2018. június 26., kedd

A mesebeli Loire-völgy



A Loire a maga 1004 kilométerével Franciaország leghosszabb folyója. A Francia-középhegységben ered 1408 méter magasan. Északnak folyik, Orléans-nál egy hatalmas kanyar után nyugatnak veszi az irányt, majd az Atlanti-óceánba torkollik.












A folyónak ezen a szakaszán a víz nagyon sekély, ezért speciális, lapos fenekű hajókkal közlekednek rajta.










A Loire völgye 2000 óta a UNESCO által jegyzett világörökség része, mint élő kulturális vidék. Azonosító száma 933bis. Itt épültek Orléans és Angers között a híres, és turisták által kedvelt reneszánsz kastélyok. A régióban talán 100-nál is több, gyönyörű kastély található. Annak ellenére, hogy itt találkozik a francia, az olasz, és a flamand kultúra, a táj -bár rendkívül sokszínű,- mégis egységes.
A romantikus vidék számos művészt megihletett. A francia királyok és királynék mellett olyan híres személyek jártak itt, mint Szent Márton püspök, Leonardo da Vinci, Jeanne d’Arc, Rousseau, Descartes, Balzac és mások.


Három napunk volt, hogy körülnézzünk itt egy kicsit. A három nap alatt hét kastélyt sikerült megnéznünk. Mivel öten utaztunk, az airbnb-n ezúttal egy egész házat béreltünk ki Chambon-sur-Cisse-ben. Innen jártuk be a környéket. Az első nap Château de Chambord-t és Château de Cheverny-t, a második nap Clos Lucé-t, Château d’Amboise-t, Château de Chenonceau-t, a harmadik nap pedig Château de Chaumont sur Loire-t és Château de Blois-t néztük meg.


(Chambord kastélya)

Ez a kastély a legnagyobb és leglenyűgözőbb. I. Ferenc francia király eredetileg vadászkastélynak építtette. Egy hatalmas nemzeti park közepén található, melyet egy kb. 30 km hosszú, I. Ferenc korabeli fal vesz körül. Híres a benne látható dupla csigalépcsőről, mely Leonardo da Vinci újítása, és melyen úgy közlekedhetnek az emberek a két irányba, hogy nem találkoznak egymással.





(Cheverny kastélya)

Ez a kastély II. Henrik szeretőjéé (Diane de Poitiers-é) volt. Az 1600-as években került a Hurault család tulajdonába. 1914-ben ez a család volt az első, aki a kastélyt megnyitotta a nagyközönség előtt. A Cheverny kastély a klasszicista szimmetria mintaképe. A belga Hergé ezt az épületet vette mintául a Tintin képregényekben szereplő Moulinsart kastélyhoz. A vadászkastélyt ma is lakják.





(Clos Lucé udvarház)

Itt élt és alkotott élete utolsó éveiben Leonardo da Vinci, aki I. Ferenc meghívására érkezett ide. I. Ferenc Itáliai hadjárata idején nagyon megkedvelte a reneszánsz művészetet, ezért hívta meg 1516-ban udvarába az akkor 64 éves Leonardo da Vincit és adományozta neki a Clos Lucé udvarházat. Leonardo 3 évig, 1519-es haláláig élt Clos Lucéban. Ebben az udvarházban halt meg.





(Amboise kastélya)

Ennek a királyi kastélynak Szent Hubertusz kápolnájában helyezték örök nyugalomra Leonardo da Vincit.
A kastély történetét tragikus események kísérték. VIII. Károly a kastélyt olasz mintára átalakíttatta. 1498. április 7-én, az új kastély felavatásakor a király elindult megnézni a „jeu de pomme” nevű játékot. VIII. Károly nem hajtotta le a fejét és a homlokát beverte a szemöldökfába, amitől kómába esett és még aznap meg is halt.
1560-ban protestáns nemesek összeesküvést szerveztek a katolikusok ellen. El akarták rabolni az uralkodó II. Ferencet, aki az Amboise kastélyba menekült. Miután az összeesküvés lelepleződött, a katolikusok 1200 protestánst mészároltak le. A holttestek egy részét közszemlére tették, kiakasztották a kastély erkélyére. Ezután már nem laktak királyok Amboise-ban. 



 


(Chenonceau kastélya)

A Loire vidékének második leglátogatottabb kastélya nem a Loire, hanem annak egyik mellékfolyója, a Cher mentén található. „Hat hölgy kastélyának” is szokták nevezni ezt a maga nemében egyedülálló építményt.





(Chaumont kastélya)

A kastély a Loire folyó fölé magasodó területen fekszik, innen nyílik az egyik legszebb panoráma a folyóra. A kastély mellett a parkot és a Nemzetközi Kertfesztivált is megnézhetjük. A X. században erőd volt, majd XI. Lajos 1465-ban királyi rezidenciává alakította magának. 





(Blois kastélya)

Itt született a későbbi XII. Lajos francia király. A kora középkori várat ő alakíttatta át először, ekkor lett belőle királyi kastély. I. Ferenc, reneszánsz uralkodónak egy időben szintén Blois volt a kedvenc tartózkodási helye.
Az épületben van az a szoba, ahol 1589 januárjában Medici Katalin elhunyt. Itt látható I. Ferenc dolgozószobája is, melynek gazdagon faragott faburkolata titkos fiókokat rejt. A kastélyban van az a nagyterem is, ahol a rendi gyűlés ülésezett.





Bár a Loire völgye sokkal inkább a kastélyairól híres, régió a borok terén sem marad alul, lankái, szőlőültetvényei sem elhanyagolhatók. Ezen a vidéken (pl.: Vouvray, Chinon, Touraine, Sancerre) a legkedvezőbb az éghajlat és a legtermékenyebb a föld.










FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT, ITT. ITT, ITT és ITT!
És egy RÁADÁS ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK / FORRÁSOK


Loire MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Loire
Loire menti kastélyok MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Loire_menti_kast%C3%A9lyok
Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Franciaorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. Valóban mesebeli. Francaország nekem valahogy eddig kiamradt és nem is vonz, mert eleve a nyelvet ki nem állhatom és az embereket is furcsának tartom. Nem vágyom oda. De szeretnék egyszer Elsassba; a levendulaföldehez; és Bretagne-ba utazni, ezek érdekelnek. De lehet, hogy soha sem lesz belőle valami, mert nulla a vonzalmam az ország iránt, a párom ugyanígy van Olaszországgal és nem hajlandó odamenni, csak az északi területekre, amik még félig meddig ozstrákok...Így leglább látom a szép helyeket nálad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom, emlékszem, hogy beszéltünk már erről korábban is. Nekem is van olyan ország a listámon, ahova hasonló okok miatt nem vagyok hajlandó betenni a lábam. ;-)
      De így van, legalább megnézed nálam ezeket a szép helyeket!

      Törlés
  2. Csodás!
    Ahogy Flögi is írta, Franciaország eddig nekem is kimaradt (kivéve egy párizsi karácsonyt). Viszont vele ellentétben nagyon érdekel és szívesen kezdeném a megismerkedést pont ezen a környéken. Szeretem a francia nyelv dallamosságát is, így ez is csak nyomna a latban. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg???
      Akkor egyrészt ideje egy franciaországi kiruccanásnak, másrészt meg ideje lesz már összehozni a kis kirándulásunkat. Remélem, hamarosan lesz rá alkalom! ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!