2009. december 13., vasárnap

Adventi vásár és egy kis vár(os)nézés Bécs - Ausztria





Egy nap elhatároztuk, hogy megnézzük, milyen az Adventi vásár a „szomszédoknál”. Így reggel, jól beöltözve, Pirivel, Gáborral és anyuval nekiindultunk Bécsnek.

Wien
Bécs

Bécs (németül: Wien, bajor nyelvjárás szerint: Wean) Ausztria fővárosa és egyben legnagyobb városa, valamint az ország kilenc szövetségi tartománya közül az egyik. Bécs az ország politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja.
Történelmének, számos kulturális és művészeti értékeinek köszönhetően egyike Európa legkedveltebb idegenforgalmi célpontjainak.

Az autót egy külvárosi parkolóházban hagytuk, onnan tömegközlekedtünk el a Kastélyhoz. 

Schloss Schönbrunn
Schönbrunni Kastély

A Schönbrunni Kastély és parkja a UNESCO világörökség része 1996 óta.
A barokk stílusú császári rezidencia Bécs Hietzing nevű kerületében található. Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága: magát a kastélyt évente milliónál is több látogató keresi fel, a parkot további több milliónyian tekintik meg. A belvárosból az U4 metróval közelíthető meg.







Ha már ide jöttünk, nem csak a kastély parkjában lévő karácsonyi vásárt, hanem magát a Kastélyt is szerettük volna megnézni. Így a jegyet, amit korábban az interneten megrendeltük, átvettük, de a bejutásig még várni kellett. Így megnéztük a vásárt, és még a parkban sétálni is volt idő. A Schönbrunni Kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár  “császári” díszleteivel és romantikájával csalogatja látogatóit. A hangulatos piacon hagyományos kézműves termékeket, kézi készítésű karácsonyi díszeket találunk, a hangulatot karácsonyi zenék teszik teljessé.
A Kastély előtti téren van felállítva egy óriási karácsonyfa, és körben pedig a standok.










A Kastély parkja:















Aztán bejutottunk! Bent sajnos tilos fényképezni, csak egy-két titokban elsütött képet sikerült készítenem.






A palota több száz szobája közül császári család apartmanjai a kastély leglátványosabb helyiségei, a nyilvánosság számára többségében ezek állnak nyitva (szám szerint 40).

A Kastély belső terei nemcsak nemcsak a császári család tartózkodási helyéül szolgáltak, hanem reprezentációs célokat is betöltöttek, számtalan ünnepségen, rendezvényen kellett, hogy szimbolizálják és erősítsék a monarchia presztízsét. Ebből a célból a kor sok neves művészét és mesterét rendeltek ide az építkezés idején, hogy a szobák megkapják a legmagasabb eleganciát. A belsőépítészeti stílusokban ötvöződik a barokk és a rokokó, valamint a biedermeier, amelyek harmonikus együttest alkotnak.

A nyugati szárny első emeletén találhatók meg a császári pár (I. Ferenc József és Erzsébet császárné) lakosztályai. A keleti részben Mária Terézia kvártélyai, valamint az ún. Ferenc Károly-lakosztályok kaptak helyet, melyekben a császár szülei, Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegné élték mindennapjaikat.

És pár fotó bentről kifelé:



Körben az adventi vásár standjai




A kastély megtekintése után ismét a parkjában sétáltunk. Ezúttal messzebb mentünk, el egészen a Gloriette-ig.











Középen a Neptun-kút áll.





A kastély mögötti dombon a Gloriette látható. A gloriette kisebb pavilon- vagy belvedereszerű épület egy parkban.
Középen a Neptun kút, mögötte a dombon a Gloriette.

A legismertebb ilyen alkotás a bécsi Schönbrunni Kastély kertjében álló Gloriette épület, amelyet 1775-ben emeltek, és később étterem és díszterem volt benne, majd I. Ferenc József császár reggelizőszobája. Az éttermet a Monarchia korának végéig használták. Ma kávéház van benne, amely kilátóként is szolgál, remek bécsi panorámával.





Az épület homlokzatán a következő szöveg olvasható: "JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA AUGUSTA IMPERANTIB ERECT MDCCLXXV" (II. József és Mária Terézia uralkodása alatt emelve, 1775)


Innen remek a kilátás a Kastélyra és a városra.








