2018. február 17., szombat

WEIMAR


 

Weimar színtiszta kulturális úti cél. Itt szinte minden a klasszikus költőkről, zeneszerzőkről, festőkről, filozófusokról szól. Goethe, Schiller, Herder, Wieland, Nietzsche, Fürnberg, Hummel, Liszt, Bach, Cornelius, Gropius, Feininger, Klee, Itten, Cranach, Luther Márton... de többször megfordult itt Hans Christian Andersen is.

Weimar városa Németország keleti részén, Türingia tartományban található. Nevének jelentése az ógermán mocsár szóból származik. Történelme 899-ben kezdődik.


Városi kastély
(Stadtschloss)

946 és 1346 között a Weimari grófság központja. II. Ottó német-római császár 975. június 3-án kelt iratában említik először a várat. Ezt tekintik a város első írásos emlékének. III. Ottó német-római császár hadserege 984-ben megostromolta a II. Vilmos gróf által védett várat, ez 1002-ben megismétlődött, de Ottó mindkét alkalommal kudarcot vallott. 1173-74 telén leégett a vár.

Először 1250-ben említik meg a települést a vár körül. 1245 és 1249 között építették fel a vártemplomot, és 1254-ben Szent Péter tiszteletére szentelték fel. 1284-ben a mainzi püspök alá tartozó Német Lovagrend kapta meg. 1307-ben a lovagrend megnyitotta az első iskolát, 1383-tól pedig egy ispotályt is működtetett.

 
A Weimari klasszika

Anna Amália hercegnő (1739-1807) nagyon szerette a művészeteket. Ő hozta el a városba azokat a költőket és gondolkodókat, akiknek neve a mai napig elválaszthatatlanul összeforrt Weimaréval.

A XVIII. század végén és XIX. század elején Anna Amália hercegnő támogatásának hála Weimar rendkívüli hatású kulturális felvirágzáson ment keresztül. Csak nagyjából 50 évig tartott a Weimari klasszika, mégis az európai szellemi történelem egyik legnagyszerűbb korszaka volt. A UNESCO ennek az időszaknak hivatali és privát épületeit vette fel egy csokorban a világörökség-listára „Klasszikus Weimar” elnevezéssel, 846-os azonosító számmal.
 
 

→ Városi kastély (Stadtschloss)

Anna Amália hercegnőhöz kötődik:

Wittums-palota (Wittumspalais)Anna Amália Hercegnő Könyvtár (Herzogin Anna Amalia Bibliothek)Belvedere-kastélypark a kastéllyal (Schlosspark Belvedere mit Schloss und Orangerie)Ettersburg-kastély és parkja (Schloss und Schlosspark Ettersburg)

Kép forrása

Tiefurt-kastély és parkja (Schloss und Schlosspark Tiefurt) 

→ Goethe lakóháza (Goethes Wohnhaus)


→ Park az Ilm partján a Római házzal, Goethe kertjével és kerti lakával (Park an der Ilm mit Römischem Haus, Goethes Garten und Gartenhaus),

Goethe kerti laka

Római ház


Schillerhez kötődik:

Schiller lakóháza (Schillers Wohnhaus)Goethéhez és Schillerhez kötődik:

→ Hercegi kripta a történelmi temetővel (die Fürstengruft mit dem Historischen Friedhof).
→ Városi templom (Stadtkirche), Herder-ház (Herderhaus) és a Régi Gimnázium (Altes Gymnasium)

 
 

Marktplatz

Egy aranyos kis tér, melynek egyik oldalán a városháza uralja a látványt, vele szemben pedig Cranach egykori háza (Cranach Haus) ma egy kis színház (Theater im Gewölbe) van benne. A tér érdekessége, hogy egyetlen templom sincs itt. A középkorban ugyanis nem ez volt a város központja, hanem a közeli Herder tér.

Városháza

Neptun-kút

Turista információs iroda, Cranach-ház, Theater im Gewölbe

Cranach-ház

Balra a Hotel Elephant 

Luther Márton szobor a Hotel Elephant erkélyén
 

A téren egy mozgóárusnál frissen készült Thüringer Rostbratwurstot vásárolhatunk. Nagyon finom!
 
Készül a Thüringer Rostbratwurst

Thüringer Rostbratwurst buciban


Az egykori ferences-rendi kolostorban lakott Luther Márton 1518-ban.
1518 és 1540 között a reformátor többször járt a városban.

Bach is többször járt Weimarban.

Bach 1708-1717-ig itt élt, és két fia is itt született.

A dán meseíró Andersen is többször járt Weimarban.

Wieland szobra a róla elnevezett téren.
Ő volt a weimari klasszikusok legidősebbje.
Weimarban halt meg, halotti beszédét Goethe tartotta.

