2018. október 9., kedd

Amerikai álom(?) XXX. - Streets of Philadelphia




Miután minden fontosabb látnivalót megnéztünk a Függetlenségi Nemzeti Történelmi Parkban (Independence National Historical Park), tovább indultunk.




Old Post Office

A Franklin Court (Benjamin Franklin háza) szomszédságában található a régi postahivatal. Ma is működik, ugyanakkor egy kis múzeum is van benne.




A postamester, aki az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának egyik aláírója volt...
és még sok más forradalmi tettet hajtott végre: Benjamin Franklin
Az első ragadós bélyegek: a 10 centesen George Washington, az 5 centesen Benjamin Franklin

Postás ruhák

Postás ruhák

Nyomda

Nyomda

Nyomda

Nyomda

Nyomda

Nyomda

Okosságok:
1, Hárman akkor tudnak megőrizni egy titkot, ha közülük kettő halott.
2, Tágra nyitva tartsd a szemed házasság előtt, félig behunyva utána.
3, A jól tetted jobb, mint a jól mondtad. A jó példa a legjobb szentbeszéd.
4, Ha azt akarod, hogy emlékezzenek rád a halálod után, akkor vagy írj valamit, amit érdemes olvasni,
vagy csinálj valamit, amiről érdemes írni.



Merchants' Exchange Building

Ez az Egyesült Államok legrégebbi tőzsde-épülete, de ma a Függetlenség Nemzeti Történelmi Park (Independence National Historical Park) székhelye.




Old Original Bookbinders

A régi eredeti könyvkötő egy tenger gyümölcsei étterem volt, mely a homárjairól és a könyvkötő leveséről (Bookbinder Soup) volt híres. Az étterem halljában a világ legnagyobb beltéri homártartálya volt, mely 350 homár elhelyezésére volt alkalmas. Az Elnöki Szoba eredeti állapotában megmaradt, falain az első 42 amerikai elnökről készült domborművek voltak láthatók. Frank Sinatra is gyakran járt ide, fényképe kikerült a 25-ös számú fülke fölé.

A történelmi helyet 2015-ben újra megnyitották, Olde Bar-nak nevezték át, a Bookbinder név és a történelmi famunkák és dekorációk nagy részét helyreállították és megmaradt.




A Delaware folyó felé folytattuk utunkat a Walnut streeten. Átmentünk egy felüljárón és a rabszolgapiachoz értünk.


Benjamin Franklin Bridge


The Pennsylvania Slave Trade

Az 1600-as évek elejétől itt vásárolta meg William Penn, kvékerek, és philadelphiai kereskedők azokat az Afrikából ide hurcolt rabszolgákat, akik túlélték a brutálisan hosszú hajóutat.



Independence Seaport Museum

A tengerészeti múzeum -amely az USA tengerészeti hagyományait mutatja be-, már zárva volt mire ideértünk, de a Becuna tengeralattjárót és az Olympia cirkálót így is meg tudtuk nézni. Láttuk a Moshulut is, melyen ma étterem működik, és a Gazelát is.

A kerítésen nincs két egyforma minta

Kolumbusz emlékmű



Olympia és Becuna

Becuna és Olympia

Olympia

Becuna

Becuna


Moshulu

Gazela

Egy másik útvonalon indultunk vissza az óvárosba (Old City).

Benjamin Franklin Bridge


Christ Church

1695-ben alapították, a jelenlegi épület1t 1727-ben kezdték el építeni. 1754-ben érkeztek meg a harangjai Angliából. James Wilson és Robert Morris, a Függetlenségi nyilatkozat aláírói is itt nyugszanak más hírességek mellett. A templomba Benjamin Franklin is járt.



Elfreth’s Alley

Amerika legrégebbi utcája az Elfreth’s Alley 300 éves történelmével Amerika legöregebb, folyamatosan lakott utcája. Az óváros (Old City) szomszédságában található, és az útikönyv szerint a turistáknak kötelező látnivaló. Meg is értem! A hangulat is más itt, mint a környéken. A keskeny, aranyos kis utcán 32 ház található, amelyek 1728 és 1836 között épültek. Minden házon lobogó. A legöregebb házak egyikének a több száz év alatt rendesen elkoptak a lépcsői.












Betsy Ross House

Betsy Ross házát tartják az amerikai zászló szülőhelyének. A legenda szerint a ebben a házban készült a „csillagos-sávos lobogó” első verziója. Betsy Ross (1752-1836) több mint 50 éven át készített zászlókat!



Free Quaker Meeting House

Az épület a kvékerek imaháza, mely 1804-ben épült. A Barátok Vallásos Társasága vagy közismert nevükön a kvékerek szigorú erkölcsi szabályok szerint, papság és szertartások nélkül élő vallási közösségek. A mozgalmat (szektát?) 1647-ben George Fox alapította Angliában.



Tűzoltóság

Laurent örült nagyon, hogy itt is láttunk tűzoltó egységet. Igaz, itt most csend és nyugalom volt, nem úgy mint New Yorkban.