Wiener Adventzauber
Bécsi adventi varázslat

Ismét metróra szálltunk, és a Városházáig mentünk (Rathaus). November közepétől Bécs több helyszínen is karácsonyi hangulatba öltözik. A szépen feldíszített terek, a forró puncs illata a sütemények látványa remek előkarácsonyi hangulatot teremt. A hagyományos Wiener Adventzauber (bécsi adventi varázslat)alkalmából a Rathausplatz igazi mesevilággá változik, ahol sétálgatva egy kisebb időutazáson vehetünk részt. Már messziről hívogat a vásár zsongása, és égbe törő tornyával a neogótikus Városháza, a Rathaus.


A turisták által leggyakrabban felkeresett bécsi helyszín nem más, mint a Rathausplatz. A Rathausplatz-on áll ugyanis a Városháza lenyűgöző szépségű épülete karcsú, az ég felé törő toronyával, rozettás ablakaival és loggiáival, melyet a bécsiek csak Neues Rathaus néven emlegetnek. A neogótikus stílusban 1883-ban épített épület, Kajetan Felder polgármester közbenjárása révén Friedrich von Schmidt tervei alapján készült el, aki versenypályázat során nyert a ma látható épület tervével. A tervezést egy késő középkori, holland vásárcsarnok alapján alkotta meg Schmidt - jelenleg ez a mintaként szolgáló, vásárcsarnoknak készült épület a brüsszeli városházaként funkcionál.

Az építmény közepén álló 98 m magas torony tetejét pedig egy 3 méter magas páncélos-lándzsás lovag vasszobra is ékesíti. A Rathausmann (Városházi ember) szobor, Alexander Nehr munkája, mely mára Bécs jelképévé vált. A Városháza egyik fő díszítő eleme a Habsburg uralkodók szobrai.

A Városháza épülete karcsú tornyokkal rendelkezik, továbbá loggiákkal lett tarkítva és rozettás csúcsíves ablakok is helyet kaptak rajta. A neogótikus stílusjegyekkel ékesített épület méltán lett a bécsi emberek büszkesége, hiszen páratlan látványt nyújt az érdeklődők számára. A Rathausplatzon álló Városháza hét árkádos udvarral rendelkezik. A hatalmas méretű épületben jelenleg a polgármesteri hivatal irodái működnek, valamint a városi önkormányzat szervei is itt tevékenykednek, ugyanis az 1575 helyiségből álló Rathaus tökéletes helyszínt biztosít a város vezetősége számára.








Christkindlmarkt

A Rathausplatzon kerül megrendezésre évről évre Bécs egyik legnagyobb és leghíresebb adventi vására is, a Christkindlmarkt. A látogatóknak közel 150 stand kínálja a karácsonyi dekorációkat, karácsonyfadíszeket, a kézzel készített édességeket és meleg italokat.




A Városháza előtti téren megrendezésre kerülő karácsonyi vásárnak igen hosszú története van. A klasszikussá vált, napjainkban megszokott karácsonyi vásár első ízben az 1975-ös esztendőben lett megrendezve a Rathausplatzon. Viszonylag bonyolult standot szerezni az itt áruló kereskedőknek, mert az egyik és legfontosabb kitétel, hogy garantáltan kézzel készített portékát kínáljanak a nézelődőknek.


















A karácsonyi vásár általában november közepe táján nyitja meg kapuit a látogatók előtt és egészen karácsonyig lehet sétálgatni a vásári standok között. A mesébe illő hangulatot fokozza a sötétedés után kivilágított Városháza, a hatalmas adventi koszorú, feldíszített fák és a mézeskalács figurák sokasága, sült gesztenye és forralt bor illata száll ilyenkor a levegőben, aminek ellenállni lehetetlen. Egy óriási méretű fenyőfa is felállításra kerül a Városháza előtti téren. A hatalmas fát karácsonyi díszekkel ékesítik és ki is világítják, így igazán meghitt, karácsonyi hangulat uralkodik el a mesebeli vásár közepette.












A forralt bor iszogatása közben teljesen ránksötétedett, így eljött az idő búcsút venni az adventi mesevárostól.
Visszametróztunk a parkolóba, majd pár óra alatt hazaautóztunk.



Adventi vásár:

🎄 Assisiben
🎄 Coburgban
🎄 Fürthben


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK: 

Bécs MAGYARul: http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9cs
Schönbrunn MAGYARul: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nbrunn
Schönbrunn hivatalos oldala: http://www.schoenbrunn.at/en.html
Schönbrunn a UNESCO honlapon: http://whc.unesco.org/en/list/786
Gloriette MAGYARul: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gloriette


1 megjegyzés:

  1. Tegnap Szombathelyen legalább olyan hideg volt, mint ezen a napon Bécsben.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!