2018. szeptember 26., szerda

Amerikai álom(?) III. - National Mall, Washington




1. nap Washingtonban: National Mall, Constitution Gardens


Az első nap hamar kivetett bennünket az ágy. Pedig fáradtak voltunk, de ez minden utazásnál így van: alig alszunk valamit, megyünk, nézünk, élményeket gyűjtünk, aztán a munkahelyen kipihenjük az utazás fáradalmait. J

Reggeli után az ország fővárosába, az ország első elnökéről, George Washingtonról elnevezett Washington D. C.-be mentünk. Chantal hozott be minket autóval, és délután is ő jött értünk. Erre a napra a National Mall-t terveztük megnézni.

A National Mall, vagy hivatalos nevén a National Mall & Memorial Parks (NAMA) a számos nemzeti emlékhellyel büszkélkedő Washington egyik legnépszerűbb turistacélpontja az Egyesült Államokban, évente mintegy huszonöt-millióan látogatják meg. A világ számtalan pontjáról érkező turistákon kívül az Egyesült Államok különböző területeiről emlékezni vágyók zarándokolnak ide, a környékbeliek pedig kikapcsolódásra, sportolásra használják. Egyben politikai tüntetések helyszíne is.

A National Mall a város szívében az Independence Avenue és a Constitution Avenue között, a Capitoliumtól a Lincoln-emlékműig (kb. 3 km) található nagy, nyílt terület. Általában hozzáértik a nyugatra fekvő Nyugat-Potomac Parkot (West Potomac Park) és az Alkotmány Kerteket (Constitution Gardens) is. A Nyugat-Potomac Parkhoz tartozik több nemzeti emlékhely, köztük a Jefferson-emlékmű, a Roosevelt-emlékmű, vagy a Koreai Háborús Veteránok Emlékműve, valamint a Potomac folyóhoz csatlakozó, félig mesterséges Tidal-medence partján lévő területek. (Ezeket majd egy másik napon járjuk be.)

A Mall területén medencék és szökőkutak, történelmi építmények kaptak helyet, mint például a közepén található Washington-emlékmű.
Mi is itt kezdtük a sétát, úgy terveztük, hogy felmegyünk az emlékmű tetejére. Laurent ezt nagyon várta, mert 5 évvel ezelőtt felújítási munkálatok miatt zárva volt, és nem mehettek fel. Pechünkre nem volt ez másképp most sem, így csak kívülről nézhettük meg.

A Washington-emlékmű (Washington Monument) egy óriási homokszínű obeliszk, mely márványból, gránitból és homokkőből készült 1848 és 1884 között. Pénzhiány, illetve az amerikai polgárháború miatt szünetelt az építése, ezt az obeliszken látni is a negyedétől picit feljebb, mivel különböző a színe. A tetején lévő csúcs-piramis alumíniumból készült, melynek értéke akkoriban az ezüstéhez volt hasonló. Majd’ 170 méteres magasságával (~555 láb) ez a világ legmagasabb kőépítménye és obeliszkje, valamint Washington D. C. legmagasabb építménye. A párizsi Eiffel-torony megépítéséig (5 éven át) ez volt a világ legmagasabb szerkezete is.




Nemzeti Karácsonyfa (National Christmas Tree)

A Fehér Ház felé vettük az irányt, ahol a parkban megnéztük a Nemzeti Karácsonyfát. Az itt álló fa 1973 óta a Nemzeti Karácsonyfa. Először 1923-ban Calvin Coolidge elnök kapcsolt fel díszkivilágítást egy fán karácsony este. Azóta viszont a következő elnökök különböző módokon folytatták a hagyományt. Manapság élő zene és táncelőadás is a műsor része.



