2018. október 8., hétfő

Amerikai álom(?) XXVI. - West Potomac Park, Washington




3. nap délelőtt Washingtonban:

West Potomac Park



National Mall


A National Mall a város szívében az Independence Avenue és a Constitution Avenue között, a Capitoliumtól a Lincoln-emlékműig (kb. 3 km) található nagy, nyílt terület. Általában hozzáértik a nyugatra fekvő Nyugat-Potomac Parkot (West Potomac Park) és az Alkotmány Kerteket (Constitution Gardens) is.
(A National Mall-t és az Alkotmány Kerteket (Constitution Gardens) az első napon jártuk be.)

West Potomac Park


A Nyugat-Potomac Parkhoz tartoznak a Potomac folyóhoz csatlakozó, félig mesterséges Tidal-medence partján lévő területek, és több nemzeti emlékhely, köztük a Jefferson-emlékmű, a Roosevelt-emlékmű, vagy a Koreai Háborús Veteránok Emlékműve.

West Potomac Park
Forrás: Wikipedia, közkincs



Megint a Washington-emlékműtől (Washington Monument) indultunk, ahol ezúttal picit bohóckodtunk is.


John Paul Jones Memorial


A John Paul Jones Emlékműnél (John Paul Jones Memorial) folytattuk.  John Paul Jones az Egyesült Államok első haditengerészeti háborús hőse, ő az Egyesült Államok haditengerészetének atyja. Tőle származik a „Még nem kezdtem el harcolni!” (I have not yet begun to fight!) szállóige.




District of Columbia War Memorial


A Columbia Kerület Háborús Emlékmű (District of Columbia War Memorial) azoknak a Columbia kerületi polgároknak állít emléket, akik az I. világháborúban szolgáltak.







Korean War Veterans Memorial


A Koreai Háborús Veteránok Emlékműve (Korean War Veterans Memorial) a Tükörmedence túloldalán található.






Tidal Basin


A Tidal-medence (Tidal Basin) egy mesterséges víztározó a Potomac folyó és a Washington-csatorna (Washington Channel) között. A Tidal-medence 43 hektáron fekszik és 3 méter mély. Partját a Tokió akkori polgármesterétől -Jukio Ozaki- kapott több ezer cseresznyefa szegélyezi.












Japanese Lantern


A japán lámpás (Japanese Lantern) gránit szobor a japán cseresznyefák között található a Tidal-medence mellett. 1912-ben Japán 3000 szakurafát ajándékozott az államok baráti viszonyának megünneplése alkalmából. 1956-ban másik 3800 ajándék fát is ide helyeztek el. A lámpást évente a Nemzeti Cseresznyevirág Fesztivál alkalmából gyújtják meg.


Martin Luther King Jr. Memorial


A Martin Luther King, Jr. Emlékmű (Martin Luther King Jr. Memorial) nem az első emlékmű, melyet afroamerikainak állítottak Washingtonban, de ő volt az első, aki emléket kapott a National Mall közelében, és a negyedik nem-elnök, akiről ily módon emlékeztek meg.





Franklin Delano Roosevelt Memorial


A Franklin Delano Roosevelt-emlékmű (Franklin Delano Roosevelt Memorial, FDR memorial)
Roosevelt volt az Egyesült Államok 32. elnöke, 4 terminusra választották meg! 1933-1945 között volt elnök és ő volt az egyetlen, aki két ciklusnál tovább vezette a Fehér Házat.


Az emlékmű (a négy terminusra utalva) négy gránit „helyiségből” áll. Az első az elnök első beiktatásának emlékét, a második a gazdasági válság nehéz napjait idézi, a harmadikban Roosevelt kerekesszékes szobrát, míg a negyedikben vízeséseket láthatunk. (A víz a béke szimbóluma.)

Ez az egyetlen elnöki emlékmű, amelyen a First Ladyt is ábrázolják. És mivel Roosevelt maga is fogyatékossággal élt, az emlékművet úgy tervezték meg, hogy a különböző fogyatékkal élők számára is hozzáférhető legyen.























George Mason Memorial


A George Mason-emlékmű (George Mason Memorial) volt az első, nem elnöknek állított emlékmű a Tidal-medence partján.





Thomas Jefferson Memorial


A Thomas Jefferson-emlékmű (Thomas Jefferson Memorial), az Egyesült Államok 3. elnökének, a Függetlenségi Nyilatkozat írójának, a Virginiai Egyetem (Charlottesville) alapítójának állít emléket. A neoklasszikus épületben láthatjuk Jefferson 19 láb (5,8 m) magas bronzszobrát  illetve különböző műveiből falmetszetek. Ezek közül a legemlítésreméltóbb a tető körüli véset:
„Örök ellenséget esküdtem Isten oltárán az emberi szellem fölötti zsarnokság minden formája ellen.”
  






Bureau of Engraving and Printing


A közelben található az a hely, ahol a zöldhasúakat nyomják, a Bureau of Engraving and Printing. Az épület látogatható, de odabent szigorúan tilos fényképezni.


Ebédelni ezúttal a Five Guys-ba mentünk. Itt végre normális méretű hamburgereket kaptunk. Jól is laktunk a menüvel.








Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK:

Washington MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Washington_(f%C5%91v%C3%A1ros)
National Mall MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/National_Mall
Nyugat-Potomac Park MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyugat-Potomac_Park

LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9


(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!