Christ Church Cemetery

Arch Streeten található a Christ Church temető, ahol Benjamin Franklin sírhelye is látható. Ez is zárva volt már, de szerencsére Franklin sírja a kerítés mellett van, így simán megnézhettük ezt is.


Benjamin Franklin élete

Benjamin Franklin síremléke
(felesége és lánya is itt van eltemetve)


Independence Mall

Ismét a Függetlenségi Parkon keresztül vitt az utunk, így újra láttuk a Liberty Bell Centert, ahol a „Szabadság harang” látható, és a távolabbi Independence Hall-t (Függetlenség csarnoka). Mivel már fél 7 körül járt az idő és sötétedett is, döntenünk kellett, hogy továbbmenjünk-e vagy induljunk vissza Springfieldbe, ami kb. 3,5 óra vezetést jelent. Mivel amit eddig láttunk Philadelphiából nagyon tetszett, és ki tudja visszajövünk-e még ide valaha, úgy döntöttünk, megyünk tovább. Ez újabb kb. 3 km gyaloglást jelentett a Philadelphiai Művészeti Múzeumig (csak oda), tele látnivalókkal.

Independence Hall

Liberty Bell Center


Hard Rock Café Philadelphia

A Hard Rock a világ egyik pontján sem csak egy sima étterem, inkább egy kultikus hely. Philadelphiában is igaz ez: számos rock ikon hangszere és fellépőruhája lóg a falakon.



City Hall

Philadelphia városháza az Egyesült Államok legnagyobb önkormányzati épülete. Nem csak nagy, de gyönyörű is impozáns 167 méter magas gótikus tornyával. 1871-től 30 éven át épült.








Masonic Temple

A normann stílusú épület 1868-73 között épült. A Masonic Temple egy történelmi szabadkőműves épület Philadelphiában. Ez a Grand Lodge of Pennsylvania székhelye. A szabadkőművesek templomában található a szabadkőműves könyvtár (Masonic Library) és a Pennsylvaniai Múzeum (Museum of Pennsylvania).








LOVE PLAZA

A philadelphiai LOVE park egy különleges hely, ahol a szökőkút mellett egy „love” szót formázó szobor is látható.





Comcast Center

Philadelphia második legmagasabb épülete, 58 emeletes, és 297 méter magas. 2008-ban adták át. Úgy néz ki, mint egy USB stick. A csarnokban egy 10 000 000 pixeles LED képernyő van.





Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul

A Szent Péter és Pál székesegyház bazilika 1846 és 1864 között épült. Ez a Philadelphia római katolikus érsekség fő temploma. A katedrális Pennsylvania legnagyobb katolikus temploma. A székesegyházban két pápa is misézett; 1979-ben II. János Pál, 2015-ben pedig Ferenc pápa.




Swann Fountain

A Logan Square-en (más néven Logan Circle) látható ez a szökőkút.





VIDEO!!!



Philadelphia Pennsylvania Temple

Az utolsó napok szentjeinek Jézus Krisztus egyháza templom. 



Free Library of Philadelphia

A közkönyvtár előtt Shakespeare emlékmű látható.



Benjamin Franklin Parkway

Innen már „csak” a Benjamin Franklin Parkway-en kellett végiggyalogolnunk. A két irányt zöld terület választja el egymástól, az útszéli oszlopokon pedig különböző országok zászlajai lengedeztek. Megtaláltuk a magyart és Laurent-nak a franciát is.




Philadelphia Museum of Art

A neoklasszicista stílusban épült Philadelphiai Művészeti Múzeum az Egyesült Államok legnagyobb művészeti kollekciójának ad otthont. Lépcsősora arról vált híressé, hogy többször szerepelt a Rocky filmekben. A legtöbb turistát inkább a bejárathoz vezető lépcsősor érdekli, itt edzett ugyanis Rocky, azaz Sylvester Stallone a Rocky 1-2 filmekben a nagy bokszmeccseire. Kultikus helyszínnek számít, egy Rocky szobor is található a lépcsősor közelében.
Lacával nem győztünk csodálkozni, hogy Laurent-nak hogy van még energiája futkározni az utcán, úgy mint Rocky, de az állunk akkor esett le igazán, amikor a múzeum lépcsőjén is elkezdett felfutni. Na nem teljesen, de akkor is! Közben persze dudorászta a film betétdalát is. J










Rocky Balboa

VIDEO!!!


Este 8 volt eddigre már, és még 3,5 órát kellett hazáig vezetnünk, így úgy döntöttünk, hogy vissza a parkolóig azt a néhány kilométert taxival tesszük meg. Szerencsére visszafelé nem volt akkora dugó sehol sem, mint reggel, így jobban tudtunk haladni. Útközben megálltunk egyszer kiszellőztetni a fejünket, és bedobtunk egy-egy fánkot is. Éjfél után értünk vissza Springfieldbe.









Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK:


LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Sajnos még nem volt időm CR óta idenzni (de máshova sem). Meglepődtem, hogy még Amerika megy. Megpróbálok kicsit visszalapozni is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg tudlak érteni! Igen, még mindig Amerika, de már látom a végét ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!