2016. február 20., szombat

Alberobello

A "trulli főváros"




A Castellana cseppkőbarlangban (Grotte di Castellana) tett látogatás, majd a barlang bejáratával majdnem szemben található Terre di Puglia - Cucina & Pizza étteremben elfogyasztott kiadós ebéd után Alberobello, a trullo-k „fővárosa” felé vettük az irányt.

Alberobello 

Ez az egyedi, csodás hely Olaszország Puglia régiójában, Bari megyében található. A kisváros hírnevét a trullo-inak köszönheti, amelyek hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek, szürke kúptetővel és fehérre meszelt falakkal. A méhkasra emlékeztető kőkunyhók egy sajátos látványú falu képét alkotják, és úgy néznek ki, mintha kis manók otthonai lennének. Kiépülésében II. Giangirolamo di Acquaviva conversano-i grófnak volt nagy szerepe, aki segítséget nyújtott az itt letelepedő parasztoknak, illetve az ide érkező menekülteknek. Annak érdekében, hogy elkerülje a területén álló házak utáni adó megfizetését, megparancsolta alattvalóinak, hogy csakis olyan épületeket húzzanak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni. A habarcs nélkül épült trullo-k tökéletesen megfeleltek elképzeléseinek. A kis házakat kizárólag kőből építették, mindenféle kötőanyag és fatartószerkezet nélkül. Végül azonban fény derült a turpisságra, és a nápolyi király börtönbe záratta a grófot adócsalás vádjával.

1996-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a trullo-kat, azzal az indoklással, hogy régmúlt idők egyedi kultúrája fennmaradásának bizonyítékai, amelyek révén egy sajátos városkép alakult ki Alberobello-ban. Referencia száma 787.

A kunyhók nagy részében jelenleg ajándékbolt, kávézó és étterem üzemel, de található itt ”trullokatedrális” is. A városnak a helyiek által lakott részén található trullo-kban jelenleg is laknak, de van, amely a turisták számára bérelhető.

Mivel én már jártam Alberobello-ban, most csak Laurent kedvéért jöttem el újra. (Akkor készült egy részletes bejegyzés is, sok-sok képpel, így most nem írok erről hosszabban. EZEN a linken azonban megtekinthető.)

 

















Trullo Siamese














Sant'Antonio templom















A faluban tett kiadós séta után beültünk az autóba, és elindultunk Bari felé, ahol le kellett adni az autót. Innen aztán irány a reptér, majd vissza haza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



 
LINKEK:
 

Alberobello-ról készült korábbi blogbejegyzésem: https://mindenuttjooo.blogspot.hu/2014/05/2014-05-14-16-bari-polignano-mare.html

Sant'Antonio templom MAGYARUL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sant%E2%80%99Antonio_(Alberobello)
Santi Medici katedrális MAGYARUL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Santi_Medici_Cosma_e_Damiano_(Alberobello)
Trullo sovrano MAGYARUL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Trullo_sovrano

 

(A bejegyzésben szereplő képek többségét Laurent készítette.) 


 

2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!