2020. november 12., csütörtök

Phuket Vegetáriánus Fesztivál (Szerző: Szabó Elvira)

 

A 2020-as vendégírói sorozat novemberi vendégírója Szabó Elvira, a Vargabetűk blog írója. Őt már ismeritek, hisz az elmúlt 4 évben, mióta a sorozat tart, kétszer is írt már. Egyszer az Iguazú-vízesést mutatta meg nekünk, majd 6 dologról mesélt, amit (társ)albérletben tanult. Blogját azoknak ajánlja, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra. Nézzetek be blogjára és instagram vagy facebook oldalára is! Jó olvasást!


Amit nem lehet megérteni nyugati ésszel: Phuket Vegetáriánus Fesztivál


Phuketet nem kell bemutatni az utazás szerelmeseinek: a Thaiföld nyugati partjainál, az Andamán-tengerben fekvő sziget a türkiz árnyalatokban tündöklő, kellemesen meleg vizű strandokról híres, ahol akár órákon keresztül is úszkálhatunk, sétálhatunk vagy egyszerűen üldögélhetünk a tengerben anélkül, hogy fázni kezdenénk.
Éppen ezért a szigetet még főszezonon kívül, az esős évszakban is sok turista keresi fel, bár szerencsére még pont annyi, hogy egész biztosan kényelmesen el lehessen férni a sok-sok strand közül alamelyiken, és sehol ne tapossák egymás lábát a külföldiek. Vannak, akik néhány napra érkeznek ide, vannak, akik itt telelnek át, és olyanok is akadnak szép számmal, akik évekre itt ragadnak, és innen irányítják interneten keresztül a vállalkozásukat. Phuket egészen multikulti hellyé vált az elmúlt évtizedben – legalábbis a koronavírus-járvány előtt így volt –: mindenféle náció képviseltette magát itt, és a helyiek egyre inkább kiszolgáló személyzetként éltek közöttük.
Igaz, amíg a turizmus dübörgött, számíthattak arra, hogy lesz megélhetésük.

Freedom Beach

Az, hogy a sziget egyre inkább turistaparadicsommá vált, és úgy tűnt, elveszíti kulturális gyökereit, megosztó jelenség: van, aki szerint ez Phuket ellélektelenedéséhez vezet, más szerint ez természetes folyamat a 21. században. Ám szerencsére van egy-két olyan helyi fesztivál az év során Phuketen, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a sziget lakói továbbra is mélyen gyökereznek a kultúrájukban, és jóval többek ők itt holmi statisztáknál. Az egyik ilyen esemény a Phuket Vegetáriánus Fesztivál, amely összetettebb jelenség annál, amit az elnevezése sugall. Sőt, megkockáztatom, hogy nyugati elme számára nem is igazán felfogható, ami ekkor történik. 

Karon Beach


A kínai diaszpóra


Hogy megértsük, honnan ered ez a fesztivál, utazzunk vissza egy kicsit az időben. A 17–19. században számottevő kínai vándorolt be a Maláj-félszigetre (amelynek területén ma főleg Thaiföld és Malajzia, illetve egy kis rész erejéig Mianmar osztozik), valamint a tőle egy köpésre lévő Szingapúr szigetére, egészen Indonéziáig. Azokon a településeken, ahol jelentősebb kínai közösség alakult ki, ma is áthatjuk jellegzetes városi lakóházaikat, amelyek stílusa országokon átívelőn is egységes, legyen szó a Phuket sziget központjának számító Phuket városról, vagy Penangről, Kuala Lumpurról és Melakáról Malajziában, netán Szingapúrról. A kínai közösség generációk óta él, kereskedik, üzletel a régió országaiban, így volt ez a gyarmati korban és azóta is, ápolják kulturális tradícióikat, ugyanakkor hatások érik őket a helyi kultúrák részéről. Annak köszönhetően, hogy ezek a közösségek életmódjukban, viseletükben, ételeikben, sőt a beházasodások folytán vonásaikban is szép lassan elkülönültek az anyaországbeli han kínaiaktól, ma már önálló népcsoportnak számítanak, és esetenként önálló névvel is utalnak rájuk: ők a peranakan népcsoport. 

