2018. június 27., szerda

"Hat hölgy kastélya" - Chenonceau



Château de Chenonceau
(Chenonceau kastélya)


Cím: 37 150 Chenonceau, Franciaország
Telefon: +33 2 47 23 44 06


Van magyar nyelvű tájékoztató füzet!!




A Loire vidékének második leglátogatottabb kastélya nem a Loire, hanem annak egyik mellékfolyója, a Cher mentén található. „Hat hölgy kastélyának” is szokták nevezni ezt a maga nemében egyedülálló építményt, melynek szárnyai hidat képeznek a folyón. A víz felületén pedig visszatükröződik ennek a reneszánsz kastélynak gyönyörű épülete. Szépséges francia kertjei vannak és híres a metszet és goblein szőttes gyűjteménye is. 












A kastély történetére és építészetére hat híres nő hatott.

Az első hölgy - Catherine Briçonnet (1494-1526)

1512-ben Thomas Bohier tulajdonába került a terület, aki fontos tisztséget töltött be több király mellett is. Az építkezést feleségére bízta. Catherine Briçonnet lebontatta a Marques család régi várát, amiből csak az öregtornyot (donjon) tartották meg, és egy malom helyére, a folyó szigetecskéjére építtette a négy sarkán tornyokkal megerősített, kétszintes kastélyt. Thomas Bohier és felesége halála után Bohier tartozása fejében a kincstár tette rá a kezét a kastélyra. I. Ferenc gyakran járt ide vadászatokra.

A második hölgy - Diane de Poitiers (1499-1566)

1547-ben II. Henrik király kegyencnőjének, Diane de Poitiers-nek adta. A szép, intelligens, és gyakorlati érzékkel megáldott Diane húsz évvel volt idősebb az ifjú királynál, de jószerével teljhatalmat gyakorolt felette. Diane a kastélyt a kor legmodernebb és leglátványosabb kertjével vette körül. Megépíttette a Cher folyón a híres hidat és ezzel Chenonceau-ban a kastélyépítészet egyedülálló remekét hozta létre. Henrik és barátai gyakran vendégeskedtek itt.

A harmadik hölgy - Medici Katalin (1519-1589)

Amikor Henriket egy lovagi tornán halálos baleset érte, felesége Medici Katalin azonnal elkobozta a kastélyt a kegyencnőtől. (Cserébe neki adta Chaumont kastélyát.) A királyné tovább folytatta az építészeti munkálatokat: a híd fölé kétszintes épületet építtetett, benne a galériát, s fényes ünnepségeket rendezett benne. Régensként Katalin a királyságot Chenonceau zöld szalonjából irányította, bevezette az itáliai pompát, és megalapozta a fiatal király tekintélyét. 
Mivel bosszantotta Diane kertje, a másik oldalon újat alakított ki.



A negyedik hölgy - Louise de Lorraine (1553-1601)

1589-ben a férje, III. Henrik halála után özvegye ide vonult vissza, és élete végéig itt gyászolta férjét. Louise de Lorraine feketébe öltöztette a kastélyt, a bútorok huzatait is lecserélte, és lakosztályában a mennyezetet feketére festette. Idejének nagy részét olvasással, jótékonysági tevékenységekkel és imádsággal töltötte. Halálával a királyi jelenlét megszűnt Chenonceau-ban.

Az ötödik hölgy - Louise Dupin (1706-1799)

A XVIII. században Madame Dupin visszaállította a kastély pompáját. Uralma alatt a kultúra szigetévé változott e hely, fényes szalont tartott fenn, a kor jelentős költői, írói, tudósai és filozófusai is megfordultak itt, köztük Montesquieu és Voltaire. Madame Dupin Rousseau-t fogadta fel a fia mellé nevelőnek, aki az ifjú épülésére írta meg híres művét, az Émile-t.
A kastély előrelátó védőjeként megmentette a kastélyt a forradalom pusztításaitól.

A hatodik hölgy - Marguerite Pelouze (1836-?)

1864-ben vette meg az akkorra már meglehetősen elhanyagolt épületet Madame Pelouze, aki átalakíttatta az épületet és a parkját. Hatalmas összegeket áldozott a Diane de Poitiers korának megfelelő stílusban történő restaurálásra. Egy sötét politikai ügy azonban tönkretette az életét. 1913-ig Chenonceau többször is gazdát cserél. 

És egy ráadás - Simone Menier (1881-1972)

Az első világháború alatt, a sáncoktól távol, de a háború borzalmait a kastély is átéli. Simone Menier vezető ápolónő irányítja a kastélyban -családja, a Menier csokoládégyár tulajdonosainak költségére- kialakított és berendezett kórházat. 1918-ig több mint 2200 sebesült kerül ide gondozásra. A második világháború alatt hősies viselkedésével több alkalommal is feltűnik.

Az előudvar és a Marques-torony




Az őrség terme



A kápolna





Diane de Poitiers szobája




A zöld szalon



A könyvtárszoba


 


A galéria







A konyhák





 




I. Ferenc szalon






XIV. Lajos szalon




Az előcsarnok / A lépcső



Catherine Briçonnet előcsarnoka



Az öt királyné szobája




Medici Katalin szobája




A metszetgyűjtemény








A Medici galéria





César de Vendôme szobája





Gabrielle d’Estrées szobája





A második emeleti előcsarnok





Louise de Lorraine szobája






Diane de Poitiers kertje











Medici Katalin kertje










A fogatok galériája







A XVI. századi majorság








A kórház







A konyhakert



Szamarak parkja



Innen az airbnb-n foglalt szállásunkra mentünk Chambon-sur-Cisse-be, ahol ötünkre ezúttal egy teljes házat béreltünk ki.




ELŐZMÉNY ITTITT, ITTITT és ITT, folytatás ITT és ITT!
És egy RÁADÁS ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK /FORRÁSOK 

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Franciaorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei

A helyszínen kapott tájékoztató füzetek.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. Csak egy szó létezik: BÁMULATOS!!!
    Valljuk be, de őszintén, a NŐK-nek köszönhetően néz ki. :-D
    A konyhát úgy ahogy van elfogadnám, különösen a réz edényekkel együtt. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Bizony, nagyon-nagyon szép!!!
      Az a konyha van akkora mint egy mai átlagember háza! Jól meggondoltad?! :-D Elvesznél benne! ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!