2017. július 29., szombat

Világörökségek nyomában a Boden-tó körül - V. rész




Mainau, a virágsziget


Mainau - Blumeninsel

Telefon: +49 (0) 7531 303-0
e-mailinfo@mainau.de
Honlap: https://www.mainau.de/de/

Nyitva tartás: az év 365 napján napkeltétől napnyugtáig

Belépő: 12 éves korig ingyenes, diákoknak igazolvánnyal 11,50 €, felnőtteknek 19,90 €
Késői belépő (17:00 óra után) féláron.
Bővebb információ: https://www.mainau.de/de/opening-hours-prices.html


A nap nagy részét a svájci Sankt Gallenben töltöttünk. Kora estére pedig, levezetésnek, újra a Boden-tónál kötöttünk ki. Ezúttal Mainau szigetére látogattunk el, melyet egyszerűen csak „Virágsziget”-nek becéznek. Mint botanikus kert, történelmi kastélypark és kulturális központ, nemcsak a Boden-tó és környéke, de egész Németország egyik legvonzóbb látványossága.


Megközelítés

Ez a kis sziget a tó északi részében, az Überlingeni-tóban található. A Boden-tó felől menetrendszerinti hajóval, de busszal is megközelíthető. Autóknak, motoroknak és kerékpároknak külön parkolójuk van, ami fizetős. (5 €) Ezek, és a bejárat is a szárazföldön van, melyet egy híd köt össze a szigettel, ahová már csak gyalogosan lehet felmenni.


A jegyek mellé kaptunk egy térképet is, ez alapján könnyen bejárhattuk a szigetet.



Legenda

A legendák szerint a Szentföldről hazatérő skandináv keresztes lovagok hosszú útjuk során Mainau szigetén pihentek meg, s ajándékként keleti virágmagvakat adtak. Ezek voltak az első elvetett magok a szigeten.

Története

A történelem folyamán e sziget népek közötti viszálykodásnak volt kitéve. A számtalan tulajdonos a szigetet feldúlva, rendetlen összevisszaságban hagyta. Ekkor vásárolta meg 1827-ben Esterházy Miklós, aki kitisztította és ritka növények sokaságát, sőt délszaki fákat is ültetett Mainau földjébe. A parkban látható óriási méretű fák mellett, a tulipánfák között található egy, az Eszterházy herceg által 1830-ban ültetett fa, amely eléri a 43 méteres magasságot.

Mainau 1856-ban I. Frigyes badeni nagyherceg tulajdonába kerül. Utána fia, II. Frigyes örökli, aki megegyezik testvérével, Viktóriával, hogy unokájáé, Lennart Bernadotte hercegé lesz. A kis herceg minden nyarát itt töltötte.

1930-ban kezdődik el az ún. Bernadotte-korszak. Ők varázsolták ismét újjá az addigra rettenetesen elhanyagolt állapotban lévő kastélyt. Fél évszázados munka után a kastély és a kert 45 hektárnyi területe szinte teljes egészében több ezernyi virág özönében fürdik. A svéd Lennart Bernadotte gróf és Sonja grófnő halálát követően idősebb lányuk Bettina vezeti a Mainau GmbH-t, mint manager, később csatlakozott hozzá testvére Björn is.



A gyerekeket vizes játszótér is várja

A gyerekeket vizes játszótér is várja

Kacsák virágokból

Fácán virágokból



Lepkeház

Mainau csodavilága a lepkeház, mely Németország 2. legnagyobbja. Az üvegház ezer négyzetméteres, levegője igen páradús. Rengeteg színpompás pillangó repdes a levegőben, pihen a növények levelein, vagy éppen eszik a nekik kitett csemegékből. A lepkék rendkívül szelídnek tűntek, ennek ellenére egy sem volt hajlandó ránk repülni.

A lepkeház stílszerűen lepke alakú. Bejárata oldalt a hernyó.

Miből lesznek a pillangók?










Akkora, mint a fél fejem :-o


Ezekből az átlátszó szárnyúakból van a legtöbb.










A lepkék mellett madarak is laknak a lepkeházban.



És halak és teknősök is.

Kastély és templom

A parkban láthatjuk a Bernadotte család kastélyát, melynek egy része a nap bizonyos részében látogatható. Mellette pedig egy barokk stílusú templomot.









A park virágait úgy válogatták össze, hogy a hervadásukat (szinte) lehetetlen észrevenni. A tavaszi virágszőnyeg életre keltésének előkészülete már ősszel elkezdődik, amikor a több százezer virághagymát előkészítik tavaszra. Tavaszi virágfakadáskor milliónyi virág pompázik, ezek közül 550 különböző tulipán, 200-féle nárcisz és több mint 80 színkombinációban tündöklik a jácint, valamint 280 fajta rododendron. Tavasszal gyönyörködhetünk az 1200 fajta orchideában is.















