2018. október 9., kedd

Amerikai álom(?) XXIX. - Philadelphia, a szabadság bölcsője




A mai napra megint egy hosszú út, és rengeteg látnivaló volt betervezve. Amerika egyik legrégebbi és legfontosabb tör­té­nel­mi városába, Philadelphiába mentünk. A múltkori esetből tanulva ezúttal egy másik autókölcsönző céget választottunk, és csak reménykedhettünk, hogy itt nem lesznek fennakadások. Az autót nyitásra kértük, és szerencsénkre itt minden flottul ment, átvettük a frissen mosott autót, és már indultunk is.


Philadelphia


Philadelphia lakosságban és területben is az Egyesült Államok ötödik legnépesebb városa, valamint a legnagyobb Pennsylvaniában. Ez a város volt az Egyesült Államok fővárosa Washington, D.C. előtt. A város neve a görög Φιλαδέλφεια (= testvéri szeretet) szóból ered. Számos beceneve van: „Philly”, „City of Brotherly Love” (A testvéri szeretet városa), „The Cradle of Liberty” (A szabadság bölcsője), „The Quaker City” (A kvéker-város), „The Birthplace of America” (Amerika születési helye), „The Cradle of the Nation” (A nemzet bölcsője).
Philadelphia egy megtervezett város, melyet William Penn alapított 1682-ben. Penn azt remélte, hogy a város, melyet a szabadság és vallásos tolerancia elvein alapítottak, ennek a filozófiának modellje lesz. Érdekesség, hogy az Egyesült Államok első állatkertje és kórháza is Philadelphiában található.


Mivel az utazás jó sokáig tartott -a nagy dugóknak „hála” Washingtonban és környékén-, már dél körül járt mire ide értünk. Parkolót nehezen találtunk, mert kettő is azok közül, miket előre kinéztünk, tele volt. Átvettük a jegyeket a Liberty Bell-hez és az Independence Hall-ba, majd a híres philadelphiai specialitást, Cheese Steak-et enni indultunk Sonny’s Famous Steaks sajtos steak éttermébe. Jó helyet választottunk, amit az is bizonyított, hogy dugig volt.


Philly Cheese Steak


A Philly Cheese Steak története az 1930-as évek elején indult, ekkor egy olasz bevándorló testvérpár (Pat és Harry) hot dogos standot nyitott. Az üzlet nem akart beindulni és Pat unta is a hot dogot. Egy nap megkérte Harryt, hogy hozzon neki egy kis marhahúst, hogy azzal feljavíthassa a szendvicsét. A hús már javában grilleződött, amikor befutott egy éhes taxisofőr és úgy elcsábult az illattól, hogy megkérdezte, mennyibe kerül. Pat így hoppon maradt, aznapra is hot dog maradt neki. Amikor a taxis befejezte a szendvicsét, állítólag ezt mondta: „Hé! Felejtsd el a hot dogot és csak ezt áruld!” A testvérpár így is tett a történet szerint. Akár igaz a legenda, akár nem, a sajtos steak szendvics Philadelphia egyik fő gasztronómiai fogása, amit minden turistának illik megkóstolni. A szendvics vékonyra szeletelt steak darabokból és olvasztott sajtból áll, melyet kisebb baguette-szerű puha kenyérbe tesznek.




Independence National Historical Park


Visszamentünk a Függetlenségi Nemzeti Történelmi Park-ba (Independence National Historical Park), mely az egész Amerikai Egyesült Államok legfontosabb nevezetességeinek ad otthont. A Nemzeti Történelmi Park területén található látnivalók közé tartozik a Liberty Bell (Szabadság harang), a Függetlenségi Csarnok, a Congress Hall és a Franklin Court. Elsőnek ahhoz az épülethez mentünk, amelyben ma a Liberty Bell, azaz a „Szabadság harang” látható.



