2020. február 5., szerda

Lago di Resia / Reschensee




Lago di Resia, vagy más néven Reschensee, egy mesterségesen kialakított tó Olaszország dél-tiroli részén, az osztrák határ közelében. A tartomány legnagyobb tavának számít, mely a belőle kiemelkedő XIV. századi templom tornyáról nevezetes.



Régóta szerepelt a bakancslistánkon ez a hely, de mindig távol esett az útvonalunktól. Most azonban úgy alakítottuk a dolgokat, hogy útba ejthessük. Egy igazi téli napot fogtunk ki; szakadt a hó, és süvített a jéghideg szél. Az amúgy is misztikus hely így még izgalmasabb, még félelmetesebb arcát mutatta nekünk.


Curon Venosta

Graun im Vinschgau


A települést 1147-ben említik először Curun apud lacum néven. Mai nevét 1928-ban kapta, ekkor csatoltak hozzá több települést. Már az 1920-as években terveztek ide egy tavat, 1939-ben pedig egy duzzasztót, melyet el is kezdtek építeni. A helyiek ellenállása és a II. világháború kirobbanása miatt a munkálatok 1940-ben leálltak. A háború után a tiltakozások ellenére befejezték a munkálatokat; a falut (163 otthont) lerombolták, és a völgy keleti részén építették újjá. Több mint 500 hektárnyi termőföld is víz alá került. A településből egyedül a templom tornya maradt meg emlékként.


Alexandriai Szent Katalin templom

Chiesa di Santa Caterina d'Alessandria


Az eredeti épületek közül az 1357-ben épült, Alexandriai Szent Katalinról elnevezett templom harangtornya csodálatos módon túlélte július 23-án a felrobbantására tett kísérletet! Ezért meghagyták és a mai napig kilátszik a vízből. A torony a környék legismertebb turistalátványossága és történelmi emléke lett, és a település címerében is szerepel. 

Télen, mikor befagy a hó, a torony a jégen megközelíthető. Egy legenda szerint néhány téli napon a harangok még mindig hallhatók, azonban a valóságban a település elárasztása előtt, 1950. július 18-án kiemelték őket.


















Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!


Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK / FORRÁSOK


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



6 megjegyzés:

  1. Borzalmas, hogy a kormány csak úgy hipphopp gondol egyet, és egy egész falut elpusztít... Csodaszép turistalátványosság lett, és legendák helye, de tényleg szükséges volt vajon ez?

    Nagyon jó képek lettek amúgy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Sajnos ez nem egyedi eset, máshol is előfordult már, hogy valami útban volt, és "el kellett költöztetni" máshová. :-(

      Törlés
  2. Ez nagyon hátborzongatóan néz ki. De hatalmas élmény lehetett. És furcsa módon Skóciára emlékeztet. Ha egyszer eljuttok ide, mindenképp nézzétek meg a különböző tavakba (Loch) épült kastélyokat. Azok is hasonló látványt nyújtanak, de ott az a csel, hogy csak az tud bejutni a tó vizén át a kastélyba, aki tudja, hogy hova kell lépni (kövek vannak aa víz alatt). Egyébként úszni kényszerül, azt meg őrök ugye kiszúrták. :D
    Szóval, ez is pont olyan érdekes cikk volt, mint minden eddigi. Ezt is felvettem a listámra. Nagyon köszi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Skóciában sajnos még nem jártam, pedig jó lenne! Rengeteg szép képet láttam róla, és ez jó kis sztori, amit írtál, még inkább felkeltette az érdeklődésemet!
      Örülök, hogy újabb hellyel sikerült bővítenem a listádat! :-)

      Törlés
  3. Uhh, a története durva, viszont látványosságnak biztosan gyönyörű lehetett. Nyáron még szívesen meg is csodálnám, de ez a téli tájkép naaagyon nem vonz :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan gyönyörű nyáron is, láttam róla képeket. Olyankor vitorlások is vannak a tó vizén, szóval nagyon idilli hely lehet. És minden csupa zöld! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!