Carl von Linné virágórája















Visszaindultunk airbnb-s szállásunkra, de útközben megálltunk az egyik kis faluban vacsorázni. A helyet a házinénink ajánlotta, és őszintén mondom, megérte hallgatni rá! Ez a hely pedig a Wirtschaft zum Kranz volt, Liggeringenben. Specialitásuk a Dünnele.




Mi is a kerthelységben ültünk le.







Dünnele

A dünnele alemann étel, és sok máshoz hasonlóan ez is a véletlen szüleménye. A parasztgazdaságokban a háziasszonyok hetente felfűtötték a kemencét a kenyérsütéshez. A kenyérsütés nem egyszerű feladat: ha túl korán teszi be az ember (asszony) a kenyeret, akkor a külseje megég, a belseje pedig nyers marad. Ezért ki kellett várni, hogy a kemence ne legyen túl forró. A kenyérsütés egész napos feladat volt, nem volt idő mellette más időigényes ebédet főzni, így alakult ki a dünnele, mely a kenyér tésztájából készül. Lecsíptek belőle egy adagot és jó vékonyra kinyújtották, majd megpakolták minden jóval, betették a sütőbe. Ebédre, mire a ház ura hazajött, el is készült a vékony, ropogósra sült dünnele. A gazdák egy jó pohár must kíséretében fogyasztották. A dünnele helyére a kemencébe pedig mehetett a kenyér, mely estére ki is sült.





A Wirtschaft zum Kranz egy családi vállalkozás, mely 1849 óta készít dünnelét. Kínálatukban hétféle feltét közül választhatunk (egy dünnelére max. 4 különböző feltétet kérhetünk): sajt, speck (húsos szalonna), spenót, hagyma, bors, fokhagyma, alma.

Mi okosan kértünk 3-3 különböző sós + 1 édes (almás) feltétet, majd ezeket elfeleztük, így minden ízt kipróbáltunk. Természetesen mustot ittam mellé, ahogy illik! :-)

A felsőn: spenót, fokhagyma, bors, alma
Az alsón: speck, alma, sajt, hagyma
Innivalók valra a must, jobbra rebarbara szörp
  

Innen közeli szállásunkra mentünk, és bezúgtunk az ágyba. Másnapra is szuper programok lettek betervezve, plusz még haza is kellett jönni.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK/FORRÁSOK

Mainau hivatalos honlap NÉMETül, ANGOLul: https://www.mainau.de/de/
Wirtschaft zum Kranz étterem honlapja NÉMETül: http://www.kranz-duennele.de/

Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne része, 2016-os kiadás, ISBN 9 782019 124427



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 



6 megjegyzés:

  1. Jé, a kacsák meg a páva ugyanolyanok, mint 13 éve is voltak. :-)
    A lepkeházba mi nem mentünk be, de csodálatos pillangókat fotóztál ott.
    üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a lepkeház volt a legjobb. A többi semmi különös. Még jó, hogy már amúgy is 17:00 után értünk oda, és féláron bemehettünk. 20 EUR kicsit sok lett volna érte szerintem. Mondjuk egyszer tavasszal a tulipánokkal meg az orchideákkal azért még megnézném.

      Törlés
  2. Ha mennék kizárólag tulipán nyíláskor mennék. Az orchideák üvegházban vannak, nem? Akkor azok mindig nyílnak. A fácán nem páva Bernie?
    A pillangóházat én sem hagynám ki! :-)

    A dünnele - mag sosem ettem - a német pizza, nem? :-D Gondolom a vékony tészta után kapta a nevét, dünn-vékony. Biztos finom lehet, jól tettétek, hogy sós és édes változatban is rendeltetek és osztoztatok, így mindent kipróbálhattatok. Nagyon guszta és hozzá must...! Imádom, de régen ittam finom, édes mustot...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, az orchideák ott lennének, de most felújítják az üvegházat, ki is volt belőle pakolva sok minden, és nem volt látogatható sajnos.
      De, az a fácán az páva. Köszi, javítani fogom!
      Azt olvastam, hogy vérig sértődnek, ha valaki lepizzázza a dünnelét ;-) Amúgy ennek vékonyabb és ropogósabb volt a tésztája. Nagyon finom volt! A must is! ;-)

      Törlés
    2. Jó lesz figyelmeztetésnek, a dünnele nem pizza. :-D Megjegyeztem. Már megint összeszaladt a nyál a számban, annyira guszták a képeken...

      Törlés
    3. :-D És igaziból is nagyon finomak voltak! Nekem az összes variáció nagyon ízlett. ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!