2018. február 10., szombat

Mangalica Fesztivál
Mangalica Fesztivál

Cím: 1054 Budapest V. kerület, Szabadság tér
Honlap: http://mangalicafesztival.hu/

A belépés ingyenes.
XI. Budapesti Mangalica Fesztiválon jártunk. Ez a fesztivál a 11. budapesti, országosan pedig a 33. fesztivál volt. Budapesten kívül Debrecenben és Szombathelyen is megrendezik az eseményt. A Mangalica Fesztivált 2008-ban rendezték meg először Budapesten a Szabadság téren, 2010-től pedig országos eseménnyé vált.

A mangalica a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta.

A mangalica sertésnek hazánkban 200 éves múltja, ezen belül 50 éves sikertörténete van. Voltak azonban hullámvölgyek, amikor a törzskönyvezett állomány létszáma alaposan megcsappant. Ilyen időszakok például a világháborúk és az azokat követő évek. 1973-ban a mangalica védetté nyilvánításáról döntöttek, 1974-től állami támogatás mellett folyik tenyésztése. Az Országgyűlés 32/2004. (IV.19.) OGY határozata a mangalicát is nemzeti kinccsé nyilvánította.

Ma a mangalica már nem veszélyeztetett, és ebben nagy szerepe van nemzetközi sikerének is: jó minőségű húsa az alapja a világhírű spanyol serrano sonkának.

Az élőállat kiállítás a fesztiválon az egyik legnépszerűbb pont. Ideiglenesen felépített karámokban láthatunk a (ma is létező) három fajtából (szőke, vörös, fecskehasú) 3-3 példányt.

A szőke mangalica sertés kialakításában a göndörszőrű sumadia (Szerbiából származó) sertés vett részt az 1830-as években. A tipikus zsírsertést igénytelenség és jó zsírtermelő-képesség jellemzi. A szőke mangalica szőrzete a szürkétől a sárgáig, illetve a sárgásvörösig minden változatban előfordul. Napjainkban a legkedveltebb színváltozat.

A fecskehasú mangalica később alakult ki a mangalica sertések és a szerémségi sertés keresztezéséből. A fecskehasú mangalica szőrzete az oldalakon és a háton fekete, a test alsó fele, a has és a toka a szájszegletig húzódóan fehér, vagy ezüstszürke. A farok szintén fehér, a farokbojt fekete.

A vörös mangalica a legkésőbbi változat, mely a szalontai sertés, illetve a mangalicával keresztezett újszalontai sertés felhasználásával alakult ki a XX. század elején. A vörös mangalica szőrzete sötétebb, vagy világosabb árnyalatú barnásvörös. A szőrzet dús, hosszú, télen göndörödő, tömött, nyáron finomabb, rövidebb.


A fekete mangalica az ország déli részén volt jelentős. A szerémségi fekete sertés és a szőke mangalica keresztezéséből jött létre, jobb ellenálló képességű, de gyengébb termelési tulajdonságú volt, mint a szőke változat. A XX. század elején kipusztult. Újbóli előállítása a fecskehasú mangalica fajtából történő kiszelektálása és önálló fajtaként történő elismertetése napjaink feladata.


A vadas mangalica igen ritka változat, elsősorban hegyvidékeken volt jellemző, valószínűleg a szőke mangalica és a vaddisznó véletlen keresztezéséből jött létre.


Fair trade

Az ország több vidékéről is érkeznek tenyésztők, őstermelők a fesztiválra. A látogatók sok esetben attól veszik meg az árut, aki előállította. A rendezvény igazi értéke ez a fajta fair trade mozgalom. A kereskedelmi láncok kihagyásával mindenki jobban jár. A vásárló biztosan nem kap hamisítványt, ezt a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete garantálja, ugyanis csak az egyesület által ellenőrzött állományból kikerült termékek lehetnek jelen a rendezvényen. A kiváló, minőségi termékek vonzzák a látogatókat.

Mangalica ételek 

A rendezvényeken a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. A látogatók frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikusok (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér, stb.) mellett a modern food truckokban mangalica street food -azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható- mangalica menü is készül.

Velős pirítós

Tejfölös-sajtos lángos kolbásszal

Mangalica kolbász mustárral, savanyúsággal és kenyérrel

Hagymás vér

Sült császárszalonna 

Mangalica burger sült krumplivak a food truckról 
Egyéb enni- és innivalók 

A mangalicatenyésztők mellett hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár, szörp, méz, olaj, fűszer, pálinka, (forralt)bor, stb.) is részt vesznek a fesztiválon. Több standon az érdeklődők meg is kóstolhatják a termékeket.
Kézműves termékek 

A tenyésztők, kistermelők mellett magyar kézműves termék-készítők, iparművészek is megjelennek a rendezvény kézműves utcájában.
Programok 

A fesztivált kulturális programsorozat kíséri: színpadi műsorok, vásári komédia, gasztro bemutatók, főzőverseny, könnyűzenei koncertek.Ez a bográcsállvány a kedvencem :) 

Szuper konstrukció :)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK

Mangalica Fesztivál hivatalos honlapja MAGYARul: http://mangalicafesztival.hu/
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének honlapja MAGYARul: http://www.mangalicatenyesztok.hu/
A mangalica sertés MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mangalica

(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése