2017. július 23., vasárnap

Nürnbergi Állatkert


 
 
Tiergarten Nürnberg
(Nürnbergi Állatkert)

 

Cím: Am Tiergarten 30, 90480 Nürnberg
GPS: 49°26′51″N 11°8′41″E
Website: http://www.tiergarten.nuernberg.de
e-mail: tiergarten@stadt.nuernberg.de
Telefonszám: +49 911 54546
Fax: +49 911 5454802

Nyitva tartás:
Minden nap: 08:00-19:30 (főszezonban), 09:00-17:00 (főszezonon kívül)

Belépő:
Felnőtt: 13,50 , gyerek (4-13 éves): 6,50 €
Egyéb kategóriák: http://tiergarten.nuernberg.de/en/your-visit/admission-fees.html

 

 

A Nürnbergi Állatkert (Tiergarten Nürnberg) a nürnbergi Császári erdőben (Reichswald), Nürnberg délkeleti részén található. A 67 hektáros (170 hold) területen mintegy 300 állatfajt láthatunk.

 
A középkorban

Nürnbergben már a középkorban is volt állatkert. A helyi nemesség, a Burgraves által fenntartott állatkert jelei bizonyos helynevek, például az állatkert-kapu (Tiergärtner Tor) és a szomszédos Állatkert tér (Tiergärtnertorplatz) formájában maradtak fenn. Ez a védett terület egészen az úgynevezett Johannisfelderig (ma: St. Johannis) és a Rohlederersgartenig (ma a Klinikum Nord területe) ért. Csak sejtéseink lehetnek a park használatáról.

 
A XX. században

A Nürnbergi Állatkert 1912. május 11-én nyílt meg Luitpoldhainnál bajor állami kiállításnak (Bavarian State Exhibition) helyszínén. Miután a nácik magukhoz ragadták a hatalmat, az állatkertnek át kellett adnia a területét a Birodalmi Pártnapok Területének (Reichsparteitagsgelände) a városi szabadidőparkban (Dutzendteich), így 1939 februárjában bezárták. 1939 májusában a Császári erdőben (Reichswald), a Schmausenbucknál nyitották meg az új állatkertet. Az állatkert a második világháborúban majdnem teljesen megsemmisült. Az 1950-es évek végén építették újra.
 

 
Napjainkban

67 hektáros (170 hold) területével az egyik legnagyobb európai állatkert. Nagy, természetes területek jellemzik, amelyek erdős és kőfalas tájba ágyazottak. A közelmúltban számos új terület épült, például gorilláknak, hó leopárdoknak és sarki medvéknek.


Az állatkertben ázsiai oroszlánokat, szibériai tigriseket, hó leopárdokat, jegesmedvéket, szíriai barna medvéket és farkasokat, dél-afrikai gepárdokat, palackos orrú delfineket, indiai orrszarvúkat, malajziai tapírokat, alföldi gorillákat, kaliforniai tengeri oroszlánokat, zsiráfokat, szomáliai vad szamarat, szarvasokat, európai és amerikai bölényeket, afrikai bivalyokat, zebrákat és fókákat láthatunk. A gyönyörű tavak különböző vízimadaraknak adnak otthont.

Több mint egymillió látogató keresi fel minden évben.

 
 
Rajtunk nem múlt, mi is hozzáadtuk a magunkét az egymillióhoz. Fogtuk magunkat és a gyerekeket, meg a plüss fókákat és Icy-t, a jegesmedvét, és tettünk egy jó nagy sétát az állatkertben. A plüss fókák szerencsét hoztak Marcinak, láttunk egy csomó fókát, de Petinek Icy sajnos nem jött be, nem volt szerencsénk a jegesmedvékhez egyszer sem, pedig többször is elsétáltunk arra, hátha. De nem. :-( Így be kellett érnünk sok-sok más érdekes állattal.

KismajmokKenguruk
Zsiráfok

Gólyák

 
Szurikáták
 
 


Manátuszok (tengeri tehenek)
Delfinek

Szarvasok

Gázlómadarak

Daru


FlamingókAfrikai pusztai állatok


Alpaka
Ház körüli állatok
Ázsiai teve (kétpúpú teve)
Amerikai bölényTengeri oroszlánok

JegesmedvePingvinek


GepárdokSólyomalakúak

Szakállas saskeselyű


ÓriásrétisasHóbaglyok
RókákOroszlánok
Tigris
Kőszáli kecskékMajmokPapagájok


Teknősök, halak


PáviánokStrucc 
Macska
 
 
Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, hogy bejárjuk a világot, és megosszuk tapasztalatainkat!
 