Carl August szobra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előtt

Világóra extrákkal

Keleti bolt (Ostshop)

Akár múzeum is lehetne. Weimarban a jelzőlámpák gyalogos figuráit nem cserélték le a ma használatosakra, itt még a régi figurák villannak fel pirosan/zölden.Bauhaus

Egy másik nagy éra szintén Weimarban kezdte meg fejlődését: ez pedig a Bauhaus-korszak volt, amely az építészet és dizájn egyik legjelentősebb irányzatává vált a XX. században. A UNESCO ezt is felvette a világörökség-listára a Bauhaus műemlékei Weimarban, Dessauban és Bernauban néven, 729bis azonosítószámmal.

Az Állami Bauhaus intézményét 1919-ben Walter Gropius a két weimari művészeti iskola összevonásával alapította. Az 1923-ban rendezett weimari kiállításon a Bauhaus már a prototípusok egész sorát mutatta be. A kiállításra felépített Am Horn „kísérleti” ház berendezésében már megjelent a gépipari technikát kifejező tárgyi környezet is. Az intézmény Weimarból Dessauba költözött (1925), ahol már formatervező főiskolaként, módosított tantervvel és új mesterek bevonásával működött.

Haus "Am Horn"

Bauhaus Egyetem (Bauhaus-Universität – Henry-van-de-Velde-Bau)
 

Most kivételesen az airbnb-n nem találtunk megfelelő helyet, így adtunk egy esélyt a CouchSurfingnek. És milyen jól tettük! Sikerült ugyanis a központban, egy történelmi házban megszállnunk. Ebben a házban élt majd 20 évig Johann Nepomuk Hummel (1778-1837) zongorista, zeneszerző, tanár és 1819-től Liszt Ferenc elődjeként Weimarban karmester. Weimarban természetesen megismerkedett Johann Wolfgang von Goethével, és Schiller költészetével is. Bár az élete vége felé a hírneve megkopott, az első komponisták egyike volt, aki gazdag emberként halt meg.

Hummel Haus
 
Szintén a CouchSurfinges házigazdánknak köszönhetjük azt az éttermet, ahol első este vacsoráztunk. Ez a Köstritzer Schwarzbierhaus volt. Weimar legszebb favázas házának tartják, és valóban nagyon szép és egyedi.

Köstritzer Schwarzbierhaus

Köstritzer (német fekete) sör

Weimarer Zwiebelsuppe (Weimari hagymaleves)
ein klarer sud von Zwiebeln und Lauch
mit einem Tröpfchen Bier veredelt
dazu bieten wir Ihnen einen gratinierten Käsecrouton

Köstritzer Schwarzbierbraten (Köstritzer feketesörös sülthús)
saftiger Schweinebraten traditionell mit Zwiebeln
Bier und einem Löffelchen Seng hergestellt
passend reichen wir Specksauerkraut dazu

Ofenwarmer Apfelstrudel (Meleg almáspite)
mit Rosinen und einer feinen Zimtnote
Vanillesosse sowie Puderzucker machen es zu Klassiker der kalten Jahreszeit

Warmes Schokoladensoufflé (meleg csokisoufflé)
mit flüssigem Kern von schmelzender Zartbitterschokolade
diese süsse Versuchung wird mit feinherben Zwergorangen serviert

 
FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT, ITT és ITT!!!
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!LINKEK/FORRÁSOK


A klasszikus Weimar MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_klasszikus_Weimar
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei
Anna Amália hercegnő NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Anna_Amalia_von_Braunschweig-Wolfenb%C3%BCttel
Belvedere-kastély ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Schloss_Belvedere,_Weimar
Johann Nepomuk Hummel MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Johann_Nepomuk_Hummel
Bauhaus MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bauhaus

LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN978-2-01-912442-7
A helyszíneken kapott Klassik Stiftung Weimar füzetkék


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


4 megjegyzés:

 1. Sok helyen jártok. Jól kihasználjátok az ittlétet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekszünk 😉 Rengeteg látnivaló van errefelé, úgyhogy elleszünk egy darabig 😃

   Törlés
 2. Mennyi információ, ez igen. Ha valaki Weimar nevét említi elsőként nekem a kultúra szó ugrik be rá, noha ilyen részleteket nem ismerek, ott még nem jártunk. Ezért is köszönöm a sok-sok érdekességet, különösen a világóra tetszik!
  (A thüringiai sült kolbászt semmiképpen sem hagytam volna ki!!!) :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hamarosan jön a sorozat többi része, ahol picit részletesebben is megmutatom majd a dolgokat. Nem gondoltuk volna, hogy ennyi látnivaló van itt. Az időzítésünk nem volt a legjobb, mert télen korábban zárnak a helyek, így volt, ahova nem jutottunk be. Máshová meg azért nem, mert betegség miatt volt zárva :( De így is rengeteg mindent láttunk, két napot simán el lehet itt tölteni, ha valaki nem csak kívülről akarja az épületeket megnézni. És akkor még a környékről nem is beszéltünk!
   Finom volt a kolbász :-) Ha arra jársz, ki ne hagyd!

   Törlés