2020. február 3., hétfő

Bolzano


Bolzano (Bozen) Dél-Tirol fővárosa és egyben legnagyobb, legforgalmasabb települése, mely a három legjelentősebb dél-tiroli völgy találkozásánál épült ki. Északról a hegyek védik a napos várost, mely igazi nagyvárosi nyüzsgéssel, középkori jellegű óvárosában számtalan látnivalóval; gótikus templomokkal, érdekes múzeumokkal, zeg-zugos, szűk óvárosi utcácskákkal, remek éttermekkel és bárokkal, fagyizókkal várja az ide látogatókat.


15 + 1 látnivaló Bolzanóban


→ Tribunale
→ Piazza Walther
→ Duomo
→ Municipio
→ Portici
→ Piazza delle Erbe
→ Piazza del Grano
→ Via del Museo
→ Monumento alla Vittoria
→ Via Cassa di Risparmio
→ Castel Mareccio
→ Chiesa del Sacro Cuore
→ Convento dei Francescani
→ Chiesa dei Domenicani
→ Chiesa dei Cappuccini
→ Gasztronómia

     

Hivatalos ügyet kellett intéznem Bolzanóban, ezért jöttünk ide pár napra. Mivel nem volt biztos, hogy egy nap alatt végzünk, semmilyen programot nem szerveztünk le magunknak előre, ahogy máskor szoktuk. Valamint a költözés miatt az útikönyv sorozat ide vonatkozó része sem volt már velünk, így úgy döntöttünk, hogy ez egy spontán út lesz, oda megyünk, ahova sikerül. A szállásokon úgyis mindig van egy csomó prospektus, ahol jobbnál-jobb helyeket ajánlgatnak, hát azok közül válogatunk. És jó is volt ez így.

A szállásunk Prissiano (Prissian) településen volt, a neten találtam. Ezúttal sem az airbnb-n, sem máshol nem volt barátságosabb árú szállás. Reggeli nem volt az árban, így egy bárban kezdtük a napot a szomszédos településen.



Tribunale



Bolzanóban a Tribunale (bíróság) épületében volt dolgom. Elfelejtettem már, így újra elkövettük azt a hibát, hogy táskával mentünk be, mert az átvilágításnál mindent ki kellett pakolni, a legutolsó használt papír zsebkendőt is megnézték. A dolgommal viszont meglepően gyorsan végeztem, így a hátralevő napok csak a kikapcsolódásról szóltak már.

Ebben a városban pár éve jártunk már, akkor főleg az adventi vásár miatt jöttünk ide. Bevallom, Merano sokkal jobban tetszett, de ezúttal Bolzano kapott még egy esélyt a bizonyításra.



Vissza az oldal tetejére


Piazza Walther

(Waltherplatz)

Az autót a Piazza Walther alatti mélygarázsban tettük le. Bolzano központja a Walther tér, melyet Walther von der Vogelweide középkori német költőről, minnesängerről neveztek el. Pontos születési helye nem ismert, de ma úgy tartják, hogy valószínűleg a környéken született 1170-ben. Würzburgban halt meg 1230-ban. Decemberben ezen a téren tartják az adventi vásárt.



Vissza az oldal tetejére


Duomo

(Dom Maria Himmelfahrt) 

A dóm városképet meghatározó 62 m magas gótikus tornya csak 1519-ben lett kész. A templom épületét korábbi, román stílusú maradványokra emelték a XIII. század végétől. A korábbi épületből két román stílusú kapu megmaradt. A gótikus stílusú épület 1420 körül lett kész. A dómot körüljárva érdemes felnézni a külső falat díszítő gótikus szobrokra is. A háromhajós belső tér eredeti berendezéséből nem sok maradt meg. Gyönyörű a gótikus szószék és a barokk főoltár. Érdekes még a Szószátyár Madonna 1500 körül készült freskója, akihez beszédzavarokkal küszködő gyermekeikért szoktak fohászkodni az édesanyák. Amikor a püspökség székhelye Bozenbe költözött 1964-ben, a plébániatemplomból székesegyház lett.

















Vissza az oldal tetejére


Municipio

(Rathaus)

Az óváros főutcája a Via dei Portici (Laubengasse). A Portici egyik végén a Piazza Municipio (Rathausplatz) egyik oldalán a neobarokk Városháza épülete található.


Vissza az oldal tetejére


Portici

(Lauben)

Az egyenes, szűk utcában Via dei Portici (Laubengasse) magas, keskeny, középkori vagy barokk házak alatt végig árkádok (portici) húzódnak. A Portici (Lauben) a város fő bevásárló utcája is egyben, ahol neves helyi és nemzetközi üzletek találhatók. A díszes egykori polgárházak közt néhol szűk kis közök vezetnek át a párhuzamos utcákba.
















Vissza az oldal tetejére


Piazza delle Erbe

(Obstmarkt)

A Via dei Portici (Laubengasse) másik vége a város forgalmas, piacként is működő, folyton nyüzsgő Piazza delle Erbe (Obstmarkt). A dél-tiroli termékeket, élelmiszereket, zöldségeket-gyümölcsöket árusító standok mögött bárok, kávézók, fagyizók, éttermek találhatók. És sokszor a standok mögé bújva a Neptun szökőkút (Fontana di Nettuno/Neptunbrunnen).





Vissza az oldal tetejére


Piazza del Grano

(Kornplatz)

Ez a tér volt a középkori város szíve, itt tartották a gabonapiacot. Itt állt az a XII. századi erődített palota, amely a Trento herceg-püspök joghatósági székhelye volt, és melyet II. Meinhard, Tirol grófja lerombolt.



Vissza az oldal tetejére


Via del Museo

(Museumstrasse)

A Piazza Erbétől (Obstmarkt) a via del Museo visz a Dél-Tiroli Régészeti Múzeumhoz (Museo archeologico provinciale di Bolzano / Südtiroler Archäologiemuseum), akinek híres lakója Ötzi, a jégember. Sajnos, hétfő lévén a múzeum zárva volt, így nem tudtuk megnézni a város legnépszerűbb látnivalóját, Ötzit, a több mint 5000 éves, tökéletes épségben megmaradt, jégbe fagyott múmiát. Ezért másnap visszajöttünk ide újra.





Vissza az oldal tetejére


Monumento alla Vittoria

(Siegesdenkmal)

Az I. világháború végén, 1918-ban Dél-Tirolt Olaszország kapta meg. A fasiszták hatalomra kerülésével nem csak a német jellegű kis kereskedőváros élete, de városképe is megváltozott. Az ezerszámra betelepített olaszok részére új városrészek épültek. Mussolini kezdeményezésére épült a római stílusú gigantikus diadalív a Talfer (Talvera) folyó túloldalán lévő téren.



Vissza az oldal tetejére


Via Cassa di Risparmio

(Sparkassenstrasse)

A belváros tele van lábazatos árkádos, kiugró erkélyes, az utcákba is benyúló, németes jellegű XVI-XVIII. századbeli házakkal.




Vissza az oldal tetejére


Castel Mareccio

(Schloss Maretsch)

A várkastély egy szőlőskert közepén fekszik. A legrégibb tornya 1194-ben épült, a XIII-XIV. században bővítették. Nevét a lovagi Maretsch (Mareccio) családról kapta, az ő székhelye volt a vár. A Maretsch család kihalása után a Römer család vásárolta meg a várkastélyt 1477-ben, ekkor reneszánsz stílusban átépítették. Négy kerek saroktoronyát 1530-ban kapta. Termeit freskók díszítik. Sajnos ez is zárva volt, amikor odaértünk, így csak kívülről nézhettük meg.






Vissza az oldal tetejére


Chiesa del Sacro Cuore

(Herz Jesu Kirche)

A Szent Szív templom 1897 és 1899 között építetté Tirol Jézus Szent Szívének szentelésének századik évfordulójának és I. Ferenc József koronázásának ötvenedik évfordulójának alkalmából. Építésze Johann Bittner volt, a homlokzat mozaikját Ignaz Stolz készítette 1910-ben.












Vissza az oldal tetejére


Convento dei Francescani

(Franziskanerkloster)

A hajdani kolostor mellett van a ferencesek temploma. A épület főbb részei a XIV. század első felében készültek, de már a XV. században átalakították. Szép, festett, fából faragott oltára 1500-ból való. Bordás mennyezete is érdekes. A gótikus kerengő freskói különböző korokból származnak.

















