2024. április 10., szerda

Beinhaus - Hallstatt

Csontház - Hallstatt


A szűkös temető miatt a holtakat 20-30 év után exhumálták, csontjaikat kifehérítették és dekorálták. A koponyákra ráfestették az elhunyt nevét, születésének és halálának évét, valamint kereszteket, tölgylevelet, virágokat. Összesen 610 ilyen koponya található a csontkamrában.



Hallsatt

Hallstatt Felső-Ausztria Traunviertel régiójában, a Gmundeni járásában fekszik, a Salzkammergut területén, a Hallstatti-tó délnyugati partján, a Dachstein-hegységtől északra. A tópart és a közeli hegyek között csak egy keskeny sáv építhető be, a házak egy része meredek lejtőre, másik része pedig a tófenékbe vert cölöpökre épült. A kisváros 1997 óta az UNESCO Világörökségének része. Hallstatt egyik fő (és sokak szerint kissé morbid) látnivalója a Beinhaus, azaz az osszárium vagy más néven a csontház, mely egyedülálló a világon, mivel egész generációk csontjait őrzik itt teljes egészében.

 

Beinhaus - Michaelskapelle
Csontház - Szent Mihály kápolna

A Szűz Mária mennybevétele plébániatemplom (Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt) északi oldalán található a temető és egy kis, XVI. századi csontház.

A világon egyedülálló hallstatti osszárium a XII. század óta áll. A kamrában 1200 halott koponyája található, melyek közül 610 festett. Az utóbbiakat családi hovatartozás és az elhalálozás időpontja szerint rendezték.

A város fekvése miatt a templom körüli temetőben nagyon szűk volt a hely, ezért az itt nyugalomba helyezett elhunytak sírját 10-20 év múltán felnyitották, és a maradványaikat kiemelték. Az exhumált koponyát megtisztították, napfényben és holdfényben fehérítették, végül ráírták a halott nevét, születésének és halálának időpontját. A család kívánságára, a szeretet jeléül különböző motívumokkal is díszítették a koponyát. A munkát a város koponyafestője végezte.

Ez a szokás az 1720-as években kezdődött, és mind a mai napig fennmaradt. A festett motívumok közül a tölgylevél a dicsőség, a babér a győzelem, a borostyán az élet, a rózsa a szeretet jelképe.

A kereszt alatt található koponyát kígyóval díszítették, az állat Ádám és Éva bűnbeesését jelképezi.

Napjainkban már csak azoknak a maradványait helyezik el az osszáriumban, akik végrendeletükben erről nyilatkoznak. Ilyenkor a halott 10 évig nyugszik sírjában, ezt követően exhumálják, koponyáját kémiai eljárással tisztítják, és festéssel díszítik.

A legutolsó koponya 1995-ben került a csontházba. A kereszt alatt jobbra található, egy aranyfoggal. Az asszony 1983-ban hunyt el, és végakaratának megfelelően helyezték el földi maradványait a csontházban.  















A legutolsó koponya a kereszt alatt jobbra található, egy aranyfoggal.


Ma már nem feltétlenül szükséges a halottakat exhumálni, mivel egyre elterjedtebbé vált a hamvasztás. Emellett az is előfordul, hogy átlagosan 10 év után újabb holttestet temetnek egy sírba, anélkül, hogy az előzőt kiemelnék. A rátemetés előtt egy kis részt kialakítanak emlékhelyként, így a felszínen a sírhely kisebb, de a sírgödör a koporsónak megfelelő méretű.

 

Der Friedhof von Hallstatt
Hallstatti temető

A hallstatti temetőt a plébániatemplom körüli sziklateraszokon alakították ki. A világhírű csontház előtti rész a protestáns keresztények számára van fenntartva. A temetői szabályzat szerint itt nincsenek családi sírok. A sírok felett a kereszt fából vagy kovácsoltvasból készült.




 

Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (Maria am Berg)
Szűz Mária mennybevétele plébániatemplom

Az első katolikus templom legkésőbb 1150-ben épült. Ennek csak a tornya maradt meg. A második, kibővített, román stílusú templomot 1320-ban szentelték fel. A jelenlegi templom építése a késő gótikában kezdődött és 1505-re fejeződött be. Az 1750-es nagy tűzvész után a román stílusú torony barokk sisakot kapott.

A kéthajós épület jobb hajójában található késő gótikus szárnyas bányászoltár (a hallstatti Mária-oltár) egy késő gótikus oltár, amely 1515-ben készült, és Felső-Ausztriából származik. A bal hajó oltára valamivel régebbi, XV. századi.

Egészen balra a keresztelőkápolnában látható a kis Mária oltár, melyet eredetileg a hallstatti sómunkások számára készítettek. Ennek az oltárnak négy szárnypaneljét 1987 márciusában egy éjszaka egy olasz házaspár ellopta. A XV. századból származó négy táblakép helyére ezután fekete-fehér másolatokat tettek. A műtárgyakat 30 évvel később egy razzia során találták meg Olaszországban. 2017-ben szolgáltatták őket vissza Ausztriának, ahol restaurálták őket, majd visszatették eredeti helyükre.














A kis Mária oltár, melynek négy táblaképét ellopták


Innen fentről lélegzetelállító a kilátás a Hallstatti-tóra és a hegyekre.



 

Cím: Kirchenweg 40, 4830 Hallstatt, Ausztria
Belépő: a templom ingyenes, a csontház fizetős
Honlap: Das Beinhaus und die Michaelskapelle » Kath. Pfarre Hallstatt, Pfarrkirche Maria am Berg » Kath. Pfarre Hallstatt, Beinhaus Hallstatt » Urlaub in Hallstatt im Salzkammergut
E-mail: pfarre.hallstatt@dioezese-linz.at
Telefonszám: +43 6134 8279


Látnivalók Hallstattban:

Salzwelten (Hallstatti sóbánya)


Más, általunk is megtekintett csontházak, múmiák:

Ötzi, a titokzatos jégember - Bolzano, Olaszország
Rosalia Lombardo és más múmiák a kapucínus katakombákban - Palermo, Olaszország
Egyházi és világi méltóságok múmiái a Bleikellerben - Bréma, Németország
Santa Caterina múmiája a Santuario del Corpus Dominiben - Bologna, Olaszország
A váci múmiák - Memento Mori Kiállítás - Vác, Magyarország
Sedleci osszárium - Kutná Hora, Csehország


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Hallstatt MAGYARul: Hallstatt – Wikipédia (wikipedia.org)
Hallstatt NÉMETül: Hallstatt - Wikipédia (wikipedia.org)
Hallstatt ANGOLul: Hallstatt - Wikipedia
Hallstatt–dachsteini kultúrtáj MAGYARul: Hallstatt–dachsteini kultúrtáj – Wikipédia (wikipedia.org)
Hallstatti kultúra MAGYARul: Hallstatti kultúra – Wikipédia (wikipedia.org)
Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt NÉMETül: Katholische Pfarrkirche Hallstatt – Wikipedia
Csontház MAGYARul: Csontház – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott tájékoztató anyag

LeRoutard útikönyv sorozat Autriche c. része, 2018-19-es kiadás, ISBN: 978-2-01-703371-4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!