Liberty Bell


A Liberty Bell helye eredetileg az Independence Hall tornyában lett volna. A tornyot úgy tervezték, hogy az eredetileg csaknem egytonnás harangot megtartsa, de mivel a harang többször megrepedt, ezért most a földön egy védett helyen, külön épületben látható. A „Szabadság harang” (Liberty Bell), a függetlenségért folytatott harc egyik legnépszerűbb szimbóluma. Az épületben egy kis kiállítást is láthatunk. A Liberty Bell súlya 2080 font (majdnem egy tonna), és Londonban készítették 1751-ben. A harangon lévő felirat a bibliából, Mózes 3. könyvéből, a 25. fejezetből (25:10) származik: „hirdessetek szabadságot a földön, annak minden lakójának”.  A XIX. század végén országjáró körúton járt a harang, hogy ezzel is erősítsék az amerikai polgárháborúban megosztott országot. Utazását 1915-ben fejezte be, és azóta Philadelphiában maradt. 
Innen az Independence Hall-ba, azaz a Függetlenség Csarnokába mentünk, mely a Liberty Bell-lel együtt UNESCO világörökség.








A harang eredeti helye












Independence Hall


Philadelphia az amerikai függetlenségi háború alatt a függetlenségi mozgalom egy jelentős központja volt. A Chestnut Street-en álló kétszintes épület egy templomtoronnyal ellátott egyszerű téglaszerkezet. Ezt az épületet, a Függetlenség Csarnokát tekintik az Amerikai Egyesült Államok születési helyének. Itt írták alá 1776. július 4-én a függetlenségi nyilatkozatot. A legenda szerint a „Szabadság harang”-ot ezen a napon akkor szólaltatták meg, mikor a Második Kontinentális Kongresszus megszavazta az amerikai függetlenség kikiáltását. Az 1753-ban György-stílusban épült Pennsylvania State Home 1776 óta nevezik a Függetlenség Csarnokának. 1781-ben itt ratifikálták a 13 államot egyesítő Konföderációs cikkelyeket és 1787-ben George Washington elnökletével ebben az épületben fogadták el az Alkotmányt. Az épületet többször átalakították, egyszer 1830-ban, majd 1950-ben, amikor visszanyerte 1776-os formáját.














Tower Stair Hall



Vestibule




Supreme Court Room







Az Assembly Room az épület egyik legfontosabb terme, ahol 1776 májusában zárt ajtók mögött összeült a Második Kontinenális Kongresszus és a britektől való teljese függetlenséget tárgyalták meg. Ugyanitt írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot és itt választották meg George Washingtont a kontinentális hadsereg főparancsnokává.


George Washington széke













Congress Hall


A Függetlenség Csarnoka mellett a Congress Hall is fontos szerepet játszott a történelemben, hiszen itt ülésezett 1790 és 1800 között az Amerikai Egyesült Államok első kongresszusa. 1789-ben itt választották George Washingtont az ország első elnökének. Az Old City Hall is itt látható, mely soha nem volt városháza, a legfelsőbb bíróság azonban itt ülésezett 1791 és 1800 között.

House Chamber



Committee Rooms








Marie Antoinette portréja a franciák ajándéka

XVI. Lajos portréja a franciák ajándéka

Senate Chamber


Fehérfejű rétisas, az Amerikai Egyesült Államok nemzeti szimbóluma.
Egyik karmában olajfa ágat tart, a béke jelképét.

A napot szimbolizáló gipsz dombormű körül 13 csillag van, melyek az eredeti 13 kolóniát jelképezik. 







Library Hall






Second Bank of the United States




Carpenters' Hall






Franklin Court


Itt élt 1763-tól haláláig (1790) Benjamin Franklin. Háza egy nagy telek közepére épült. Ma a telek helyén egy 1976-ban megnyitott komplexumot láthatunk, benne a Benjamin Franklin Múzeumot, Franklin házának megmaradt alapjait, és egy fehér vázat.



A földön egyrészt a helyiségek nevei és funkciói, másrészt idézetek vannak bevésve.

Fürdője, ahol lazíthatott és olvashatott is.



First Bank of the United States











Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK:

1979-ben hozzáadott UNESCO világörökségek listája MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/1979_%C3%BAj_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei


LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!