A Fehér Ház (White House) az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelye. Mint ilyen, kordonokkal van körülvéve, katonák őrzik, és egy bizonyos pontnál jobban nem közelíthető meg. Az elnöki rezidencia épülete klasszicizáló stílusban, homokkőből épült. Nevét homlokzatának fehér színéről kapta. Az épület alapkövét 1792. október 13-án rakták le, de csak 8 évvel később (1800. november 1-jén) készült el. John Adams volt az első elnök, aki beköltözhetett az épületbe. Több néven is emlegették az épületet, egészen 1901-ig, amikor Theodore Roosevelt elnök bevezette a Fehér Ház feliratot a levélpapírjain, így hivatalossá téve az elnevezést. A húszdolláros hátoldalán a Fehér Ház képe látható.



0 mérföldkő (Zero Milestone)

A Fehér Ház déli részénél található a 0 mérföldkő. Az emlékmű egy bronz 16 pontos iránytű rózsa, amelynek közepén egy nagyon kicsi, elkopott piramis található.

A Constitution Avenue felé indultunk tovább.

First Division Monument

First Division Monument

Corcoran Gallery of Art

Corcoran Gallery of Art


Organization of American States

Organization of American States
Aragóniai Izabella portugál királyné szobra

Federal Reserve (Szövetségi Tartalék, az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere)

Academy of Science and Engineering

Albert Einstein-emlékmű

Albert Einstein-emlékmű

Pharmaceutical Institute

United States Institute of Peace


John F. Kennedy Center

Innen a Potomac folyó és a John F. Kennedy Center felé vettük az irányt, mert az útikönyv szerint ennek a tetejéről is szép a kilátás a városra. Gondoltuk, hogy akkor legyen ez, ha már a Washington-emlékmű zárva volt. A kilátás nem rossz, de nem is első osztályú. Ahogy beléptünk, megcsapott a légkondi. Később is mindenhol jellemző volt, ahová bementünk, hogy a légkondit iszonyatosan hidegre és erősre állítják, szétfagy az ember. Szerencsére volt nálam pulóver, így egyből fel is vettem. Ebben a kulturális központban van kajálda is, így haraptunk valamit. (Nem voltunk tőle elragadtatva.)

Potomac folyó, háttérben a Crystal City

Potomac folyó, háttérben a Crystal City


Potomac folyó

John F. Kennedy Center for the Performing Arts (vagy "The Kennedy Center")

John F. Kennedy Center for the Performing Arts (vagy "The Kennedy Center")

John F. Kennedy Center for the Performing Arts (vagy "The Kennedy Center")

John F. Kennedy Center for the Performing Arts
(vagy "The Kennedy Center")
Grand Foyer

John F. Kennedy Center for the Performing Arts (vagy "The Kennedy Center")
Hall of States

John F. Kennedy Center for the Performing Arts (vagy "The Kennedy Center")

Potomac folyó, balra hátul a Crystal City



Potomac folyó, háttérben a Crystal City


Potomac folyó, és a Pentagon



Washingtoni taxik


Innen a Lincoln-emlékmű (Lincoln Memorial) felé indultunk el. A folyó partján sétálva a hőségben és a magas páratartalomban hirtelen iszonyatosan éreztem magam. Le kellett ülnöm, sőt feküdnöm pár percre egy padra. Ha ez a jetlag, akkor ez szörnyű!!! (Eddig 4,5 órás időeltolódás volt a leghosszabb, amit átéltem, és akkor nem éreztem semmit. Ez most csak 1,5 órával volt több, mégis úgy éreztem, hogy totál kész vagyok. Ennyit számítana ez a 1,5 órás különbség?!)

Arlington Memorial Bridge

A Lincoln-emlékmű (Lincoln Memorial) az Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln emlékére épült a XX. század elején. Az első követ Lincoln születésének évfordulóján, 1909. február 9-én rakták le. Az emlékművet 1922. május 30-án avatták fel, az ünnepségen részt vett Lincoln egyetlen, még élő fia, Robert Todd Lincoln is. Az épület dór stílusú görög templomot mintáz. Abraham Lincoln hatalmas ülőszobra és az elnök két ismert beszédéből készült feliratok láthatók benne.











