2016. november 16., szerda

San Gimignano


San Gimignano Toscana egyik legszebb erődített városa.



San Gimignano

San Gimignano Firenze és Siena között, egy olajfákkal körülvett domb tetején fekszik, és híres látnivalója a sok magas középkori tornya, melyek már messziről láthatók, ahogy közeledünk a kanyargós utakon a dombtető felé. A várost, mely 1990 óta az UNESCO világörökség része, 3 fal veszi körül.

San Gimignano neve a modenai püspök nevéből (Szent Geminianus) ered, aki a X. században megmentette a várost Attila hunjaitól. A középkorban vált fontossá, mivel a Via Francigena (Angliát Rómával összekötő zarándokút) mentén feküdt. A XII. századtól szabad város volt, de aztán az 1348-as pestis járvány következményeként csaknem egészen elnéptelenedett, és sokat veszített jelentőségéből. 1353-ban a Firenzei Köztársaság része lett. A város fejlődése megtorpant és ennek is köszönhető, hogy fennmaradtak a középkori vár maradványai, a középkori városstruktúra, a több mint 6-700 éves templomok, lakóházak, lakótornyok.

Taddeo di Bartolo festménye a Museo Civicoban látható:
Modenai Szent Geminianus San Gimignano városát tartja a kezében

Először egy finom helyi ebédet fogyasztottunk el a Bar Gelateria Combattenti bárban. A helyi bor neve Vernaccia, mely fehérbor, és specialitás még a sáfrány, amellyel jó pár helyi ételt ízesítenek. A környékre jellemző ezeken kívül még az olíva olaj és a méz készítés is.



Egyesek szerint négyzetméterenként több torony volt itt, mint a mai New Yorkban. Ezért gyakran a „középkori Manhattan” néven is emlegetik. Régen 72 torony volt a településen, de csak 13 lakótoronynak sikerült túlélnie a történelem viharait, ezek viszont a város szimbólumává váltak. A tornyok a családok számára nyújtott lakhely és védelem mellett egyfajta státusszimbólumok is voltak. Közülük csak egy, a Torre Grossa látogatható.





























  

Duomo di San Gimignano
Szűz Mária Mennybemenetele templom

Meglátogattuk a Collegiata di Santa Maria Assunta (más néven Duomo di San Gimignano) templomot. A Piazza del Duomo téren található, egy széles lépcsősor tetején, ahonnan a tér nyugati oldalát uralja. Talán 1056-ban emelték, és 1148-ban szentelték fel. 1239-ben újították fel először, majd 1460-ban kibővítették. Kívülről nem annyira látványos, de a háromhajós templom belső falait teljes egészében freskók díszítik. A dómot a toszkán román építészet egyik legrangosabb példájaként tartják számon.





 

Rocca di Montestaffoli
Montestaffoli erőd

Ezután felmentünk a Rocca di Montestaffolira, ahonnan szép kilátás nyílik a toszkán vidékre. Az erődítményt a XIV. században építették.







 

Torre Grossa
Nagy torony

Felmásztunk a Torre Grossa tetejére (54 méterével a város legmagasabb tornya, amelyet 1300-ban építettek, négy hónappal azután, hogy Dante Alighieri meglátogatta a várost). Őrtoronyként és harangtoronyként használta a város. 218 lépcsőfok, a végén létrát kell mászni! Szóval tériszonyosok, vigyázat!!!















 

Museo Civico

Megnéztük a Museo Civicot, mely a Palazzo Comunaleban található (Palazzo del Popolo vagy Palazzo Nuovo del Podestànak is nevezik). A palotában a XIV. századból származó szép freskók találhatók.









Dante 1300. május 8-án járt San Gimignanoban






 

Egy egész délutánt töltöttünk itt. Visszamentünk a szálláshelyünkre és Poggibonsiban vacsoráztunk.



Cím: 53037 San Gimignano, Olaszország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

San Gimignano MAGYARul: San Gimignano – Wikipédia (wikipedia.org)
San Gimignano OLASZul: San Gimignano - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Toscane Ombrie, 2021/22 ISBN: 978-2-01-629318-8

1 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!