2017. június 25., vasárnap

Reptéri Fesztivál „A repülés napja” - Albrecht Dürer Airport Nürnberg


 

Flughafenfest zum „Tag der Luftfahrt”
Reptéri Fesztivál „A repülés napja”
 

Albrecht Dürer Airport Nürnberg
Cím: Flughafenstr. 100., 90411 Nürnberg
e-mail: marketing@airport-nuernberg.de
Honlap: www.airport-nuernberg.de

 
Irányítótorony - Albrecht Dürer Airport Nürnberg
 

2017. 06. 25-én 11:00-17:00 óráig rendezték meg Nürnbergben a Reptéri Fesztivál - A repülés napját.

Ingyenes és kedvezményes programokkal -mint például kiállítások, sétarepülés, nyereményjátékok, gyermekprogramok, technikai bemutatók, reptéri idegenvezetés- várták az érdeklődőket.


* 11:00-12:00 Podiumsdiskussion „Europa am Albrecht Dürer Airport Nürnberg” (Panelbeszélgetés „Európa a nürnbergi Albrecht Dürer repülőtéren)
ingyenes

* 11:00-17:00 Rundflüge im Sportflugzeug (Sétarepülés kisrepülőgépen)
15-20 perc, 40 €/fő

* 11:30-17:00 minden félórában Airport-Führungen (Reptéri idegenvezetés)
45 perc, felnőtt: 6 €, gyerek 3 €

* 11:00-14:30 Vogelwelt im Bucher Landgraben (Madármegfigyelés a Bucher Landgraben természetvédelmi területen)
60-90 perc, ingyenes

* 13:00-16:00 Biberburg im Bucher Landgraben (Hódvár-megfigyelés a Bucher Landgraben természetvédelmi területen)
60 perc, ingyenes

* 12:00/14:00/16:00 Polizeihunde im Einsatz (Rendőrkutyák akcióban)
30 perces bemutató, ingyenes

* Besucherterrasse (látogatói terasz)
ingyenes

 
A repülőtér története
 

 
A repülőgépek története
 
 
Kiállítók

Talált / elkobzott tárgyakRendőrségTűzoltóság

Szimulátorok
Járművek
 


 
 
Ételek
Gyerekeknek

9 dolog a nürnbergi Albrecht Dürer repülőtérről

 
*1* Miért olyan fontos ez a repülőtér a régióban? Megéri-e üzemeltetni?

Észak-Bajorország egy gazdaságilag erős régió, ahol számos nagy cég székhelye és gyára található, mint a Siemens, a Schaeffler, az Adidas, és mások. De fontos a NürnbergMesse (Nürnbergi Vásár) és észak-Bajorország turizmusának is.
Utazásszervezők és charter-járatok úti célok széles skáláját kínálják. És valljuk be, ki ne szeretne a helyi repülőtérről menni nyaralni?
Csak a Flughafen Nürnberg GmbH 800 munkahelyet biztosít, de a repülőtér maga 3300-at, és ehhez direkt vagy indirekt módon kapcsolódik 12000.
Az elmúlt években a repülőtér veszteséges volt, vagy nullszaldós. Az elmúlt év volt az első, amikor sikerült nyereséget termelni.


*2* Ki a repülőtér tulajdonosa? Ki irányítja?

A Bajor Szabad Állam és Nürnberg városa egyenlő részvényesei a Flughafen Nürnberg GmbH-nak. Így a repülőtér a nagyközönségé, tehát mindannyiunké.
Az irányelveket az Executive Management határozza meg, és a Felügyelő Bizottság felügyeli. A Felügyelő Bizottság elnökét a Bajor Szabad Állam, míg az alelnököt Nürnberg Város jelöli ki.

 
*3* Miért Albrecht Dürerről nevezték el a repteret? Dürer repülhetett?

2014-ben kapta a repülőtér az Albrecht Dürer nevet. Egy regionálisan és globálisan ismert személyt kerestek, aki megtestesíti a régió erősségeit és minőségét.
Albrecht Dürer (1471-1528) a festő, egy márkát teremtett monogramjával (AD). Élenjáró, úttörő és iránymutató volt, és a város valaha élt leghíresebb lakója. Újító volt: ő találta ki a „selfie”-t, a saját magáról megfestett képeivel. Korszakának egyik legtöbbet utazott művésze volt, bejárta Európát városát Nürnberget használva bázisaként: csakúgy, ahogy ezt a repülőtér ma biztosítja az utasoknak (csak egy kicsit kényelmesebb, könnyebb, gyorsabb módon).

Dürer tudott-e repülni? A képzeletében biztosan. Néhány munkáját úgy rajzolta, mintha repülne; madártávlatból.
 


 
 
*4* Hová repülhetünk Nürnbergből?

