2020. február 23., vasárnap

MEMORIUM Nürnberger Prozesse



A nürnbergi az Igazságügyi Palota 600-as termében tárgyalták 1945-46-ban a világháború legfőbb náci bűnöseinek perét, és hirdették ki az ítéleteket.



Nürnberg volt a II. világháború előtt a náci Németország spirituális központja. Nürnberget jelölte ki Adolf Hitler a „legnémetebb német városnak”, így a nácik itt tartották a legnagyobb pártrendezvényeket és birodalmi ünnepeket. A város déli részén lévő kb. 16 négyzetkilométer nagyságú terület volt a náci párt központja, gyülekezőhelye (Reichsparteitagsgelände).
Az egyetlen épület, amely máig őrzi a történelmet, az a Kongresszusi csarnok (Kongresshalle) óriási, U alakú épülete, mely napjainkban műemlékvédelem alatt áll. Az épületben ma a Dokumentációs Központ (Dokumentationszentrum, röviden: Dokuzentrum) működik, mely a nürnbergi történelem e sötét korszakát mutatja be.

Azonban nem egyértelműen emiatt lett Nürnberg az a város, ahol a II. világháború legfőbb náci bűnöseit felelősségre vonták. A szovjetek elsősorban Németországot, azon belül pedig Berlint (külföldi helyszínnek Londont), a britek és az amerikaiak pedig Münchent, valamint Nürnberget tartották alkalmasnak. Felmerült még Wiesbaden, Salzburg, Frankfurt am Main is mint lehetőség. A szóba jöhető német városok döntő többsége azonban a szőnyegbombázások, az utcai harcok és a háborús pusztítások következtében romhalmazzá vált, alig maradt bennük olyan épület, amely a tárgyalás lebonyolítására, a nagy létszámú résztvevő befogadására alkalmas lett volna. Végül Nürnberget találták a leginkább megfelelőnek, mert a per kezdetéig az Igazságügyi Palotát (Justizpalast) rendbe lehetett hozni a tárgyalás lebonyolítására, és az épület mögötti börtön alkalmas volt a vádlottak fogva tartására.



Átépítési és bővítési munkálatok

A tárgyalóterem makettje

Régen

Ma

1945. november 20-án kezdődött a nürnbergi bíróság 600-as termében a világháború legfőbb náci bűnöseinek felelősségre vonása. Eredetileg 24 fő került volna a vádlottak padjára, de számuk a per kezdetére különböző okok miatt kevesebb lett. Az ítéleteket 1946. október 1-jén hirdette ki a bíróság. 12 halálos ítélet született, 7-en kaptak letöltendő börtönbüntetést, és 3 felmentő határozatot is hozott a nemzetközi katonai törvényszék.


MEMORIUM Nürnberger Prozesse


Nürnberg a „MEMORIUM Nürnberger Prozesse” című állandó kiállítással emlékezik a történelem e sötét fejezetére. A belépődíj 6 €, audio-guide (magyar nyelven sajnos nem) elérhető.
A kiállítás látogatói az Igazságügyi Palota 600-as termét is megnézhetik. Ez azonban a mai napig használatban van, így nem minden nap látogatható.
A per idejére a tárgyalótermet átépítették, kibővítették, hogy helyet biztosíthassanak a nagyszámú résztvevőnek (tolmácsok, újságírók). Mára visszaállították eredeti méretére, de a padsor, ahol Göring, Ribbentrop, Speer és a többi vádlott ült, ma is látható. Mögötte pedig ott van a rejtekajtó, ami egy lifttel összekötötte a termet a börtönrészleggel.




Ez a rész nyitva volt a tárgyalások idején



A felette lévő emeleten található a kiállítás, mely részletesen bemutatja a nürnbergi per történetét, a vádlottakat és azok bűneit, és büntetésüket. 





Robert H. Jackson képviselte az Egyesült Államokat a perben



A vádlottak

A vádlottak

A vádlottak eredeti padjai






A büntetések

Kivégzett náci vezetők

A 600-as terem kapcsolótáblája





A börtöncellák


A többemeletes épület az Igazságügyi Palota háta mögött helyezkedett el. A körülbelül 3×4 méteres cellák az egész épületet behálózták. A zárkákat puritán módon rendezték be. Mindössze egy priccs, egy kis faszék és egy kis asztal alkotta a bútorzatot. Ezek lábait a padlóhoz erősítették. Az ablakok a börtönudvarra néztek, az ajtókra szerelt kis ablakokon át (a cellák innen kapták a fényt is) pedig a rabokat figyelték. A figyelés alól csak a cellákban kialakított WC volt kivétel. 

Börtön


Börtön (régen)

Börtön (ma)

Börtön

Börtön - cellakiosztás és a cellák berendezése

A tárlat egészen a hágai Nemzetközi Törvényszék megalakulásáig taglalja az évtizedekkel ezelőtti eljárások hatását.





Vacsizni visszamentünk a központba, a kedvenc burgeres helyünkre (Five Diner) ültünk be.



Egyéb látnivalók és programok Nürnbergben >> ITT <<



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

MEMORIUM Nürnberger Prozesse TÖBB NYELVen: https://museen.nuernberg.de/memorium-nuernberger-prozesse/



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!