A Tükörmedence (Reflecting Pool) Lincoln-emlékmű és a II. Világháborús Emlékmű között nyúlik el 618 m hosszan. Szélessége 51 m. Washingtonban több tükörmedence is van, mind közül ez a legnagyobb.





A Vietnámi Veteránok Emlékműve (Vietnam Veterans Memorial), melyet a Falnak (The Wall) is neveznek, egy fekete gránit fal, melyre a vietnámi háborúban elhunyt férfiak és nők neve van vésve. Vegyes érzelmek fogtak el e fal mellett, hisz egyből eszembe jutott Vietnám, és a nap, amikor Củ Chi-ba (ejtsd: Ku Csi), az egykori gerillabázisra mentünk. Útközben megálltunk egy kézműves telepnél, ahol olyan emberek dolgoznak, akik a háború következményeként valamilyen betegségben szenvednek. Az állam összegyűjtötte őket, hogy ott dolgozhassanak, és munkájukkal pénzt kereshessenek. És persze maga Củ Chi, a dzsungelben található kb. 200 kilométer összhosszúságú barlangrendszer, amelyet kezdetleges eszközökkel ástak maguknak a Vietkongok az amerikaiak ellen vívott harcban. A leleményes eszközeik, melyekkel a túlélésért küzdöttek. Egy értelmetlen háború, amely mindkét oldalról iszonyatos veszteséggel járt. Ennek a fekete falnak a tövében is jobban sajnáltam a vietnámi áldozatokat.







Vietnam Women's Memorial
Egy külön emlékművet állítottak a vietnami háborúban elesett nők tiszteletére is a Faltól nem messze. A vietnámi háborúban szolgált nők 83 %-a ápolónő volt.


A park telis-tele volt mókusokkal. Nagyon cukik, és kaja reményében nagyon közel jönnek. Bár ki van írva, hogy nem szabad őket etetni, azért van egy csomó ember, aki ennek ellenére enni ad nekik.




A II. Világháborús Emlékmű (World War II Memorial) a Tükörmedence keleti végénél, a Lincoln és a Washington emlékművek között található. 56 darab 5,2 m magas gránit oszlopból és 2 darab 13 m-es diadalívből áll, melyek a középen lévő ellipszis alakú medence két végében állnak megfelezve. A két félkörív közepén található diadalívekre a Pacific (Csendes) és az Atlantic (Atlanti) szavak vannak vésve, melyek a két óceánra utalnak, és arra, hogy Amerika mindkét irányba harcolt. 

Balra az Atlanti-óceáni, jobbra a Csendes-óceáni oldal

Atlanti-óceáni oldal

Csendes-óceáni oldal

Atlanti-óceáni oldal

Atlanti-óceáni oldal

Atlanti-óceáni oldal

Csendes-óceáni oldal

Atlanti-óceáni oldal

Csendes-óceáni oldal

Atlanti-óceáni oldal

Csendes-óceáni oldal


Balra a Csendes-óceáni oldal, középen hátul a Lincoln-emlékmű, jobbra az Atlanti-óceáni oldal

Atlanti-óceáni oldal


Balra az Atlanti-óceáni oldal, középen a Washington-emlékmű, jobbra a Csendes-óceáni oldal






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK:


LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9


(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Nagyon cuki a mókus, az összes többi nem fog meg, nem az én világom, erről nem te tehetsz, tehát nem a fotóiddal vana baj. Ha valaha amerikába utazunk, minket csak a természeti ddolgok érdekelnek, de a városok hidegen hagynak. Mikor voltatok ott, októberben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeptember végétől voltunk 2,5 hetet. Mi is inkább a természetet részesítettük volna előnyben, lesz majd az is. Vízesések, kanyonok, túraútvonalak. Charlottesville-Washingon-Philadelphia-New York-Niagara vonalon mozogtunk.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!