3,4 millió utas, 50 non-stop célpontra repülhet Nürnbergből. 30 napi járat 9 nagy európai központba (hub). Mivel ezek közel vannak, rövid idő alatt elérhetünk oda.
Olyan légitársaságok repülnek Nürnbergbe rendszeresen mint az AirBerlin, Lufthansa/Swiss, Air France/KLM, Turkish Airlines. Fapados légitársaságok: Ryanair, Wizz Air, Vueling. Turista gépek: AirBerlin, TUIfly, SunExpress.
*5* Mennyire jól megközelíthető a repülőtér? Szükség van-e összeköttetésre az autópályával?

A repülőtér közel van a városközponthoz. 8000 parkolóhely áll rendelkezésre. Helyi és helyközi buszjáratok járnak a repülőtérre. A metrót használva 13 perc alatt elérhető a városközpontban található főpályaudvar.
Autóval egyedül a Flughafenstrasse-n közelíthető meg. Ennek tehermentesítése és egy alternatív útvonal miatt lenne hasznos egy másik út, mely a repteret az autópályával köti össze. Jelenleg Nürnberg az egyetlen repülőtér Németországban, aminek nincs direkt összeköttetése az autópályával. Ez egy nagy hátrányt jelent a versenytársakkal szemben.

 
*6* Mitől olyan kiváló az Albrecht Dürer repülőtér? Miért értékelik annyira jónak az üzleti utazók?

A nürnbergi Albrecht Dürer repülőtér többször is (2008-2015) megkapta a „Business Traveller Award”-ot (Üzleti Utazó Díj), mint a legjobb német repülőtér üzleti utazók részére.
Ami miatt az ügyfelek annyira elégedettek, az a metróállomás, a tiszta terminál-elrendezés, a központi helyen található biztonsági ellenőrzés, de még ennél is fontosabb az elhivatott személyzet. Az év 365 napján, a nap 24 órájában gondoskodnak az ügyfelekről. A gyors poggyász-felvétel, az ingyenes Wi-Fi, és a terminálhoz közeli parkolóhelyek szintén hozzájárulnak az elégedettséghez.

 
*7* Miért van szükség egy repülőtérre Frankfurt és München között? Kik repülnek Nürnbergből?

Németország két legnagyobb reptere 200 km távolságban található Nürnbergtől. Innen azonban könnyen elérhető Frankföld, Oberpfalz (Felső-Pfalz), Baden-Württemberg, Türingia, Szászország. Felmérésekből kiderült, hogy nagy cégek nem telepedtek volna le, illetve máshová helyezték volna át székhelyüket, gyárukat, ha nem lenne itt egy repülőtér. 
4,5 millió ember él a közelben, akiknek a nürnbergi repülőtér a legközelebbi pont, ahonnan turista vagy üzleti utakra indulhatnak, akár direkt, akár átszállással.
A repülőtér ugyanakkor az áruszállításban is fontos pont, 2 cargo centerrel.
 

*8* Mi mást lehet még a reptéren csinálni az elutazáson és a kikapcsolódáson kívül? Valami különösen váratlan?

Népszerű program a reptérlátogatás, melynek során a látogatókat a repülőtér „másik” oldalával ismertetik meg.
A Reptéri Fesztivál is sok látogatót vonz.
A „Terminal90” és az „EventPalace” diszkó és rendezvényközpont 2000 fő befogadására és szórakoztatására képes.
A Mövenpick Conference Center konferencia termeiben 220 főt tudnak vendégül látni.
Ingyenes a látogatói terasz.
Népszerű fotós és filmes helyszín is; TV és mozifilmek forgatási helyszíne is volt már a repülőtér.


*9* Jó szomszéd-e a repülőtér? Mi van a repülőgépek zajával?

A reptér Környezetvédelmi Osztálya folyamatos konstruktív párbeszédet folytat a környékben élőkkel. Célja a szennyezés és a zavarás megszűntetése, illetve minimalizálása. A zajszennyezés csökkentése érdekében optimalizálják a megközelítés-landolást illetve a felszállást a DSF-fel (Deutsche Flugsicherung) együttműködve. Külön díjat számolnak fel a hangos gépek, és az éjszakai csöndet megzavaró járatokra.   

 
 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
 

 
LINKEK / FORRÁSOK: 


A repülőtér hivatalos honlapja: www.airport-nuernberg.de
Valamint a rendezvényről és a repülőtérről szóló szórólapok.  


 

(A bejegyzésben szereplő képeket Laurent készítette.) 
 

4 megjegyzés:

 1. Nagyon jól összeszedett dolgok, élvezettel olvastam! A szimulátort egész biztos kipróbálnám!

  VálaszTörlés
 2. Érdekes lehetett. Párom megőrül a repülőkért.
  A müncheni reptéren is van sörkert, klinika, és télen még egy korcsolyapálya is, szóval sokan nem csak repülni mennek oda, hanem szórakozni is. Ez tetszik nekem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy korcsolyapálya de jó lenne itt is! Meg nekem még egy gyógyszertár hiányzik. Szinte minden repülőtéren van, itt nincs. :-(

   Törlés