2020. április 9., csütörtök

Luis Rauschhuber Museum


Luis Rauschhuber német szobrász volt, aki élete nagy részében Nürnbergben élt és dolgozott. Lakóháza és annak csöppnyi kertje ma múzeum.





Most, hogy #maradjotthon van, és csak a környező utcákba mehetünk sétálni, máshogy nézünk a dolgokra, épületekre. Aztán persze itt a költözés is, és mivel hamarosan el kell mennünk innen, nosztalgiázunk, és szívjuk magunkba a helyet és idézzük fel az elmúlt 3,5 év emlékeit. Jobban megnézzük az épületeket, melyek mellett eddig többnyire csak elsétáltunk/elrohantunk. Már korábban is megcsodáltam egy kis házikót, de csak most néztem meg alaposabba, és nyomoztam ki, hogy mi áll a kis táblán, és mi az oka a sok szobornak a kertben. Kiderült, hogy itt élt Luis Rauschhuber szobrász.



Luis Rauschhuber


Luis Rauschhuber 1904. május 31-én született Münchenben, és 1973. május 7-én hunyt el Nürnbergben. Német szobrász volt, aki élete nagy részében Nürnbergben élt és dolgozott.
Luis Rauschhuber látomásos magányos volt. Mélységesen vallásos természetű volt. A sikeres munkát „kegyelemnek”, Isten ajándékának tekintette. Művészi munkája mindig az első helyen állt számára, ezt küldetésének tekintette.


Élete


Luis Rauschhuber nehéz gyermekkorát Felső-Bajorországban töltötte. Még tinédzser korában megárvult, és meg kellett küzdenie a megélhetéséért. Az Inn folyó csatornáinak építésén dolgozott. 20 évesen érkezett Nürnbergbe, ahol felfedezte az építészet és a szobrászat iránti szeretetét. Először kőművesként dolgozott, ezzel egyidejűleg esti iskolában rajzolni tanult a Nürnbergi Iparművészeti Iskolában (Nürnberger Kunstgewerbeschule, akkori nevén Állami Iparművészeti Iskola (Staatsschule für angewandte Kunst)). Nyilvánvaló tehetsége miatt fogadták be ebbe az iskolába, és számos díjat és kitüntetést kapott az ott végzett munkájáért.
1930 és 1933 között egy ösztöndíj lehetővé tette számára, hogy Karl Millernél a müncheni Szépművészeti Akadémián (Akademie der Bildenden Künste) tanuljon. Felvételi munkája, a „Fájdalom embere” (Schmerzensmann), ma a nürnbergi Szent Márton templomban (Kirche St. Martin) található háborús emlékműként.

Luis Rauschhuber - Student an der Kunstakademie München 1930
Luis Rauschhuber - a müncheni művészeti akadémia hallgatója 1930-ban
Kép forrása: wikipedia

Schmerzensmann Kriegerdenkmal in d. Kirche St. Martin, Nürnberg.
Höhe: 1,80 m. Geschaffen: 1930
Fájdalmas ember háborús emlékműve a Szent Márton templomban, Nürnberg.
Magasság: 1,80 m. Készült: 1930

Kép forrása: wikipedia

1933-ban tért vissza Nürnbergbe, és szabadúszó szobrászként dolgozott. Különösen portréival keltette fel gyorsan a közvélemény figyelmét és magán- és állami megbízásokat kapott. Számos kiállításon vett részt. A második világháború alatt nem vonták be katonai szolgálatba. Stúdióját kétszer teljesen elpusztították, és elvesztette lakását.
1944-ben feleségül vette Gertrud Meixner-t, akivel a háború végéig Würzburgban élt. Amikor 1947-ben visszatért Nürnbergbe, élénk eszmecserét folytatott más művészekkel: festőkkel, építészekkel, zenészekkel, költőkkel és a színházi emberekkel. Különleges barátságot ápolt Eitel Klein festővel.
Luis Rauschhuber leveleinek és írásainak gazdag gyűjteménye található a nürnbergi Germán Nemzeti Múzeum (Germanisches Nationalmuseum) archívumában.
A Der Kreis művészcsoport társalapítója volt, amelyből néhány év után visszavonult. Nem hatott rá a művészet 1960-as és 1970-es évekbeli változása, hű maradt stílusához és meggyőződéséhez. A művészi alkotás fejlődése független volt a divattól és a külső trendektől. Utolsó nagy szobrát, a Szenvedő embert (Der leidende Mensch) 1971-ben készítette. A nürnbergi északi klinikán (Klinikum Nürnberg Nord) látható.


Lakóháza


A ház, ahol élt (Königsberger Str. 49.), ma látogatható, egy pici múzeum van benne, de a kertjében is több szobor látható. Mivel most nem szabad múzeumokba menni, csak a kertet és kerítésen kívülről a házat néztük meg.











Sok alkotása Nürnbergben látható, de az ország más településein is, mint például Würzburg, Erlangen, Bayreuth, Hof, Ansbach, München/Perlach. Néhány, melyet mi is láttunk:
1959-ben készült A kereszt állomásai (Szent György templom, Nürnberg / Ziegelstein) 

Sankt Georg Kirche (Szent György templom) - Ziegelstein (Nürnberg)

Sankt Georg Kirche (Szent György templom) - Ziegelstein (Nürnberg)















1960: A hitetlen Tamás oltár (Szent Erzsébet templom, Nürnberg)



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK 



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!