2018. szeptember 27., csütörtök

Amerikai álom(?) V. - Kongresszusi Könyvtár, Washington




2. nap délután Washingtonban: Library of Congress, Botanic Garden


A Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress) Thomas Jefferson-épülete egy alagúton keresztül megközelíthető a Capitoliumból.

A Kongresszusi Könyvtár az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtára, mely az 1800. évi kongresszusra épült, április 24-én nyílt meg, és a XIX. század jelentős részében az Egyesült Államok Capitoliumában működött. Az 1812-ben folyó brit-amerikai háború idején gyűjteményének legnagyobb része elpusztult. Thomas Jefferson saját gyűjteményét, majd’ 6500 kötetet adott el a könyvtár részére.

A század közepétől az amerikai polgárháborút követően a könyvtár gyors növekedésnek indult méretében és jelentőségében egyaránt. Ez a világ legnagyobb könyvtára mind fizikai méretei, mind tárolt könyveinek, dokumentumainak száma szerint. Több mint 167 000 000 könyv, térkép, fénykép, felvétel, zenei anyag, stb. tárháza. Ma négy épületben található. Legrégebbi a könyvtár fő épülete, a Thomas Jefferson-épület, mely 1897-ben nyílt meg. A John Adamas-épület 1939 januárjában, a James Madison Memorial-épület 1980-ban, az audio-video központként üzemelő Packard Campus pedig 2007-ben nyílt meg. 

A Kongresszusi Könyvtár vezetőjét, a „Kongresszus könyvtárosát” (the Librarian of Congress) a szenátus javaslatára az Egyesült Államok elnöke jelöli ki.








A Nagy csarnok (Great Hall)





























Minerva of Peace

Fő olvasószoba (Main Reading Room)















Innen visszamentünk a Capitoliumba, és megint végig kellett menni egy biztonsági ellenőrzésen. L Az étkezdébe mentünk, de egyrészt óriási tömeg volt, másrészt lepusztult választék, így tovább álltunk. Meg sem álltunk a Good Stuff Eatery nevű helyig. Mi mást ehettünk volna, mint hamburgert. Egy nyomoronc kis hamburgert kaptunk, némi sült krumplival. Kiderült, hogy a helyen az ex-elnök Obama és családja is rendszeresen étkezett, sőt róluk elnevezett burgerek is vannak: „Prez Obama Burger” (roquefort-tal és bacon-nel), „Michelle Melt” (karamellizált hagymával és gyógynövényes majonézzel). Valamint az is, hogy 2014-ben a helyet beválasztották a Top10 USA burger éttermei közé. Ehhez képest mi nem voltunk elájulva tőle. Azt sem tudom, hány menüt kellett volna rendelnünk, de a fejenként egy messze nem volt elég, éhesen távoztunk. 




Még jó, hogy útközben felfigyeltünk a Firehook Bakery & Coffeehouse nevű helyre, ahol aztán még sütiztünk és kávéztunk egyet.


Innen -mivel az eső még mindig szakadt- egy újabb fedett helyre, az Egyesült Államok Botanikus Kertjébe mentünk.






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

Kongresszusi Könyvtár ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Library_of_Congress
Az Egyesült Államok Botanikus Kertje ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Botanic_Garden

LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete, 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!