Vissza az oldal tetejére


Chiesa dei Domenicani

(Dominikanerkirche)

A Domonkos-templom kívülről egy meglehetősen csupasz gótikus stílusú templom. 1498-ra készült el a domonkos kolostor mellett. A háromhajós csarnoktemplomnak szép bordás mennyezete van, de a legfőbb látnivalója a Szent János kápolna (Cappella di San Giovanni/Johanneskapelle), amelynek falain, mennyezetén XIV. század közepi, pompázatos freskókat láthatunk. A világításért fizetni kell, de megéri, mert amúgy nagyon sötét, és alig látni valamit.













Vissza az oldal tetejére


Chiesa dei Cappuccini

(Kapuzinerkirche)

A kapucinus templomot 1600-ban szentelték fel Páduai (Padovai) Szent Antal tiszteletére. A belsejében szép, fából faragott oltárok láthatók.




Vissza az oldal tetejére


Gasztronómia



Kb. 4 éve jártunk itt utoljára az adventi vásár miatt, és akkor is beültünk egy helyre vacsorázni. És milyen véletlenek vannak! Megint ugyanoda, a Paulaner Stubenbe tértünk be! Teljesen véletlenül. Ahogy megláttam a helyet, elfogott az érzés, hogy itt már jártam. Aztán később, amikor visszanéztük a blogot, kiderült, hogy én akkor is és most is ugyanazt rendeltem! J Na, milyen véletlenek vannak?! És ha előételt is rendeltünk volna, az is ugyanaz lett volna, mint 4 évvel ezelőtt. De mivel most inkább édességre vágytunk a végén, az előétel kimaradt.
Alpesi és tiroli specialitások közül válogattunk. Minden nagyon finom volt.

Formaggio di malga alla piastra con verdure e funghi di bosco
Alpenkäse vom Grill mit Gemüse und Waldpilzen
Grilled Alpine Cheese with vegetables and forrest mushrooms

Schlutzkrapfen - Ravioli tirolesi di ricotta e spinaci serviti con burro fuso e grana
Schlutzkrapfen - Tiroler Topfen und Spinat - Teigtaschen mit zerlassener Butter und Parmesan Schlutzkrapfen
Tyrolean Ravioli with spinach and cheese served with melted butter and Parmigiano

Tortino caldo al cioccolato con gelato artigianale alla castagna
Warmes Schoko - Törtchen mit hausgemachtem Kastanieneis
Warm Chocolate Cake with artisanal chestnut icecream

Panna Cotta con salsa a scelta (cioccolato, caramello, vaniglia, lamponi)
Panna Cotta mit Sauce nach Wunsch (Schokolade, Karamel, Vanille, Himbeeren)
Panna Cotta with sauce of your choice (Chocolate, Caramel, Vanilla, Raspberry)

Az első nap délután még elmentünk egyet kirándulni a hegyekbe.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Vissza az oldal tetejére


LINKEK/FORRÁSOK


(Bolzano) Bozen NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Bozen


(A bejegyzésben szereplő képek közül párat Laurent készített.)



4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a cikked. A képek szemléletesek és kedvet hoznak az embernek ellátogatni az említett helyekre. Az informatív kezdés után, mintha egy mesélő barátnő szerepébe léptél volna, akivel egy délutáni kávé mellett beszélgetünk a legutóbbi élményeiről. Nagyon tetszik ez a közvetlen közlésmód és az ajánlások is. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a fotóidat. Valahogy mindig annyira színesek és mozgalmasak. Persze értem én, hogy szép és színes helyeken nehéz lenne nem jól kinézniük, de vannak olyanok, akiknek nem megy a fotózás, na. �� Szóval, ahogy nézegettem a képeket, visszatértek gimis emlékeim, hogy jé, én itt voltam. Nagyon jól esett felidézni ezeket. Szóval emiatt is tetszett kifejezetten ez a bejegyzésed. ����

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) A fényképezésnél mindig nagyon odafigyelek, hogy mi kerül a képre. Én még filmes géppel kezdtem fényképezni, és nem volt határtalan kattintási lehetőségem, így már akkor megtanultam, hogy odafigyelve kattintgassak. Ez nem változott azóta sem, és hiába digitális világ, én nem készítek 1000 képet ugyanarról a dologról/helyről. Talán ez a titka. ;-)
      Örülök, hogy segített a bejegyzés szép emlékeket felidézni!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!