2018. április 22., vasárnap

Az adidas és a PUMA hazája



Herzogenaurach


Herzogenaurach település Németországban, azon belül Bajorországban található. Lakosainak száma kevesebb, mint 25 000 fő.




Herzogenaurach neve -megmondom őszintén- sokáig semmit nem mondott nekem. Először akkor hallottam róla, mikor Laurent elkezdett ide járni franciát tanítani egy csoportnak. Hamar kiderült, hogy itt van a két (talán legismertebb) sportmárka, az adidas és a PUMA központja, valamint nagy outleteik. Innen jött az ötlet, hogy egyszer nézzünk itt körül egy kicsit.

Az autót a központhoz közel hagytuk.



Untere Badstube 


Elsőnek ahhoz az épülethez mentünk, ahol Laurent tanít. Régen itt az Alsó Nyilvános Fürdő (Untere Badstube) működött. A középkorban a településen két nyilvános fürdő is volt. A felső a Türmersturmnál (Őrtorony) volt, de az 1903-ban leégett. Ezt az alsót 1416-ban említik először. 1456-ban Hans Pader, egy neustadti borbély-sebész vásárolta meg az épületet. 1699-ben felújították. Az épületben ma a Volkshochschule (Népfőiskola) működik.


Altes Rathaus 


Mögötte áll a Régi Városháza (Altes Rathaus) épülete. Régen a bíróság is itt kapott helyet. Pékek és mészárosok standjai álltak a földszint boltívei alatt. A favázas ház 1407-ben épült, 1781-ben barokk stílusban újratervezték, és egy emeletet is kapott. Az 1939-41 közötti állapotában láthatjuk jelenleg.



Vehntrum


Jobbra indultunk, ahol a borostyánnal részben befutott Vehn-torony (Vehntrum) magasodik. A tőle 180 méterre lévő Őrtoronnyal (Türmersturm) együtt a középkori belső város határát mutatják. A 28 méter magas torony a XIII. században épült, a belső városi erődítmény alsó kapuját támogatta. Nevét a Vehn család után kapta. A tornyot börtönként is használták, 1908-tól pedig benne kapott helyet a Városi Múzeum.

Előtte egy igen érdekes, oszlopszerű szobrot láthatunk, egy meztelen női alakot, aki nyújtózkodik.






Gasthaus zum Walfisch 


Közvetlenül a torony tövében áll a Fogadó a bálnához (Gasthaus zum Walfisch). Az egykori tradicionális fogadó a város egyik legnagyobb parasztháza. A favázas részek a XIV. századból valók. A keleti gerenda keresztirányú gerendáival az eredeti szerkezetet mutatják.


Grabenhaus 


Vele szemben találjuk az „Árok-házat” (Grabenhaus). Elhelyezkedése miatt különleges, jóval az utca szintje alatt van, és az egykori, már nem használt belső városi erődítmény árkában épült 1718-ban. Egy része az egykori városfal.



Kiliansbrunnen 


A Szent Kilián kút (Kiliansbrunnen) egy herzogenaurachi polgár, Maria Lerch alkotása 1934-ből. A legenda szerint Würzburg ír származású vértanú püspöke 686-ban ezen a helyen prédikált, és keresztelt. 689 táján karddal ölték meg társaival együtt. Ő Frankföld apostola. Ez a város legrégebbi forrása, már a középkorban dokumentálták. Mellette a város 650. évfordulójára készült padon pihenhetünk.



Pfarrhaus 


A templomot hátulról közelítettük meg. Pár lépcsőn mentünk fel a térre, ahol a balra lévő épület a katolikus Paplak (Pfarrhaus). 1845-ben épült egy középkori épület helyén. A kor divatja szerint szögletes homokkőből épült, szigorúan strukturált homlokzata késő klasszicista stílusú, íves ajtóval és ablakokkal.


Marienkapelle


A tér másik oldalán egy érdekes, kétszintes kápolna található, a Mária kápolna (Marienkapelle). A XIV. században épült a régi temetőnél. Az alsó rész egy csontkamra, ahol a korábbi temető elhagyatott sírjaiból származó csontokat őrzik. 1932-ben a kápolnát a háborúkban elesettek emlékhelyévé tették.





