2018. február 17., szombat

Anna Amália hercegnő - WEIMAR




Anna Amália hercegnő (Herzogin Anna Amalia)

Anna Amália Braunschweig-Wolfenbüttel-i hercegnő 1739-1807-ig élt. 16 éves korában ment feleségül Ernst August Constantinhoz (1737-1758), Szászország hercegéhez. Nem sokkal a 18. születésnapja előtt megszülte Carl August (Károly Ágost) herceget. Második fia, Friedrich Ferdinand Constantin (Konstantin) nem sokkal apjának korai halála után született meg. Anna Amália nem házasodott újra.


A hercegnő nagyon szerette a művészeteket. Ő hozta el Weimarba azokat a költőket és gondolkodókat, akiknek a neve a mai napig elválaszthatatlanul összeforrt a városéval. 1772-ben érkezett ide Christoph Martin Wieland költő, 1775-ben Johann Wolfgang von Goethe, egy évvel később Johann Gottfried Herder és 1799-ben Friedrich Schiller. Akkoriban Weimar egy aprócska türingiai városka volt csak. A XVIII. század végén és XIX. század elején azonban Anna Amália hercegnő támogatásának hála Weimar rendkívüli hatású kulturális felvirágzáson ment keresztül. A „weimari klasszika” nemcsak Németországban volt jelentős, de az ekkor született műveknek hatásuk volt a világ kultúrájára is. A klasszika korának végét Goethe 1832-ben bekövetkezett halála jelentette.

A UNESCO ennek az időszaknak hivatali és privát épületeit vette fel egy csokorban a világörökség-listára „Klasszikus Weimar” elnevezéssel, 846-os azonosító számmal.

Anna Amália hercegnő szívesen fordult Itália felé, hosszabb utazásra is vállalkozva. Két évig (1788-90) tartózkodott Itáliában, Rómában és Nápolyban, ami ebben a korban egy protestáns hercegnőtől különleges vállalkozásnak számított!

 

A „Klasszikus Weimar” 11 része vált UNESCO világörökséggé, melyek közül ezek kötődnek szorosan Anna Amália hercegnőhöz:

 

Wittums-palota (Wittumspalais)

Anna Amália 1774-ben költözött ide és élt itt 1807. április 10-én bekövetkezett haláláig. Rövid betegség után hunyt el. A nagy bálteremben búcsúztatták, amelyet feketébe borítottak, hogy a nép elbúcsúzhasson hercegnőtől. Halotti beszédét Goethe írta.


A lépcsőházban egy késő rokokó hordszéket láthatunk.


Anna Amália hercegnő portréja, 1806

A Kerekasztal szobában találkozott rendszeresen az illusztris asztaltársaság: az udvar tagjai, művészek és tudósok.


A két vörös szoba társalgó volt. A másodikat a "Költők szobájának" is nevezik, Goethe, Schiller, Wieland és Herder portrékat láthatunk itt.


Költők szobája

Költők szobája

A hálószobában még mindig ott van Anna Amália hercegnő ágya.




A folyosón a család vendégeinek képei és szobrai láthatók.


A zöld társalgóban Anna Amália itáliai útjára emlékeztető képek láthatók.


Volt rajz-szoba a palotában, itt a hercegnő rajzasztalát láthatjuk.


A zeneszobában hárfát és zongorát láthatunk. A hercegnő nem csak játszott a hangszereken, de zenét is szerzett.


A feljáróban itáliai tájképek, antik épület-romok láthatók a festményeken.



A kék társalgóban fogadták a rendezvényekre érkező vendégeket.






A fesztiválterem falait márvány minták, a csillárokat elegáns üvegfüggők díszítik. A plafont egy lipcsei festő, Oeser munkája díszíti.