 
 
LINKEK/FORRÁSOK:
 
Nürnbergi Állatkert ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuremberg_Zoo
Nürnbergi Állatkert NÉMETül: http://www.tiergarten.nuernberg.de
Reichsparteitagsgelände MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Reichsparteitagsgel%C3%A4nde(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


6 megjegyzés:

 1. Klassz állatkert, még nem voltunk ott.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És még nem is láttunk mindent! :-)
   "Érdekessége" egyébként, hogy nincs elefántjuk!

   Törlés
 2. Állatkertben 4 éve voltam utoljára és valóban utoljára. Tavaly az első és utolsó ocean world Dominik. Rep-en volt nálam a vízválasztó. A vadállatok a vadonba, az élőhelyükre tartoznak. Sajnos sok helyen bezárva egy életen át raboskodva élnek (azt már nem is említem, hogy idomítanak, cirkuszi mutatványokra kényszerítenek). Ez engem elszomorít és nem fogom többet támogatni. Vadasparkok bizonyos esetekben lennének megoldások, de a ketreces állattartás semmiképp.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kavics, én megértelek, és egyet is értek veled. De meglepődtem, hidd el, hogy ebben az állatkertben nincsenek úgy ketrecbe zárva az állatok. Van "házuk", de óriási nagy szabad "kertjük" is van. Persze nincs akkora területük, mint a vadonban, de itt viszonylag jó dolguk van.
   A vadasparkok, vagy rezervátumok sem mindig jó megoldás. Például Indiában akadtam ki nagyon, mert ott "beetetik" az állatokat, akik a kaja reményében jönnek közel, vagy nem menekülnek fejvesztve az amúgy iszonyat hangos, és tömegesen közlekedő katonai teherautók elől, amiben ott az embereket viszik körbe. Írtam is róla a blogomban, itt: http://mindenuttjooo.blogspot.de/2012/11/2012-11-17-24-incredible-india-kis_21.html
   Ugyanez okból rá pár évre, mikor Srí Lankán volt a programban rezervátum látogatás, nem akartam elmenni, de nem volt mit tenni. Itt viszont kellemes csalódás ért, mert itt nincs "beetetés". ennek megfelelően inkább madarakat, pávákat, krokodilokat és elefántokat láttunk. Másokat csak távolról. Igaz, Srí Lankán amúgy is vannak utak, melyek rezervátumokon keresztül visznek, és ott láttunk többször is az út mellett legelésző elefántokat például.
   Ezzel a sok rizsával csak azt akartam mondani, hogy meg kell nézni, hogy hova megy az ember, és a pénzével mit támogat.

   Törlés
  2. Igen, sajnos elszomorító a rossz állattartás. Biztos, hogy vannak humán (?! picit ellentmondásos a kifejezés) megoldások is, ahol van tér és nincs bántalmazás. Dom. Rep-en is azt mondták, hogy az állatok jól érzik magukat (honnan is tudhatjuk mi azt), nem bántják őket (nem is láttunk erre utaló apró jeleket sem) mégsem tudtak engem maradéktalanul meggyőzni.
   A kitaszított, elesett állatok védelmére egy parkra lenne szerintem csak szükség, de sem állatkerti szaporításnak, sem befogásnak nem vagyok híve és támogatója bármilyen csomagolásba is tálalják nekem. Talán, ha állatvédők vezetnének ilyen helyeket céllal, hogy visszakerüljenek az állatok a számukra megfelelő helyre, a vadonba.

   Elolvastam az indiai bejegyzésedet is. Azon túl, hogy egy nagy turista-lehúzás szaga volt a szervezésnek borzasztó volt olvasni a sorokat a tigris(-mentes) parkról. :-(

   Épp tegnap olvastam Bori egy írását e témában. Érdemes elolvasni és elgondolkodni rajta. http://www.backpacker.hu/tudatos-utazas-allatok/

   Törlés
  3. Elolvastam. Durva. :-( De igaza van.

   Törlés