2021. július 25., vasárnap

Goseck


A település legismertebb látnivalója Európa legrégebbi „Nap-obszervatóriuma” Kr. előtt kb. 4800-ból.


 

Goseck

A település Németországban, azon belül Szász-Anhalt tartományban, Naumburg közelében található. Nevezetessége a vár és a kolostortemplom, egy kis múzeum, ahol a Nap-obszervatóriumról tudhatunk meg érdekességeket, és maga a Nap-obszervatórium, mely a falu határában, egy szántóföld közepén található.

 

Schloss Goseck
Goseck vára

A gosecki várat a középkorban építették, később kolostorként működött. A kastély az ún. „Román stílus útjának” (Straße der Romanik) egyik állomása. A kastély elődjét -egy korábbi kastélyt- először 881-ben említették. 1041-ben I. Friedrich palotagróf fiai, a későbbi Adalbert hamburgi-brémai érsek, Dedo és II. Friedrich palotagróf lebontották a várat, és bencés kolostort építettek a helyén, melyet Adalbert hamburgi-brémai érsek szentelt fel 1053-ban. A vár a szász palotagrófok ősi székhelye volt.









 

Schlosskirche
Vártemplom

Az 1053-ban felszentelt kolostortemplom keleti részei a mai napig fennmaradtak (a kereszthajó és a négyezet, valamint a kórus), és a kripta is. A XIII. században épült hajó helyén a mai vár áll, amelyet 1609-ben építettek Bernhard von Pölnitz alatt. A templomot 1997-ben újították fel, és kiváló állapotban látható.


















 

Informationszentrum
Látogatóközpont

A látogatóközpont a gosecki várban található; négy, nem túl nagy teremből áll. Szinte csak képeket és szövegeket láthatunk itt, de van egy szép rekonstrukciós makett is a Nap-obszervatóriumról.








 

Az udvarban található egy kis étterem, itt ebédeltünk meg mi is. Utána a kb. 3 km-re lévő Nap-obszervatóriumhoz mentünk.


 

Sonnenobservatorium
Nap-obszervatórium

A leghíresebb Nap-megfigyelőhely, azaz Nap-obszervatórium az angliai Stonehenge óriáskövekből kirakott építménye, mely Kr. e. kb. 2500 körül épült. Azonban „Európa legrégebbi Nap-obszervatóriuma” Goseck település határában található. Körülbelül hétezer évvel ezelőtt érkezett erre a területre az a nép, amelynek nyomaira 1991-ben bukkantak az archeológusok. Légifelvételek alapján fedeztek fel a területen egy kb. 75-80 méter átmérőjű építményt, melyet aztán kiástak a kutatók. Tájolást segítő vonalakat és égboltkutatásra utaló jeleket, rajzolatokat találtak a régészek, melyek a napot és holdat szimbolizálják. A területen kerámiatöredékekre is bukkantak, melyek azt bizonyítják, hogy a körök Kr. előtt kb. 4800-ban keletkeztek.

Az építményt 2005-ben rekonstruálták, melyhez 2000 tölgyfa törzsét használták fel. A Nap-obszervatórium egy kör alakú, árokból és cölöpkerítésből álló együttes, amelynek három kapuját pontosan tájolták. Az egyik kapu észak felé, a másik a téli napforduló napkeltéje, a harmadik pedig a téli napforduló napnyugtája irányába néz(ett). A közepén egy fémlemez található, mely bemutatja az építmény csillagászati tájolását.

Ami nekem itt nagyon hiányzott, az egy kis kilátó torony (akár olyan is elég lenne, mint egy vadászles), ahonnan fentről is láthatnánk a kör alakú építményt.


















 

Cím: Burgstraße 53, 06667 Goseck, Németország
Honlap: https://www.himmelswege.de/
Tel.: +49 3443 8206110

A templomba és a látogatóközpontba a kombinált belépőjegy ára 5 € (2021-ben), a Nap-obszervatórium ingyenes.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Goseck MAGYARul: Goseck – Wikipédia (wikipedia.org)
Goseck NÉMETül: Goseck – Wikipedia
Goseck ANGOLul: Goseck - Wikipedia
Schloss Goseck NÉMETül: Schloss Goseck – Wikipedia
Gosecki Nap-obszervatórium ANGOLul: Goseck circle - Wikipedia

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

Az látogatóközpontban kapott ingyenes információs anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!