2018. október 5., péntek

Amerikai álom(?) XXIII. - NYC felhőkarcolói




4. nap New York City-ben

Rockefeller Center és társai




A Rockefeller Center egy tizenkilenc toronyházból álló épületegyüttes, amely Manhattan középső részén (Midtown), a 48. és az 51. utca, valamint a Ötödik sugárút és a Hatodik sugárút között helyezkedik el. A megközelítőleg 89 000 m² területen lévő épületegyüttes a nevét 1931-ben kapta az építtető John D. Rockefeller Jr.-ról.

Comcast Building


A New York legmagasabb épületei közé tartozó 70 emeletes felhőkarcoló, a 259 méter magas Comcast Building („30 Rock”) turistalátványosság is egyben. Lábánál található a világ talán leghíresebb korcsolyapályája, a „The Rink at Rockefeller Center”, amely előtt a híres arany Prométheusz-szobor (Paul Manship alkotása (1933)) áll. Körülötte van 200 zászlórúd, amin általában az ENSZ tagállamainak és az Egyesült Államoknak a zászlói lobognak, de ünnepekkor dekorációként változtatják. Karácsony környékén például ezüst-aranyra cserélik a zászlókat. Itt állítják fel a Rockefeller Center karácsonyfáját is, amelynek fényeit New York City polgármestere gyújtja meg, és ezt az NBC élőben közvetíti. Itt található a neves kis park, a Channel Gardens is. Az Atlasz-szobrot (Lee Lawrie alkotása) az 5. sugárút felőli oldalon láthatjuk.




„30 Rock”

„The Rink at Rockefeller Center”

Prométheusz-szobor

Prométheusz-szobor

Zászlók
Ott a magyar is!

A karácsonyfa helye

Channel Gardens


Atlasz-szobor

Atlasz-szobor


Top of the Rock!


A Comcast Building épületébe a legtöbben New York egyik leghíresebb attrakciója, a 69. és a 70. emeleten található Top of the Rock! 360°-os kilátó miatt látogatnak ide. Bár nem ez az a hely, ahol a legmagasabbról tekinthetünk le a városra, ez az, ahonnan a legelképesztőbb látvány tárul elénk.
Lee Lawrie domborműve látható a 30 Rockefeller Plaza bejárata felett. A jegyeket a helyszínen, a földszinten, vagy előre, interneten is meg lehet venni. A felhőkarcoló legmagasabb részére a liftek után mozgólépcsővel lehet feljutni. Itt általában kevesebben vannak. A kilátás (vagy inkább lelátás) innen nem olyan jó, mert bezavar, hogy látni az alattunk lévő szintet. Ott (a 69. emeleten) viszont egészen az épület széléig ki lehet menni. Magas és vastag átlátszó falak nyújtanak védelmet.

Lee Lawrie domborműve a 30 Rockefeller Plaza bejárata felett







































Érdekesség
A toronyház építése közben 1932. szeptember 20-án készült a Lunch atop a Skyscraper (New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam) című híres fekete-fehér kép, ahol 260 méter magasan, egy sorban ülve egy kiugró vasbetonoszlopon ebédelnek a kicsit sem tériszonyos vagy szédülő munkások. 

Forrás


Mielőtt a többi felhőkarcolóhoz indultunk volna, betértünk az Ess~a~Bagel nevű helyre. Erre is igaz, hogy hosszú sorok kígyóznak, és asztalt sem egyszerű találni, de megéri! Végre normális adag ételt kaptunk, és minden nagyon finom volt. J




Chrysler Building


A Chrysler Building egy 77 emeletes felhőkarcoló Manhattan keleti oldalán, a 42. utca és a Lexington Avenue találkozásánál. 1928 szeptemberében kezdték építeni, 1930-as átadása után tizenegy hónapig birtokolta „a világ legmagasabb épülete” címet, ekkor az Empire State Building előzte meg. 318,9 méteres magasságával jelenleg is New York City egyik legmagasabb épülete, és mindmáig a legmagasabb téglaépület a Földön, bár rendelkezik egy belső acélvázzal.
Az épület homlokzatának dekoratív elrendezése és a belső tér kialakítása nagyrészt geometriai. A megrendelő Walter P. Chrysler kérésére rozsdamentes acélból készült, autóra utaló szimbólumokat alkalmaztak díszítőelemként, melyek az épület különböző részein jelennek meg.
Chrysler Building 71. emeletén volt egy kilátó, a „Celestial”. Tiszta időben akár 160 km-re is el lehetett látni, azonban a háromszögletű döntött ablakokból nehézkes volt a kilátás. Amikor az Empire State Building 1931-ben megnyílt két magasabb szinten lévő kilátóval, a Chrysler elvesztette ügyfélkörét.

















A Grand Central Terminal épülete előtt haladtunk el. A -nem hivatalos nevén- Grand Central Station egy nagy vasúti fejpályaudvar Manhattan szigetén. A peronok száma alapján ez a világ legnagyobb pályaudvara. Az eredeti épületből csak az impozáns előcsarnok maradt meg. A BBC 2013-ban beválasztotta a világ tíz legszebb vasútállomásai közé.





