2020. november 8., vasárnap

Treptower Park /Berlin/

 

Kevés világvárosban találni annyi zöldterületet, mint Berlinben. A város látványosságai és fontos szereplői a parkok, melyek többségét még a XIX. században alakították ki. Ezeket a világháború után sem építették be, sőt a parkok rekonstrukciójára is olyan nagy figyelmet fordítottak, mint az épületekére.


 

A zöldterületek ma a berlini vérkeringés helyszínei. Találunk itt nagy füves pusztákat, vad erdőségeket, nyilvános kerteket, régi reptérből kialakított parkot, magára hagyott vasúti csomópontból kiépített közparkot, és olyat is, ahol vízibivalyok tanyáznak.

 

Treptower Park

Berlin délkeleti részén, a Treptow-Köpenick városrészben található a Treptower Park, a Spree folyó mentén. Ez a hatalmas (88,2 hektáros) park 1888-ban nyílt meg. Ma is népszerű hely az aktív kikapcsolódásra mind a helyiek, mind a turisták körében. Tele van sétáló, kocogó és kerékpározó emberekkel. A Spree folyón hajókirándulásokat is tehetünk, és lehetőség van vízbicikli és kajak bérlésére is.



 

Insel der Jugend
Fiatalok szigete

A park mentén található az Insel der Jugend (Fiatalok szigete), melyre Németország legrégebbi vashídján keresztül lehet átjutni. A szigeten éttermek, kávézók működnek – normál időkben, mert most a COVID-19 miatt ezek zárva voltak.






 

Archenhold-Sternwarte
Archenhold obszervatórium

Az Archenhold csillagvizsgáló (Archenhold-Sternwarte) Berlin amatőrcsillagászati és ismeretterjesztő obszervatóriuma. Treptow csillagvizsgáló néven nyílt meg a berlini nagy világkiállítással egy időben 1896. május elsején. Archenhold tervein alapulva a világ akkori leghosszabb távcsövét mondhatta magáénak, 21 méteres fókusztávolsággal. Az obszervatóriumot megnyitásának 50. évfordulóján Archenhold obszervatóriumra nevezték át 1946-ban Friedrich Simon Archenhold után, aki a csillagvizsgáló alapítója és első igazgatója volt.




Sowjetisches Ehrenmal
Szovjet emlékmű

A Treptower Parkban található egy 1949-es, hatalmas emlékmű, amely a német főváros ostroma során, 1945 április-májusában elesett szovjet katonák előtt tiszteleg. Ez az emlékpark Európa egyik legnagyobb szovjet katonai temetője is egyben. Két oldalról közelíthetjük meg, egy-egy diadalív alatt áthaladva.
A 150×550 méteres sík terület két oldalán 12-12 hatalmas kőtáblán a háborúval foglalkozó domborművek láthatók, oldalukon Sztálin idézetekkel, az egyik oldalon németül, a másikon oroszul. A tömegsírok -7000 szovjet katona végső nyughelye- a sík terület közepén vannak. Az emlékpark főalakja egy 12 méter magas, bronz szobor, amely egy szovjet katonát ábrázol, egyik kezében egy kardot, a másikban pedig egy német kislányt tartva. A katona lába alatt egy törött horogkereszt látható. Az emlékmű felirata szerint a szovjet nép megmentette az európai civilizációt a fasizmustól. Vannak azonban, akik a szentélyszerű szobrot az ismeretlen erőszaktevő sírjának nevezik, ezzel arra utalván, hogy a szovjet hadsereg katonái számtalan német nőt bántalmaztak szexuálisan.











 

Spreepark
Vidámpark

A park otthont ad a Spreeparknak is, amely ma egy elhagyott vidámpark. Noha hosszú ideje bezárták, az óriáskereket messziről látni. Bemenni nem lehet.

 

Gustav Meyer

A 1876-1888 között Gustav Meyer városi kertészeti igazgató tervei alapján hozták létre. Meyer 1864-ben mutatta be az első tervezetet, amelyet a városvezetés üdvözölt, de sokáig mégsem hajtott végre. Meyer csak 1875-ben kezdhette meg az előkészítő munkálatokat, és már nem élte meg a befejezést. 1877-ben halt meg, így utódja, Hermann Mächtig fejezte be a munkát. Gustav Meyer tiszteletére Albert August Manthe szobrászművész mellszobrot készített, amelyet a park nyugati részen állítottak fel 1890-ben.

 

Grenzturm
Határőrtorony

A Treptower Parktól kb. 500 m-re egy másik kis parkban látható ez az érdekes hely: ez a Berlini Fal egyetlen őrtornya, amelyet a mai napig nem romboltak le! A Museum der Verbotenen Kunst (Tiltott Művészetek Múzeuma) működik (működött?) benne.



 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Berlin MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Berlin
Treptower Park NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Treptower_Park
Treptower Park ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Treptower_Park

LeRoutard Berlin - Avec le Brandenbourg kötete, 2016, ISBN 9 782019 124373
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!