2016. július 2., szombat

Leonardo lengőkompja (Traghetto Leonardesco) - Imbersago, Olaszország
Traghetto Leonardesco Imbersago
(Leonardo lengőkompja)

Cím: Piazza Leonardo da Vinci, Imbersago
Telefon: +39 348 644 70 38
E-mail: traghettoleonardesco@gmail.com
Honlap: www.inadda.it
Jegy ára: 0,50 euroImbersago falucskája Olaszországban, Lombardia régióban, Lecco megyében található.
Ismertségét Leonardo da Vinci lengőkompjának (Traghetto Leonardesco) köszönheti.
  

A Leonardo repülőhíd (vagy lengőkomp) az Adda folyó egyik sajátossága; egy különleges típusú komp, amely a nevét feltételezett feltalálójáról, Leonardo da Vinci-ről kapta. A ma is működő egyetlen példány (régen 5 darab volt belőle) az Adda folyón Imbersago-t köti össze Villa d'Adda-val.


A neve ellenére azonban nem biztos, hogy az igazi feltaláló Leonardo; de azt biztosan tudjuk, hogy megfordult itt, míg Ludovico Sforza milánói hercegnek dolgozott, és tanulmányozta a projektet.

Tanulmányait nézve, Leonardo tervezett egy minden tekintetben hasonló hajót az Imbersago-ban még meglévőhöz. A vizsgálatok szerint a feltaláló valóban tartózkodott Vaprio d'Adda-ban 1506-1513 között Girolamo Melzi nemesember vendégeként; és a terve, amely 1513-ben készült szerepel a Windsori Kódexben és a várban tartják Angliában. A híres rajza a „porto della Canonica di Vaprio” (Canonica di Vaprio kikötője) valóban ábrázol egy kompot, mely egy kötélhez van csatolva, és a folyón halad.


A repülőhíd vagy lengőkomp az erős sodrású folyókon használt komp egy fajtája. A folyón való átkeléshez a komp itt nem használ külön emberi, állati erőt vagy erőgépet, hanem a folyó sodrát hasznosítja. Motor nélkül, egyetlen ember elégséges a működéséhez.

A klasszikus repülőhíd kompját a két part között tornyokra kifeszített hosszú kötél vagy lánc (légkábel) segítségével tartják a folyón. A kompot induláskor a kormánylapát segítségével úgy fordítják el, hogy a víz áramlásából származó erő oldalirányú komponense átmozgassa a másik partra. A kompon lévő görgők segítségével tartják a hajótestet a megfelelő ferde helyzetben.

Imbersago - sodrás iránya - komp - komp iránya - Villa d'Adda

Imbersago - komp - Villa d'Adda

A két part között kifeszített légkábel


A két part között kifeszített légkábel, és a parton lévő torony, melyhez a kábel rögzítve van


Kompon lévő görgők


Kormánylapát rúdja


Kormánylapát


Egyetlen egy fő személyzet, aki a kompot kezeli/irányítja

A Leonardo lengőkomp maga két hajótest között ácsolt 60 négyzetméteres fedélzetből áll, 5 autó és 100 utas fér fel rá.
XXIII. János pápa is használta a kompot, zarándokútja során a Santuario della Madonna del Bosco (szentély)-hez.Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK:
Lengőkomp ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Reaction_ferry
Lengőkomp/Repülőhíd MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BCl%C5%91h%C3%ADd_(komp)


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette, vagy a fent megadott linkek valamelyikéről származnak.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése