2017. július 23., vasárnap

Az érzékek tornya


 

turmdersinne
(Az érzékek tornya)

 
Cím: Spittlertormauer 17, 90402 Nürnberg
Telefonszám: +49 911 99288715
Fax: +49 911 99288769
Webhely: http://www.turmdersinne.de/
e-mail: info@turmdersinne.de

Nyitva tartás:
Kedd-péntek: 13:00-17:00
Szombat-hétfő: 10:00-18:00

Belépő:
Felnőtt 8 €, diák: 5,50 €, családi jegy: 18 €, gyerekeknek 7 éves korig ingyenes

 

A dolgok nem mindig olyanok, amilyennek látszanak, nem kell mindig hinni a szemünknek. Az agyunk folyamatosan dolgozza fel a külvilágból érkező impulzusokat, de vannak esetek, amikor kicsit megzavarodik. :-)
 
Érzékcsalódás
Az ember életének egyik legjelentősebb tapasztalata az, hogy rájövünk, hogy meg lehet téveszteni bennünket. Nem mindig hihetünk annak, amit érzékelünk.
Az érzékcsalódás (vagy illúzió) egy pszichológiai jelenség, amelynek során félreértelmezünk a valóságból érkező ingereket, azaz az agyban az érzékszervek által közvetített információ felhasználásával egy az objektív valóságtól eltérő megjelenítés keletkezik. Érzékcsalódást bármelyik érzékszerv okozhat, ezért vannak optikai csalódások, hallási, szaglási, tapintási illúziók, valamint az időérzékkel és az egyensúly-érzékeléssel kapcsolatosak is. Az illúziók között a legszélesebb körben az optikai csalódások ismertek, ennek valószínűleg az az oka, hogy az érzékelésünkben a látás a vezető érzékelési mód. Az érzékek tornyában jó pár érdekes illúziót tapasztalhatunk meg. Minden érzékszervünket letesztelhetjük itt. :-)

Jellemző az érzékcsalódásokra, hogy az emberek többségénél ugyanazt a hatást, vagy nagyon hasonlót váltanak ki. Sokszor a „trükk” ismerete sem képes eloszlatni az érzéki csalódást.

turmdersinne
Az érzékek tornya (Turm der Sinne) egy interaktív gyakorlati múzeum a nürnbergi történelmi városfal egyik tornyában. A múzeum régi falai között a középpontban az érzékelés áll.


Ebben a gyakorlati múzeumban, a torony 6 emeletén álmélkodhatunk, tapasztalatra, és tudásra tehetünk szert. Megtudhatjuk, hogyan működnek az érzékeink, hogy mikor és miért lehet bennünket megtéveszteni, és hogy ennek ellenére el tudunk-e érni egy megbízható tudást.
Izgalmas gyakorlati kísérletek, megdöbbentő illúziók és lenyűgöző tudományos háttér-információk segítségével érthetjük meg saját érzékszerveink működését.
Meglepődünk, felfedezzük agyunk figyelemre méltó képességeit, valamint érzékeink erejét és korlátait.
Megfigyelhetjük, hogy elemi érzéki jelenségek egyfajta csodát hoznak létre, és kíváncsivá tesznek a magyarázatra.
Játékos formában tapasztalhatjuk meg az érzékelés-tudomány és a neurológia legújabb eredményeit.

A múzeumot 7 éves kortól ajánlják. Mi egy 2 és egy 6 évessel mentünk. A 6 éves jól szórakozott annak ellenére is, hogy fordítani kellett neki, hogy hol mit/hogyan kell csinálni. A 2 éves számára is voltak élvezhető részek, de őt nem kötötte le annyira, hamar elunta magát.

A játékok/feladatok mellett németül van kiírva csak, hogy mit kell csinálni. A bejáratnál adnak angol, francia, spanyol, orosz nyelvű instrukciós füzetet. Magyar nyelvű nincs.

Ames-szoba
Rögtön az alsó szinten találjuk az Ames-szobát. A megfigyelő egy adott szemszögből betekintve a szobába jelentős méretbeli eltéréseket tapasztal a szoba két különböző sarkában álló személy között, még akkor is, ha a két személy közel egyforma magas. A szoba különlegesen épített, mégis egy bizonyos szögből teljesen normálisnak és téglalap alakúnak látszik.
  

Egy bizonyos szögből nézve az amúgy hiányos lécek úgy tűnnek, mintha teljesek lennének.
 

Pörgettyű

Szaglás-teszt


Édes, keserű, sós, savanyú… ismerős ízek. De mi az az umami? Az ötödik, újabban felismert -és némileg még vitatott- íz az umami. Neve japánul „jó ízt” jelent, magyarul általában húsíznek vagy fehérjeíznek mondják.

 
Hinta-palinta
Ha jobbra-balra dölöngélsz a kép előtt, úgy látod majd, mintha folyna a víz.
 


Sikerül-e a különleges lencsén át nézve befűzni a cérnát?


Hány kávéscsészét látsz?

Kettőt?


Aki kettőt mondott, tévedett! Csak az egyik igazi! A másik csak egy kép! :-)
 
Pörgettyű


Thatcher effektus
Peter Thompson foglalkozott a Thatcher effektussal, melynek lényege, hogy a fejjel lefelé fordított arcokba normális állású szemeket illetve ajkat helyeztek, melytől a kép valódisága semmit sem változott, azaz, teljesen normálisnak látszik. Ezt első ízben Margaret Thatcher, egykori brit miniszterelnök fényképével szemléltette, és a nevét is innen kapta.
Érdekessége, hogy a képet helyes szögbe visszaállítva az arcok igencsak rémisztő hatást keltenek, egyáltalán nem nevezhetőek normálisnak. Íme:


A fejjel lefelé fordított arcokba normális állású szemeket illetve ajkat helyeztek,
melytől a kép valódisága semmit sem változott, azaz, teljesen normálisnak látszik.

A képet helyes szögbe visszaállítva az arcok igencsak rémisztő hatást keltenek, egyáltalán nem nevezhetőek normálisnak.

A fejjel lefelé fordított arcokba normális állású szemeket illetve ajkat helyeztek,
melytől a kép valódisága semmit sem változott, azaz, teljesen normálisnak látszik.

A képet helyes szögbe visszaállítva az arcok igencsak rémisztő hatást keltenek, egyáltalán nem nevezhetőek normálisnak.

 
A szenzoros homunculus torz alakja
A szobor ábrázolja a test egyes régióinak érzőreprezentációját. Látszik, hogy a kéz, különösen pedig a mutatóujj, az arc egyes részei (beleértve a nyelv csúcsát), aránytalanul nagyobb kérgi reprezentációval rendelkeznek, mint a többi terület.
 
 
Melyik a nehezebb?


 
A sarkokban is találunk valamit...
 


Mi a turpisság?


Megtalálod a kódot?


Így készítsünk filmet egyszerűen ;-)


VIDEO!!!


Hermann-rács
Fekete négyzetek hálózata, amelyeket fehér sávok választanak el egymástól. A fehér vonalak találkozásánál jön létre az illúzió.

Középen a Hermann-rács
 
VIDEO!!!
 
Egyensúlypróba
 

VIDEO!!!

VIDEO!!!

"Szemüveg" nélkül könnyű beletalálni a piros karikába. Igen ám, de a szemüveggel??? 
Kilátás a turmdersinne tetejéről a Kaiserburgra és a nürnbergi történelmi városfal egy részére
(Ebben nincs semmi csalás :-) )
 
 
Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!
 

 
LINKEK:
 

https://de.wikipedia.org/wiki/Turm_der_Sinne
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ill%C3%BAzi%C3%B3

 
(A bejegyzésben szereplő képek és videók egy részét Laurent készítette.)


6 megjegyzés:

 1. Ugyanilyenek voltak a fejreállított házban, amiről legutóbb posztoltam én is :-)
  Mi teljesen elszédültünk a sok optikai csalódástól.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan fejreallitott házba szivesen elmennék én is. Már néztem is, de tőlünk mind nagyon messze van :-(
   Megnézem a te blogodat is, most kicsit el vagyok maradva az olvasással. :-(

   Törlés
 2. Szórakoztató :) Emlékszem, a pszichológia szakon az Észlelés tankönyvben volt kb. egy egész alfejezet az észlelési torzításoknak. Üde színfolt volt az egyébként száraz könyvben :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Próbáltam utánanézni, hogy mi lehetett ez, de sehol nem találtam semmi használhatót, vagy könnyen érthetőt róla. Pedig érdekel(t volna), hogy miért pont így alakultak a szobor méretei. De akkor azért nem, mert "egy egész alfejezet" szól csak róla. ;-)

   Törlés