2020. február 5., szerda

Szent János-kolostor - Müstair




Müstair Svájc legkeletibb települése, az olasz államhatár közelében fekszik. Világhírű benedek-rendi apácakolostorát 1983-ben vették fel az UNESCO Világörökség-listájára.




Egy rövid kitérőt tettünk Svájcba, ahol meglátogattuk Val Müstair Szent János bencés kolostortemplomát (Clostra Son Jon Müstair - Benediktinerinnenkloster St. Johann), amely a karoling korszak jó állapotban megmaradt egyházi épületegyüttesének egyik legfontosabb látnivalója, freskóinak köszönhetően.



Müstair


A település az olasz államhatár közelében található, ez Svájc legkeletibb faluja.
A terület már a bronzkorban is lakott volt. Maga a település az ide telepített benedek-rendi kolostort kiszolgáló faluként jött létre, a VII-VIII. század folyamán. A kolostor VIII. századi alapításának idején ezen a területen a rétoromán volt a legelterjedtebb nyelv, és ebben a régióban még napjainkban is beszélik!


A müstairi Szent János-kolostor


A kolostor a svájci Graubünden kantonban, a Münster-völgyben (Val Müstair) fekvő Müstair település központjában található. A kolostor történeti jelentőségére utal, hogy a hajdani latin nevéből (monasterium) alakult ki a település, és az azt befoglaló völgy máig fennmaradó neve is.
A hagyomány szerint a kolostort 780-ban a frank I. Nagy Károly (Charlemagne) alapította. Azonban sokkal valószínűbb, hogy az alapító az ő megbízásából a Churi egyházmegye püspöke volt. Nagy Károlyra a templom középső szentélyének déli pillérénél levő, 1500 körül készült életnagyságú stukkó-figura emlékeztet.
A 800-as évekből származik a kolostortemplom legtöbb lenyűgöző műalkotása.
A kolostor első lakói a feltehetően Chur környékéről származó Benedek-rendi szerzetesek voltak. Ők nevezték Müstairt „monasterium in Tuberis”-nek.
A kolostor stratégiailag fontos átkelést is biztosított az Alpokon. A zarándokok, utazók, követek és kereskedőket mellett esetenként maga Chur püspöke is itt szállt meg.
960-ban épült a „Planta-torony”, mely később Angelina Planta apátnőről kapta a nevét. Lakó- és védelmi célokra tervezték, így ez Európa egyik legrégibb erődített tornya.
A XI. században a churi Norbert püspök egy toronyszerű lakóépületet is emeltetett, püspöki rezidenciaként. Az ehhez tartozó kétszintes Szent Ulrik és Miklós-kápolnában értékes román kori díszítések maradtak fenn. 
A Szent János bencés kolostort a XII. századig férfikonventként használták, az apácák csak később (1163-ben) költöztek ide. A XIII. században az oltáriszentség csodája révén Müstair ismert zarándokhely lett. Az ereklyét 1799-ben a franciák elrabolták.
A templomot 1490 táján késő gótikus stílusban alakították át. A Planta torony 1499-ben kiégett, ekkor Angelina Planta apátnő újjáépíttette, úgy, ahogy a szerzetesrend működésének a legmegfelelőbb volt. Harangtornyát a XVI. században megmagasították. Ekkor épültek az együttes déli és északi részei. Az épületegyüttest később többször is átépítették.











A kolostortemplom freskói


A müstairi Szent János benedekrendi apácakolostort a karoling korszakból származó templomfreskói okán vettél fel az UNESCO világörökségi listára.
Karoling művészetnek nevezzük a Nagy Károly és közvetlen utódai uralkodása alatt készült műalkotások együttesét. A karoling művészet virágkora körülbelül száz évig tartott, a VIII. század végétől a IX. század végéig.
A falakon és a templomhajó boltíves teteje alatt található karoling-kori freskókat a XV. század végén eltakarták és csak a XX. század elején fedezték fel őket ismét. A kolostor freskói a maguk nemében a korszak, és a karoling művészet legrégebbi fennmaradt műalkotásai közé tartoznak. A festmények ma a kora középkor legnagyobb fennmaradt freskóciklusának számítanak.
A belső tér északi és déli falán 82 többé-kevésbé jó állapotban fennmaradt festményt láthatunk. A legismertebb kép a főapszison található: a táncoló Salomét ábrázolja Heródes vacsoráján, ahogy eléri, hogy Keresztelő Jánost lefejezzék. Ezt sajnos nem láthattuk, mert az egész fal le volt takarva. L
A templombelső nyugati falán található „Utolsó ítélet” a téma legrégebbi ábrázolásának számít.






















Kolostor


A templomból nyíló ajtón mehettünk át a kolostorba is. Míg a templom ingyenesen, addig a kolostor csak belépődíj ellenében látogatható. Érdemes megnézni ezt is.
A kolostor egy része múzeum, egy részét viszont ma is használják az apácák.
Nyugati kápolna és téli kórus



A pincében karoling-kori emlékeket láthatunk. Az egyik érdekesség egy üveg ablak.





Refektórium (a kolostor ebédlő terme) 1500 körül épült. Ez volt a torony egyetlen fűthető helyisége.









Dormitórium (az apácák hálóterme)




Hohenbalken szoba nevét a Hohenbalken családról kapta, akik közül püspök (Kaspar de Carl) és apácák is kikerültek, akik közül hárman főnöknők is lettek.



Cellák Az 1600-as évek közepe után az apácák a közös hálóterem helyett cellákban aludhattak.












A konyha 1690-ben a pap apartmanjának a része lett.



A látogatás végén visszamentünk a kisboltba, ahol a belépőjegyeket is megvettük korábban. A hölgy említette, hogy a látogatás végén megkínálnak egy forró teával. Ez nagyon jól esett, mert rendesen átfagytunk a múzeumban.



Chasa Chalavaina


A faluban ebédeltünk a Chasa Chalavaina hotel és étteremben, mely a falu egyik legrégebbi épülete. Pontos építési dátuma nem ismert, de 1299-ben már állt. Ez egy igazán érdekes hely, a belseje is tele van régiségekkel. Étlap nincs, azt eszel, amit aznap főztek. A néni főz, a bácsi a pincér. Minden lassú. A rohanó életünkben furcsa is volt ez a lassúság, mely eleinte engem is zavart, de aztán sikerült felvennem a ritmust, azaz lelassulnom nekem is. Minden nagyon finom volt, bár volt, amiről azt sem tudtuk, hogy micsoda. J Egyszer elkaptunk egy mondatot a bácsitól, aki nagyon örömmel azt mondta a néninek, hogy ma már 7 vendégünk volt, pedig csak szerda van!




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK


Convent museum Müstair, Schnell + Steiner, ISBN 978-3-7954-6558-2 



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!