  

Anna Amália Hercegnő Könyvtár (Herzogin Anna Amalia Bibliothek)

A könyvtár már a XVIII. század óta az egyik legismertebb. Ezt nem csak hercegi támogatóinak, hanem könyvtárosainak is -akik közül a legkiemelkedőbb Johann Wolfgang von Goethe volt- köszönheti. A 2004. szeptember 2-án bekövetkezett elektromos tűzben rengeteg minden (kb. 118 000 nyomtatott vagy kézzel írott mű) megsemmisült. A tűz áldozata lett 35 művészeti alkotás, 50 000 könyv és zenemű, valamint súlyosan károsodott több mint 62 000 kötet.

A restauráció három éve alatt régi és új technikákkal igyekeztek menteni a menthetőt. Erről egy kis kiállítást és filmet láthatunk a földszinten. 2007. október 24-én nyitott meg újra a könyvtár és Rokokó terem. Ez az épületrész olyannyira népszerű, hogy a látogatók számát korlátozzák az itt található eredeti padlózat és polcrendszer, a ritka könyvek, festmények, szobrok védelmében. Valamint kapunk egy óriási papucsot is, amit a cipőnkre kell húzni, csak úgy léphetünk be.













Harlequin dobbal, 1759 előtti

Dísztárgyak a weimari palotából

Rokokó terem











Goethe a dolgozószobájában diktál
(Johann Joseph Schmeller olajfestménye)
 

Belvedere-kastélypark a kastéllyal és az üvegházzal (Schlosspark Belvedere mit Schloss und Orangerie)

Weimar külvárosában található az 1724-32-ben épített barokk Belvedere kastély, mely egykor Anna Amália hercegnő nyaralója volt.

A főépületet szimmetrikus pavilonok szegélyezik. Ma a művészeti gyűjteményben XVIII. századi porcelánokat és fajanszot, bútorokat és festményeket láthatunk. A nyári rezidencia kertjei francia stílusban épültek. 1811 után nagy részük megváltozott, hogy megfeleljen az angol tájkert stílusnak.

Belvedere-kastély

Oldalsó pavilonok

Oldalsó pavilonok

A Belvedere-kastély hátulja

Üvegház

Üvegház

Egy a sok kis tó közül
 

Ettersburg-kastély és parkja (Schloss und Schlosspark Ettersburg)

Az Ettersburg-kastély az erdő szélén fekszik, a Grosse Ettersberg északi oldalán. Ez az erdő már a XVII. század óta a weimari hercegség vadászterülete volt. A kastélyt a XVIII. század elején építették. 1776 és 1780 között Anna Amalia hercegnő nyaranta itt tartózkodott, ezzel az irodalmi és zenei élet szereplőinek központja lett. (Ide sajnos már nem jutottunk el.)

Kép forrása
 

Tiefurt-kastély és parkja (Schloss und Schlosspark Tiefurt)

Kb. 4 km-re esik Weimar központjától ez a kastély. 1781-től Anna Amália hercegnő ide helyezte át nyári rezidenciáját. Ez idő alatt Tiefurt a weimari udvarnak és vendégeinek társadalmi központjává vált. Barátságos légkörű társadalmi élet zajlott itt előadásokkal, irodalmi estekkel. Még egy kis újságjuk is volt, a „Journal von Tiefurt”. Tiefurt elnéptelenedett, miután a kastélyt 1806-ban a francia csapatok kifosztották, illetve Anna Amália elhunyt 1807-ben.

Tiefurt-kastély

Tiefurt-kastély

Templom a kastély közelében

Vízimalom a kastély közelében

Vízimalom a kastély közelében
 

ELŐZMÉNY ITT, FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT és ITT!!!
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


A klasszikus Weimar MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_klasszikus_Weimar
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei
Anna Amália hercegnő NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Anna_Amalia_von_Braunschweig-Wolfenb%C3%BCttel
Belvedere-kastély ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Schloss_Belvedere,_Weimar
Johann Nepomuk Hummel MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Johann_Nepomuk_Hummel
Bauhaus MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bauhaus

LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN978-2-01-912442-7
A helyszíneken kapott Klassik Stiftung Weimar füzetkék


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!