Phuket óváros


A peranakan hagyományok egyike a Kilenc Császáristen Fesztivál, amelyet a kilencedik holdhónapban rendeznek meg. Ez a Gergely-naptárban a szeptember végétől október végéig terjedő időszakra esik, minden évben máskorra. A fesztivált a régió több városában megtartják Bangkoktól kezdve Penangen át Szingapúrig, ahol jelentős kínai (peranakan) közösség él, a legnagyobb felhajtás azonban Phuketen övezi – itt már önálló nevet is kapott: Phuket Vegetáriánus Fesztivál.

Mindent a megtisztulásért


A Phuket Vegetáriánus Fesztivál tehát kínai gyökerű fesztivál, és a sziget kínai szentélyei körül szerveződik, amelyekből több is található. Első hallásra amolyan gasztrofesztiválnak tűnhet, és valóban szerves részét képezi Phuket város központjában a vegetáriánus piac, ám jóval több ennél: a megtisztulást szolgáló szakrális rítus. A fesztivál kilenc napja alatt a hívek nem fogyasztanak húst, alkoholt és más tudatmódosító szereket, és tartózkodnak a szexuális élettől. Fehér öltözéket viselnek, ami a tisztaság színe. Részt vesznek a felvonulásokon, amelyek reggelente a sziget valamelyik kínai szentélyéből indulnak. 

Kínai szentély


A kínai szentélyekben a fesztivál alkalmából vegetáriánus ételeket főznek, és délelőtt vendégül látják a közösséget. Szívesen látják az idegent is, ha betéved: én is részt vettem egy ilyen közösségi étkezésen – ugyanúgy beállhattam a sorba, ugyanúgy kaptam ételt, mint a helyiek, leülhettem közéjük, és szívesen fogadtak. Igaz, külföldiként, a thai nyelv és írásjelek ismerete nélkül nagyon nehéz információt szerezni arról, hogy aznap reggel melyik kínai szentélyből indul a felvonulás, illetve aznap délelőtt melyikben lesz közösségi ételosztás. A külföldiek szálláshelyein a személyzet sem feltétlenül van képben a fesztivál programjával. De mindenképp megéri a nyomozómunkát!

A kínai istenek áldása


Ezen a fesztiválon jóval több történik annál, hogy a hívek – hitük szerint – megtisztulnak a fájdalomtól, szenvedéstől, betegségtől (ezekre irányul ugyanis a megtisztulás). Az esemény eredeti neve azért Kilenc Császáristen Fesztivál, mert szerephez jutnak itt a kínai istenségek is.
Pontosabban a médiumok, akik ezeket az istenségeket képviselik.
A reggeli felvonulások útvonala mentén a helyi üzletek (kávézók, boltok, masszázsszalonok stb. – tehát a turisták igényeit kiszolgáló létesítmények) előtt a személyzet oltárokat állít fel: ezeken virág, bonbon, tea, gyümölcs található. Ezek felajánlások az isteneknek. 

Út menti oltár


A felvonulásokon színes selyemöltözéket viselő embereket is látni, akiknek furcsa, révedt tekintete olyan benyomást kelt, mintha nem egészen lennének itt, vagy nem lennének egészen önmaguk: ők a médiumok. A vonulás során meg-megállnak az oltároknál, megáldják az oltár körül állókat, cukorkát, kisebb ajándékot osztanak nekik, és az üzletbe is bemennek (azt, hogy ott bent mit csinálnak pontosan, nem volt alkalmam megnézni). Mindeközben olyan petárdadurrogás és -füst veszi körül őket, hogy az embernek olyan érzése van, géppuskatűzbe csöppent – az ősi kínai felfogás szerint a petárda zaja elriasztja a rossz szellemeket, és azért dobálnak petárdát a médium köré, hogy távol tartsák tőle a negatív erőket. S miközben én nem győztem távolabb ugrálni, és teljesen összeszorult a gyomrom a petárdaözöntől, a médiumoknak a szemük sem rebbent, össze sem rezzentek! 

Vonuló médiumok


A médiumokat nem a megszállott tekintet és a cukorkaosztogatás teszi döbbenetessé, vagy az, hogy fel se veszik a petárdaözönt. Vannak náluk egyéb tárgyak is, például, ostor, amelyekkel ide-oda suhintanak az oltárok körül – elűzendő a gonosz szellemeket –, és az sem ritka, hogy saját magukat ostorozzák vele. A médiumok ugyanis az istenségeket képviselik, ám ennek ára van. 

Gyümölcsöt osztó médium


Valamire nincs magyarázat


Az, hogy a médiumok időnként ostorozzák magukat, még hagyján. Ráadásként némelyikük még késeket, hosszú, éles tárgyakat szúrt át az arcán, és ezekkel vesz részt a felvonuláson (az átszúrás folyamata nem nyilvános, és a helyiek sem tudják pontosan, hogyan történik). A phuketi fesztivál abban tűnik ki a más peranakan városokban ilyenkor tartott fesztiválok közül, hogy itt a médiumok már-már egymásra licitálva szúrnak át az arcukon minél több vagy minél nagyobb éles tárgyat. A róluk készült fotók – amelyeken egy-egy médium arcán akár több kés is át van döfve – elborzasztóak ugyan, ám fontos tudni, hogy a felvonuláson a médiumok arcán nem tükröződik fájdalom – ők maguk transzban vannak, és nagyon is elképzelhető, hogy nem érzékelnek fájdalmat.
Éppen ezért élőben a látványuk sem elborzasztó, hiszen mivel ők maguk nem rándulnak össze a fájdalomtól, mi, nézők sem rándulunk össze. Már az is döbbenetes, amikor valakinek az arca egyik felén bemegy egy kötőtűféleség, és a másik felén jön ki – amikor egy kisebb halom késsel látni ugyanezt, akkor az már egyszerűen felfoghatatlan. Hogyan lehet valaki képes erre? 

Férfi médium

Női médium

A helyzet az, hogy nem tudjuk. A helyiek úgy vélik, az istenségek teszik képessé rá a médiumokat, ők hozzák transzba őket, és azt is ők választják ki, adott évben kik kapják ezt a feladatot. Nyugati ésszel ennél tudományosabb és kézzelfoghatóbb magyarázatra vágynánk – a helyzet azonban az, hogy ilyen nincs. 

Női médium

Férfi médium

És hogy mire szolgál ez a brutálisnak tűnő rítus? Egy helybéli úgy magyarázta nekem, hogy a médiumok nemcsak az istenek áldását közvetítik a hívek felé, hanem azzal, hogy magukra vállalják mindazt a fájdalmat, amit az átszúrás jelent (transz ide vagy oda, az átszúrás művelete és a felvonulás végigcsinálása ebben az állapotban azért nem sétagalopp), átvállalják a közösség tagjainak fájdalmát – ily módon segítve mindenki megtisztulását. 

A cikk szerzője a fesztiválon

A helyiek – alighanem aggódó arcomat látva – több ízben megnyugtattak: a médiumok arcán nem marad sebhely, sem más maradandó sérülés, és mindazok, akik a fesztivál idejére átadják, nekiszentelik magukat az istenségeknek, a kilenc nap eltelte után folytatják hétköznapi életüket. Ám alighanem mind érzik, hogy részt vettek valami jelentőségteljesben: hozzájárultak ahhoz, hogy a közösségük megújíthassa kapcsolatát az isteneivel, megtisztulást nyerjen és áldást kapjon az eljövendő évre. 


Ha szívesen megtudnál többet a Phuket Vegetáriánus Fesztivál eseményeiről és arról, hogyan lehet Phuketen költséghatékonyan tartózkodni, kattints erre a linkre! 

 

 

A következő vendégíró Rinkács Gabriella lesz. Gaby főként logisztikában dolgozott, de volt az életében egy 2,5 éves kitérő, amikor hajós kalandokkal gazdagodhatott egy óceánjárón. Ennek köszönhetően elég sok helyre eljutott. Az utazást a szárazföldről is folytatta tovább, mivel az egyik szenvedélye az utazás, a másik pedig a fotózás. Írásával Alaszkába visz majd el bennünket a képein keresztül. Nézzetek be Gaby instagram oldalára!

 


A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!

 



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!