The New York Public Library
(A New York-i közkönyvtár)


Empire State Building


Az Empire State Buildinghez mentünk, ami Manhattanben a 34. utca és az Ötödik sugárút sarkán magasodik. Nevét New York állam becenevéből (Empire State) kapta. Ez a 102 emeletes, 381 méter magas épület New York egyik jelképe, mely 42 évig volt az USA legmagasabb épülete. Előtte a Chrysler Building volt, utána pedig 1971-től a World Trade Center ikertornyok lettek a világ legmagasabb épületei.
Az építkezésen, mely 1930 januárjában kezdődött, főként európai bevándorlók és indiánok dolgoztak, hétvégéken és ünnepnapokon is, mert az volt a cél, hogy a torony hamarabb elkészüljön, mint a 42. utcában épülő Chrysler Building. A rohamtempóban 14 építőmunkás veszítette életét. Az épület rekordidő, alig több mint egy év alatt készült el, de így is csak a Chrysler Building után.
Az épületnek két kilátóterasza van: egy a 86. és egy a 102. emeleten. Az alsó kilátóban távcsövek vannak, melyekkel tiszta időben 100 km-re is el lehet látni. A felső kilátó üveggel le van fedve és szűkebb a hely.
Ennek a tetejére nem akartunk felmenni, mivel Laurent pár évvel ezelőtt ennek a kilátójába ment fel a családjával. Csak az aljában szerettünk volna körülnézni, azonban elég hamar kizavartak, mondván, hogy ha nem megyünk fel, akkor nem tartózkodhatunk a földszinten sem. L
Az Empire State Building az az épület, melynek tetejére a filmben kívülről felmászik King Kong, ahol aztán lelövik. L
Érdekesség:
Az épület felső részét nevezetes ünnepek alkalmával az ünnephez passzoló színes világítással látják el. Például a Függetlenség napján piros, fehér, kék, Szent Patrik napján zöld világítást kap.














A 230 Fifth Rooftop Bar Manhattanben a 27. utca és az Ötödik sugárút sarkán található. Ez NYC legnagyobb beltéri és szabadtéri bárja, melyről ódákat zengtek az utazási fórumokon. Nos, nekünk csalódás volt. Arra számítottunk, hogy leülünk a teraszon, iszunk valamit, és közben élvezzük a kilátást. Na ebből nem lett semmi, ugyanis magas, sűrű kerítés határolja a teraszt, még fölötte sem nagyon lehet kikukucskálni, és csak egy-két magasabb épület tetejét látni. A mosdói szűkek és iszonyat koszosak. Nagyon gyorsan elhúztunk innen.



Flatiron Building


A Flatiron Building -azaz hivatalos nevén a Fuller Building- Manhattanben az Ötödik sugárút 175-ös szám alatt található, a 23. utca, az Ötödik sugárút és a Broadway találkozásánál. A háromszögletű épület (Vasalóház) építését 1902-ben fejezték be. A 86,9 méteres Flatiron Building akkoriban New York egyik legmagasabb épülete volt és egyike az első acélvázas épületeknek. Nevét arról a háromszögletű telekről kapta, melyre építették, és amelynek alakja régi típusú vasalóra emlékeztet. Az épület hivatalos nevét George A. Fullerről kapta, az építkezés költségeit fedező vállalat alapítójáról. Fuller két évvel az épület elkészülte előtt hunyt el.
A háromszögletű épület a legkeskenyebb sarkán csupán két méter széles. A 22 szintes épületet gyakran a legöregebb, még ma is álló felhőkarcolónak tartják Manhattanben, de valójában a Park Row Building néhány évvel öregebb (és valamivel magasabb is).







Madison Square Park


A Madison Square Park a Flatiron Building keskenyebbik vége felőli oldalon van. A Madison Square-t (teret) az Egyesült Államok 4. elnökéről, James Madisonról nevezték el. A tér középpontja a Madison Square Park, mely egy 2,5 hektáros nyilvános park. Ennek egyik padját választottuk pihenőhelyül. Itt elücsörögtünk egy jó darabig.


Met Life Tower

Met Life Tower

Met Life Tower


Úgy döntöttünk, hogy innen gyalog megyünk vissza a csomagmegőrzőbe, ahol reggel a táskáinkat hagytuk. Magunkhoz vettük őket, majd a Vamoose társaság buszmegállójába mentünk. Őket egyértelműen amiatt választottuk, mert nekik volt buszuk közvetlenül Lorton-New York / New York-Lorton vonalon, így nem kellett azzal vacakolni, hogy nem is tudom én hányszor átszállogassunk. Korábban érkeztünk, és mivel pont egy templom előtt várakoztunk, felváltva -hogy valaki legyen a csomagokkal- megnéztük még ezt is.


Church of St. John the Baptist 


A Keresztelő Szent János templom helyén eredetileg egy kis fa szerkezetű templom állt, majd egy tégla templom. A jelenlegi francia gótikus kőépület 1871 és 1872 között épült. 50 m x 20 m-es alapterületű, eredetileg 1200 fő befogadására alkalmas. Harangtornya 1891-re készült el. A templomban Pio atya relikviák vannak, kesztyűje és zoknija.












Pio atya jövendölése Magyarországról: 
„Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”

Felszálltunk a buszra, mely majdnem teljesen tele lett. Miután elhagytuk NYC-t, sikerült valamennyit aludni. Lortonba az éjszaka közepén érkeztünk meg, a buszvégállomásra eljött értünk Chantal, és hazavitt.






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK



LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete, 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9
LeRoutard útikönyv sorozat New York + Brooklyn c. kötete, 2013-as kiadás, ISBN 978-2-01-245564-1




(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!