A felső kápolna oltárát 1401-ben Szent Henriknek és Szent Kunigundának szentelték.


Mädchenschulhaus


A tér másik oldalán, a Paplakkal szemben az egykori lányiskola épületét (Mädchenschulhaus) találjuk. Ugyanolyan alapanyagból és stílusban épült 1860-ban, mint a Paplak. Az U alakú épületben 1973-tól a Käthe Zang ének-, és zeneiskola működik. 1974-78-ig gimnáziumként is használták.  



Kath. Pfarrkirche St. Magdalena 


A Szent Magdolna katolikus plébániatemplom (Kath. Pfarrkirche St. Magdalena) és a templom-negyed a XV. század végéig a városfalon kívül állt. A korábban itt lévő román stílusú épület helyére építették 1341-ben, de a kórus már 1311-ben készen volt. A hajója csarnok típusú, gótikus stílusú, nagyszerű fahordós boltozattal borított. 1934-35-ben restaurálták, barokk belsejét ekkor kapta.











Pfründnerspital / Stadtmuseum


Mögötte van az egykori „idősotthon” (Pfründnerspital). Ezt a favázas, késő középkori épületet Cuntz Reyther niederndorfi festék-, és szövetkereskedő ajándékozta a városnak 1508-ban, hogy az időseket és gyengéket ide helyezhessék. Az épületet helyreállították és ma a Városi Múzeum (Stadtmuseum) működik benne.


Lesétáltunk mellette a sétálóutca felé, amikor egy helyi lakos felhívta a figyelmünket a régi városfal egy darabjára, mely szintén be volt építve újabb házakba.


Németországban szokás a kutakat húsvétra ünnepi díszbe öltöztetni. A Sárkányölő Szent György kút még húsvéti díszében pompázott.






Beyschlag’sche Apotheke 


A városka központja tele van gyönyörű, régi, fagerendás házakkal. Ilyen a Beyschlag’sche gyógyszertár (Beyschlag’sche Apotheke) épülete is. Carl Leopold Beyschlag nyitotta Herzogenaurachban az első patikát 1831-ben. 1850-től ugyanebben az épületben ő üzemeltette a postát is. 1870-től telegráf állomás működött itt, 1906-tól pedig a telefonközpont.


Türmersturm 


Tovább sétáltunk az egykori várárok mentén, és megérkeztünk az Őrtoronyhoz (Türmersturm). Ez őrizte a belső városi fal felső kapuját, melyet jól védett egy híd és kapu. A tetején lévő négy kis sarki tornya lehetővé tette, hogy a toronyőr messzebb ellásson a környező területek felett. A sisakos tető és a torony lámpása 1724-ben készültek.

E mellett is van egy furcsa oszlopszerű szobor, ez egy meztelen férfialakot ábrázol, aki fejest ugrik.


Itt látható a kovács háza. Lehetetlen nem észrevenni a gyönyörű kapujáról, melynek jellegzetessége egy forgatható karika, olyan, mint ami Nürnbergben a Schönen Brunnen kovácsoltvas kerítésében is van.




Ansbacher Tor 


Az Ansbachi kapu (Ansbacher Tor) épületében ma olasz étterem működik.


Stammhaus Dassler


A Dassler család házához (Stammhaus Dassler) mentünk, mely 1900-ban épült. Itt élt Christopher Dassler feleségével Paulinával. 4 gyermekük született: Fritz, Maria, Rudof és Adolf. Adolf („Adi”) és Rudolf Dassler 1924-ben forradalmasították a sportcipő-iparágat, amikor együtt megalapították a „Dassler Testvérek Sportcipő Gyárát” (Sportschuhfabrik Gebrüder Dassler). A két testvér az első cipőket a családi házban lévő mosókonyhában varrta. Miután a két testvér között a viszony megromlott, 1948-ban mindketten saját céget alapítottak, melyek most az adidas és a PUMA. A családi házban a legidősebb testvér, Fritz, még sok-sok éven keresztül folytatta a bőrnadrág-gyártást. Ennek nyomait láthatjuk ma is a ház falain. Fritz Dassler 1975-ben halt meg. Felesége a házat ezután eladta. A ház ma magántulajdon.



