Geist (1870-1931) német impresszionista festőről nevezték el az utcát, melyben lakóházát is láthatjuk.


Haus der Zünfte / Alte Schmiede
Céhek háza / Régi kovácsműhely

Az épületben egy teljesen felszerelt régi kovácsműhelyt láthatunk. A szomszédos „Céhek Háza” számos kincset mutat be a régmúlt időkből. Régi és eredeti kiállítási tárgyakkal mutatják meg a látogatónak a borbélytól a cipészig terjedő mesterségeket.

Balra a régi kovácsműhely, jobbra a céhek háza

















 

Cím: 35305 Grünberg
Telefonszám: +49 (0) 64 01 804114
E-mail: tourismus@gruenberg.de
Honlap: https://www.gruenberg.de/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK:

Grünberg MAGYARul: Grünberg – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!