2018. szeptember 27., csütörtök

Amerikai álom(?) IV. - Capitolium, Washington




2. nap délelőtt Washingtonban: U.S. Capitol


Korán ébredtünk megint. És arra, hogy esik az eső. Egész napra ezt ígérték, így úgy döntöttünk, hogy fedett helyen lévő látnivalókhoz megyünk, nem folytatjuk a nemzeti emlékhelyek felfedezését, melyet előző nap nem fejeztünk be.

Abban is megállapodtunk, hogy nem élünk vissza Laurent nagynénje vendégszeretetével, és nem hagyjuk, hogy napi kétszer minimum 1,5 órát autókázzon csak azért, hogy bennünket befuvarozzon a városba. Ragaszkodtunk ahhoz, hogy metrózni fogunk. Persze ehhez is kellett a segítsége, hisz a legközelebbi metróállomás is kb. 15 percnyire volt tőlünk autóval. De így is sokkal kevesebbet kellett velünk bajlódnia.

A washingtoni metró szép és tiszta. Szívesen utaztunk vele.

A napot a Capitoliumban kezdtük.

Az Egyesült Államok Capitoliuma (U.S. Capitol) az Egyesült Államok Kongresszusa, a szövetségi kormányzat törvényhozó ágának székhelye. A Capitolium-dombon (Capitol Hill), a National Mall keleti végén található. Ez az amerikai nép és az amerikai törvényhozás szimbóluma.  1793-ban kezdték építeni, neoklasszicista stílusban. A Kongresszus először 1800. november 17-én ülésezett itt, az építkezés ekkor még javában tartott. Az 1850-es években az épületet jelentősen bővítették. Az épület magassága 88 méter.

Egyes feltételezések szerint az összehangolt 2001. szeptember 11-ei terrortámadások egyik célpontja volt, de a United 93-as járat utasai fellázadtak a géprablók ellen, eltérítették a gépet, mely így 15 percnyire Washingtontól, Pennsylvaniában egy mezőn csapódott a földbe. Más feltételezések szerint a célpont a Fehér Ház lett volna.

A Capitolium látogatócentruma a vasárnapot kivéve minden nap ingyenesen látogatható egyénileg, vagy szervezett túra keretében. A Szenátus és a Képviselőház galériái nyitottak a látogatók előtt, amikor a testületek üléseznek.

Bejutásnál ugyanolyan szigorú feltételekkel találtuk magunkat szembe, mint a reptereken. A nálunk lévő folyadékokat a csatornába kellett önteni. Az üres üvegeket bevihettük, és az ivókutaknál feltölthettük. A macera után csoportokban engedtek be, külön, akiknek előre foglalt jegyük volt, és külön, akiknek nem. Nekünk sem volt, így beálltunk a sorba, ahol az ingyenes regisztrációs jegyet adták. Páran voltak csak előttünk. A jegyen szerepelt, hogy melyik „mozi” előadásra mehetünk, szednünk is kellett a lábunkat, mert pár perc múlva kezdődött. A teremben iszonyatos hideg volt, itt is nyomatták a légkondit ezerrel, majd szétfagytam. Itt az Egyesült Államok történetével majd a törvényhozással ismerkedhettünk meg. Fényképezni, videózni tilos.
Egy másik ajtón mentünk ki, ahol megint csoportokra (15-20 fő) osztottak bennünket. Egy angol nyelvű csoporttal mentünk. Kaptunk kütyüt, fülhallgatót, és szigorúan követni kellett a vezetőnket, nem maradhattunk el a csoportunktól, szorosan együtt kellett lennünk. Így jártuk be a termeket.











A Kripta (The Crypt)
A csoportos látogatást a Kriptában kezdtük, mely a földszinten található. Eredetileg George Washington elnök temetési helye lett volna, de őt végakaratának megfelelően végül Mount Vernonban helyezték örök nyugalomba.











A Legfelsőbb Bíróság Régi Terme (Old Supreme Court Chamber) volt a következő megállónk. Ezt a helyiséget 1810-1860 között használták.









Kis Szenátusi Rotunda (Small Senate Rotunda)





A Rotunda következett ezután, ahol -ha lehet- még szorosabban együtt kellett maradnunk. Ha felnéztünk, láthattuk a központi kupolát, melynek freskóját Constantino Brumidi festette 1865-ben. Címe The Apotheosis of Washington (Washington Apoteózisa (dicsőítése)). Brumidi 11 hónapig dolgozott a festményen, úgy, hogy 55 méter magasban felfüggesztve lógott. A festményen a belső körben Washington 13 szűzzel , a külső körben pedig görög és római istenekkel és istennőkkel körülvéve látható.








A kupola alatti frízen Amerika történelme látható (Frieze of American History), onnan, hogy Kolumbusz Kristóf felfedezi, addig míg a Wright-fivérek Kitty Hawk-ba (North Carolina) repültek. 1878-tól 75 éven át készült.













Kossuth Lajos szobra

Érdekes magyar vonatkozás, hogy van egy Kossuth-szobor a Capitoliumban. Kossuth Lajos 1851-52-ben járt az Egysült Államokban, ahol több városba is ellátogatott, és beszédeket tartott. 1852. január 5-én léphetett be a Capitoliumba, ahol beszéde után osztatlanul ünnepelték. Ennek emlékét őrzi ma is a szobor és az emléktábla. Ez a tény azért is érdekes, mert a Capitoliumban csak két külföldi személynek van szobra, az egyik Kossuth Lajosé, a másik Raoul Wallenbergé. Mindkét szobor a Rotunda mellett áll.

Forrás


A Szenátus Régi Terme (Old Senate Chamber) volt a következő megállónk. Ezt a helyiséget 1810-1859 között használták.





A Nemzeti Szobrászati Csarnok Gyűjteménye (National Statuary Hall Collection) 2-2 szobrot tartalmaz az 50 tagállam mindegyikétől.
Itt ért véget a csoportos vezetés, és innentől voltunk szabadjára engedve.




















Innen a Kongresszusi Könyvtárba mentünk tovább, mely a Capitoliumból egy alagúton át is megközelíthető.






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete, 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette. Egy kép pedig a megadott helyről származik.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!