Schlehensturm 


A külvárosi erődítmény egyes részeit az Am Hirtengraben utcában láthatjuk. A Schlehen torony (Schlehensturm) -korábban „Trempenturm” néven volt ismert,- a fal legrégebbi tornya, az 1450-es évekből. A XIX. századra nagyon rossz állapotba került. Maradványait az 1949-ben épített kovácsműhelybe építették be.


Wiwaweiher


A Wiwaweiher tó neve a korábbi „Webbach”-ra vezethető vissza. A tó vizével a kastély és a város körüli árkokat töltötték meg a XIII. században. A vizet a tó melletti kútházból szállítják a tóból a várhoz a középkor óta.


Rahmbergturm 


A Rahmberg torony (Rahmbergturm) 1807-ben egy árverésen 400 arany guldenért magántulajdonba került. Ma is az. Régen azonban itt voltak a posztógyárosok feszítőkeretei.


Amtsschloss 


Visszaértünk a Közigazgatási Hivatal (Amtsschloss) épületéhez. A palota épülete egykor a bambergi végrehajtók irodájául szolgált. Eredetileg erődítménynek épült, egy fő toronnyal és várárokkal. A barokk stílusú épületet Lothar Franz von Schönborn hercegpüspök építtette 1720-ban. Két modern szárnyát 1967-ben építették hozzá. Ma a város Közigazgatási Hivatala, a közkönyvtár és a turisztikai információs iroda működik benne.









Schusterbrunnen


A suszter szökőkútját (Schusterbrunnen) a kastély udvarán 2008-ban emelték. A szökőkút egy vidám emlékezés az adidas és a PUMA sportcipő-gyárak közötti hagyományos rivalizálásra. A gyermekek kötélhúzása szimbolizálja a Dassler testvérek között régóta fennálló versenyt. A szökőkutat Theophil Steinbrenner készítette Schwarzachból.





Néhány kép még a városközpontból:











Az adidas és a PUMA központjai 

Ez a két központ a városkán kívül található.

Közös gyökereik vannak, hisz Adolf és Rudolf a vállalkozást az első világháború után közösen alapította. 1920-ban kezdtek el sportcipőket készíteni. Szülőhelyükön, Herzogenaurachban megalapították a „Gebrüder Dassler Schuhfabrik(Dassler Testvérek Sportcipő Gyára) családi vállalkozást.

A kezdeti sikerek után (kb. 100 főnyi munkavállaló, több mint 10 sportág részére több mint 30 különböző fajta sportcipő, melyeket sportolók olimpiákon is használtak) a két testvér között a viszony a II. világháború alatt megromlott. A két testvér és családjaik vitája annyira elfajult, hogy végül kettéosztották a céget.1948-ban mindketten saját céget alapítottak, melyek most az adidas és a PUMA.

Adolf cége 1949. augusztus 18-tól viseli az adidas nevet, amelyet Adolf Dassler nevéből alkottak: adi (Adolf becézett alakja) és das (a családnév első 3 betűje).











Rudolf cégét kezdetben Ruda-nak hívták, mely szintén a nevéből alakult: ru és da (Rudolf és Dassler első 2 betűje). Később azonban megváltoztatta a nevet PUMA-ra.










Nem igazán volt választásunk, hogy hol vacsorázzunk. Kis település és vasárnap révén alig volt nyitva valami. Így a Corfu görög étterembe mentünk. Étlapjukon rengeteg minden van, a görög mellett német ételek is. Mi görög ételeket választottunk.
Nem ez volt életünk legjobb görög kajája, de nagyon jól laktunk, desszertnek már nem jutott hely.

Vorspeiseteller Meteora:
Taramosalata, Melitzanosalata, Tyrosalata, Tzatziki, Krautsalat, Peperoni, Olive, Tomaten, Gurken mit Brot

Corfu Teller:
Giros, Souvlaki, Calamaris, Krabben mit Reis, Tzatziki und Salat (rizs helyett sült krumplit kértünk)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK 

adidas MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Adidas
PUMA MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Puma_(c%C3%A9g)

(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Ismertem a Dassler testvérek történetét, de még nem jártam a kisvárosban. A Húsvéti kút és a kovácsoltvas dolgok nagyon tetszenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó! Nekem új volt a történet. Aranyos kisváros, megéri rászánni az időt! ;)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!