2020. április 7., kedd

Imhoff-kastély - Ziegelstein



Az egykori Ziegelstein falut 1920. augusztus 1-jén olvasztották be a közép-frank városba, Nürnbergbe. Ziegelstein ma egy külvárosi kerület, mely Nürnberg belvárosától északkeletre fekszik, a nürnbergi Albrecht Dürer repülőtértől délkeletre. A Hirschsprunggraben patak kelet-nyugati irányban folyik át rajta.




Most, hogy #maradjotthon van, és csak a környező utcákba mehetünk sétálni, máshogy nézünk a dolgokra, épületekre. Aztán persze itt a költözés is, és mivel hamarosan el kell mennünk innen, nosztalgiázunk, és szívjuk magunkba a helyet és idézzük fel az elmúlt 3,5 év emlékeit. Jobban megnézzük az épületeket, melyek mellett eddig többnyire csak elsétáltunk/elrohantunk. Már korábban is megcsodáltam egy kis házikót, de csak most nyomoztam ki, hogy mi is ez. Kiderült, hogy egy egykori kastély, az Imhoff-kastély egy kis része.


Ziegelstein


Már a X. században létezett itt egy település, ahol téglaféléket (tégla, cserép) készítettek, és emiatt kapta a „Ziegelhof” (Téglaudvar) nevet. A nürnbergi Haller patrícius család tulajdonába került a terület, akik itt egy kastélyt építettek. A XV. században a Ziegelstein kastély nevét felvette az egész település.
Ziegelstein falut és kastélyát az első őrgrófi háborúban felgyújtották, de gyorsan újjáépítették. Az 1500-as évek elején Bartholomäus Haller egy erődítményt épített kennellel, négy toronnyal, lövésznyílásokkal, két gerendahíddal, az egészet pedig három várárok vette körül.

Wasserburg Ziegelstein (Hallerschloss) 1526
A Haller-kastély 1526-ban
Kép forrása: wikipedia

A második őrgrófi háborúban, majd a harmincéves háborúban újra lerombolták. Ezúttal nem állították helyre, és több mint egy századon át romokban hevert.
1647-ben a város a Schlüsselfelder, 1666 és 1848 között pedig Imhoff patrícius családhoz tartozott.
A XVIII. század vége felé 28 háztartás volt Ziegelsteinban (1 kastély, 1 fogadó, 1 téglagyár, 1 pásztorház, 1 iskolaház, 11 birtok, 7 kis birtok, 5 ház, 2 szeszfőzde). 

Ansicht der Schlossruine im späten 17. Jahrhundert,
Kupferstich von U. Krauß nach einer Zeichnung von J.A. Graff um 1690 (HallerA)
Kilátás a vár romjaira a XVII. század végén,
U. Krauss rézmetszete, JA Graff 1690 körül készített rajza alapján (HallerA)
A kép forrása: herrensitze

Ziegelstein 1796-ban Poroszország, 1810-ben pedig a Bajor Királyság része lett. Ziegelsteint 1920. augusztus 1-jén olvasztották be Nürnbergbe.

Az állattenyésztés nagymértékben a méhészetre korlátozódott. Az „Anger” régen falusi közbirtok (legelő) volt. Ma is zöld terület, melyet olyan hagyományos fesztiválokkor használnak, mint a Ziegelsteiner Kirchweih (templomszentelés ünnepe).
Ziegelstein egyik főutcája, a Bierweg, szintén középkori eredetű, sört szállítottak rajta, innen ered a neve.

Az Imhoff-kastély egy kis része még ma is áll; a tornyot azonban az amerikai katonák elpusztították a II. világháborúban, és az épület az azt követő években súlyos károkat szenvedett annak korszerűsítésével.










Házak az 1700-1800-as évekből








Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK





(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!