2016. július 1., péntek

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora


Milánó Észak-Olaszország első, Olaszország második legnagyobb városa. Valamint az ország ipari központja. Világhírét manapság divatházainak, Operaházának köszönheti, régebben pedig gótikus, csupa kőcsipke dómjának, illetve a Santa Maria delle Grazie-templomnak, amely otthont ad Leonardo da Vinci híres festményének „Az utolsó vacsora”-nak.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora (L'Ultima Cena)

 

Chiesa di Santa Maria delle Grazie

(Santa Maria delle Grazie templom)

Leonardo da Vinci: Cenacolo / L’Ultima Cena

(Az utolsó vacsora)

Cím: Via Giuseppe Antonio Sassi 3, Milano
Bejárat: Piazza Santa Maria delle Grazie 2, Milano
Honlap: http://www.cenacolovinciano.net
Eljutás: MM1 metró: Conciliazione megálló, MM2 metró: Cadorna megálló. Villamos: 16-os, Santa Maria delle Grazie megálló
Belépőjegy: van. Előre foglalás kötelező!
Szezontól függően hetekkel, vagy akár hónapokkal a látogatás előtt jegyet kell foglalni ide, megtehető pl. ezen az oldalon, vagy telefonon: +39 02 92800360. A megadott időpont előtt pedig 15-20 perccel meg kell jelenni. Ha lemondott foglalások miatt jegyek szabadulnak fel, azokat minden reggel 8:15-kor árusítják, érdemes személyesen megjelenni.
Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 08:15-19:00 (az utolsó csoport 18:45-kor mehet be)
Zárva: hétfőnként, és január 1., május 1. és december 25.-én



A helyszín Unesco világörökség, 93-as azonosító számmal, A Santa Maria delle Grazie-templom és a domonkos kolostor, és Leonardo da Vinci „Az utolsó vacsora” című festménye néven 1980 óta szerepel a UNESCO világörökségi listáján.


Milánót már mind a ketten láttuk, ma csak Az utolsó vacsora miatt jöttünk el ide. Mivel az interneten foglalt jegyet minimum 15 perccel a megadott látogatási idő előtt át kellett venni, korábban érkeztünk. Így volt időnk a freskó előtt megnézni a templomot is.


Santa Maria delle Grazie-templom


A Santa Maria delle Grazie-templom építését 1469-ben fejezték be.

















Madonna delle Grazie-kápolna


A templomból, a bal oldali utolsó kápolna és a szentély között levő ajtón át kis előtéren keresztül lehet bejutni a Madonna delle Grazie-kápolnába. Ez volt az eredeti templom, amelyet beépítettek az újba. Homlokzati részeit barokk stílusban átalakították, hátsó oldala azonban -két ikeroszlop között- 15. századbeli. Értékesek az ugyancsak a 15. századból származó mennyezeti freskók, amelyek akkor kerültek napvilágra, amikor a második világháborús bombázások következtében az őket elfedő vakolat hullani kezdett. Az oltár fölötti kép azt a jelenetet ábrázolja, amikor Gasparo Vimercato, a templom alapítója, családjával együtt menedéket talált az oltalmazó Madonnánál.




A domonkos kolostor megközelíthető a templomból is.











Az utolsó vacsora


Leonardo da Vinci híres festménye Az utolsó vacsora egyébként nem a templomban van, hanem a refektórium (étkezde) épületében a templom mellett.
A kép azt a drámai jelenetet örökíti meg, amikor Krisztus a 12 apostolnak kijelenti, hogy egyikük el fogja árulni őt. Érdemes megfigyelni a képen az apostolok reakcióját, a döbbenetet az arcokon, a mozdulataikat.

Ludovico Sforza kérte fel 1495-ben Leonardo da Vincit a híres evangéliumi jelenet megörökítésére. A kép 1497-re készült el.
Érdekessége, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mivel méltatlannak érezte magát a feladathoz. Másik érdekessége, hogy a Leonardo da Vinci volt az első, aki Iskarióti Júdás alakját nem az asztal néző felőli oldalára ültette, mint ahogyan az őelőtte készült festményeken tették, hanem a többi apostol közé.

Alig 20 évvel a freskó befejezése után már kétségessé vált, hogy képes lesz-e ellenállni az időnek. Leonardo eltért a freskófestészet addig ismert technikájától: erős temperát használt, amelyet csirizzel és gipsszel preparált nem nedves, hanem száraz falrétegre vitt fel. Leonardo-nak ez a kísérlete adott lehetőséget arra, hogy a megfelelő fény és árnyék tónusokat elérje. Nem tudni biztosan, az eljárás helytelensége vagy egyszerűen a fal nyirkossága miatt, a 16. században a nagy mű állapota egyre romlott és a század végére már menthetetlennek ítélték.
A falba egy ajtót is vágtak, amelynek a festmény egy része áldozatul esett.
Két évszázadon át nem túl sokat tettek megmentésére. Ezek után Beilotti, majd Mazza Barezzi restaurálta, de közbelépésük alighanem többet ártott a képnek, mint használt. 1908-ban Cavenaghi és 1924-ben Silvestri újabb kísérletet tett megmentésére, s nekik végre sikerült a színek reprodukálásával egyidejűleg elszigetelniük a képet a nyirkos faltól.
A templom II. Világháború idején, 1943-ban súlyos sérüléseket szenvedett. A refektórium a bombázások következtében beomlott, de fal, melyen Leonardo da Vinci lenyűgöző, monumentális remekműve, a 450x870 cm-es Az utolsó vacsora című festmény látható, épen maradt.
1947-ben, Mauro Pellicoli újabb erőfeszítéseket tett a festmény megmentésére. Fáradozását 1952-re siker koronázta, a helytelen restaurálási kísérletek nyomait eltüntette, s helyreállította a nagyjában eredeti freskót. Érdekes felfedezés is tulajdonítható neki: a legfelső réteg alatt ráakadt Leonardo saját kézjegyére.
A freskó legutolsó restaurációja 1978-1999 között történt.


Bertalan, ifjabb Jakab, András, Iskarióti Júdás, Péter, János, JÉZUS, Tamás, idősebb Jakab, Fülöp, Máté, Tádé, Simon

Bertalan, ifjabb Jakab, András, Iskarióti Júdás, Péter, János, JÉZUS, Tamás, idősebb Jakab, Fülöp, Máté, Tádé, Simon

Jézus, Tamás, idősebb Jakab

Bertalan, ifjabb Jakab, András, Iskarióti Júdás, Péter, János

András, Iskarióti Júdás, Péter, János

Bertalan, ifjabb Jakab, András

Jézus, Tamás, idősebb Jakab, Fülöp, Máté, Tádé, Simon

Jézus, Tamás, idősebb Jakab, Fülöp

Máté, Tádé, Simon

A termet körbefutó virágfüzérek díszítik, ami felett Boldog Margit tondója látható.




A teremben láthatjuk még a Giovanni Donato Montorfano által 1495-ben készített Keresztrefeszítés-t is. Így egy helyen láthatjuk Krisztus passiójának kezdetét és végét.



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK:

Santa Maria delle Grazie templom MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_delle_Grazie-templom_(Mil%C3%A1n%C3%B3)
Leonardo da Vinci MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_utols%C3%B3_vacsora


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!