2018. október 10., szerda

Amerikai álom(?) XXXI. - Washington National Cathedral





4. nap Washingtonban: 

Washington National Cathedral


Ahhoz képest, hogy milyen későn értünk vissza Philadelphiából, viszonylag korán keltünk. Persze ehhez hozzájárult az is, hogy Laurent-nak nyitásra vissza kellett vinnie a bérautót. De utána kicsit még ő is visszafeküdt aludni.

Reggeli után ismét bemetróztunk Washingtonba, mert pár látnivalót még meg akartunk nézni. A belvárosban sétálva többször is láttuk a központtól távol eső, dombtetőre épült templomot. Az útikönyvben utána olvasva igencsak egyedinek tűnt. Így az enapi első állomásunk a Szent Péter és Pál székesegyház, más néven a Washingtoni Nemzeti Katedrális (Washington National Cathedral) volt.





Washington Nemzeti Katedrális


A Mount Saint Alban domb tetejére épült, ahová a metrómegállótól meredek utcákon kellett felmennünk. Belépőjegy fejében látogatható, de istentisztelet alatt nem engednek be. Míg annak a végére vártunk, megnézhettük az altemplomot, és felmehettünk a toronyba is. Ha idegenvezetés nélkül nézzük meg a templomot, „Self-guided TOUR” címmel több nyelven ingyen adnak a belépőjegy mellé egy leporellót, ami alapján jól végig lehet járni a szinteket. (Magyar nyelvű nem volt.)

Ez egy több szempontból is különleges templom.

Bár már 1792-ben kijelöltek egy helyet a számára, építése csak 1907. szeptember 29-én kezdődött és napra pontosan 83 évig tartott: 1990. szeptember 29-én fejezték be. Az alapkőletételnél jelen volt Theodore Roosevelt elnök, az utolsó kő helyére illesztésénél pedig George H. W. Bush.

A középkorias kinézetű, neogótikus templomot kizárólag adományokból építették, semmilyen állami vagy egyházi támogatást nem kapott. Ennek ellenére akkora, hogy ez a világ hatodik, az Egyesült Államok második legnagyobb temploma. (158 m hosszú, 32 m belmagasságú, 7712 m² alapterületű.)
Ez az Egyesült Államok leglátogatottabb episzkopális temploma, melyet ökumenikus és más nagyobb volumenű események alkalmával is használnak.

Altemplom


A látogatást az altemplomban kezdtük, ahol a régi egyházi gyakorlatot itt is folytatták/folytatják; több mint 220 személy nyugszik az altemplomban. Közöttük a legjelesebbek: Woodrow Wilson (a 28. amerikai elnök), az ő második felesége Edith Wilson First Lady, Helen Keller író (az első nő, akit ide temettek), Eleanor Roosevelt First Lady. Érdekesség, hogy őket az egész alakos szobrok álló testhelyzetben ábrázolják (míg Európában általában fekvő helyzetben).



Chapel of St. Joseph of Arimathea
(Arimatheai Szt. József kápolna)

Chapel of St. Joseph of Arimathea
(Arimatheai Szt. József kápolna)

Bethlehem Chapel
(Betlehem kápolna)

Bethlehem Chapel
(Betlehem kápolna)


Visitors' Lounge
(Látogatói pihenő)


Resurrection Chapel
(Feltámadás kápolna)

Resurrection Chapel
(Feltámadás kápolna)

Resurrection Chapel
(Feltámadás kápolna)

Resurrection Chapel
(Feltámadás kápolna)




Mivel az istentisztelet még tartott, felmentünk a tornyokba. A templom két 234 láb (kb. 71 m) magas nyugati tornyának tetején 288 angyal van. 






Ezután már végre bemehettünk a fő-szintre.







Canterbury Pulpit
(Canterbury-szószék)






Ólomüveg ablakok


A katedrálisnak 215 ólomüveg ablaka van. Ezeken -a megszokott egyházi témák mellett- az ország nevezetesebb történelmi eseményeit jelenítik meg, melyek leginkább katonai vonatkozásúak. Vannak itt tábornokok életének főbb eseményeit bemutató ablakok, vagy a West Point katonai akadémia kiképzéseit ábrázoló ólomüvegek. A II. világháború nevezetesebb csatáit bemutató ablakokon láthatjuk például a Midway-i ütközetet, az Iwo Jima-i csatát, a normandiai partraszállást, vagy a D-day-t bemutató képeket.






A Midway-i ütközet a jobb alsó sarokban látható

A Midway-i ütközet

Space Window


1974. július 21-én avatták fel a Space Window-t (Űr-ablak) az Apollo-11 küldetésének ötödik évfordulója alkalmából. A holdra szállásnak emléket állító ólomüveg ablak központjában egy üvegbuborékba zárt holdkőzet-darabkát láthatunk, melyet még maga Neil Armstrong hozott el ide személyesen. (Az űrhajóst 2012-ben itt az Űr-ablak alatt ravatalozták fel.)



Rózsaablakok


A katedrális legnagyobb ólomüveg ablaka a 26 láb (kb. 8 m) átmérőjű északi rózsaablak.




Balra: North Rose (Északi rózsaablak)
Jobbra: South Rose (Déli rózsaablak)


South Rose
(Déli rózsaablak)

North Rose
(Északi rózsaablak - részlet)

High Altar



High Altar

High Altar

High Altar


Great Organ


A fő orgonának 10647 sípja van. Hallhattunk is egy rövid bemutatót, néhány darabból részletet játszott az orgonista.

Great Organ

Great Organ

VIDEO!!!

Great Organ











St. Mary's Chapel
(Szűz Mária kápolna)



Holy Spirit Chapel
(Szentlélek kápolna)

Children's Chapel
(Gyerekek kápolnája - Gyermek Jézus szobra (6 éves gyermek méretében))




Children's Chapel
(Gyerekek kápolnája - a rácson képzeletbeli állatok láthatók) 



Vízköpők


Az épületen 112 vízköpő látható. 1980-ban a nyugati tornyokat fel kellett újítani, és ez alkalomból a National Geographic World Magazin támogatásával gyerekrajz-pályázatot írtak ki. A gyerekeknek olyan dolgokat kellett rajzolniuk, melyek szerintük a gonoszt testesítik meg. Így került a vízköpők közé egy hosszú hajú hippie, egy nyakkendős yuppie, egy politikus, vagy a legfurcsább: egy Darth Vader-vízköpő, mely a katedrális északnyugati tornyán a mai napig látható!


Darth Vader (jobbra)

Darth Vader (jobbra)

A 2011-es virginai földrengés következtében -mely a Richter-skála szerint 5,8-es erősségű volt-, a katedrális súlyos károkat szenvedett. Számos csúcs, tartóoszlop, vízköpő és faragvány megsérült, és az apszis is komoly károkat szenvedett.

A központi Gloria In Excelsis Deo torony 301 láb (kb. 92 m) magas. A központi torony magassága 676 láb (206 m) a tengerszint felett, mely Washington D. C. legmagasabb pontja. 53 harang és 10 csengő van ebben a toronyban.






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK:


Washington National Cathedral ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Washington_National_Cathedral
Washingtoni Nemzeti Katedrális NAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Washingtoni_Nemzeti_Katedr%C3%A1lis Washington National Cathedral facts/figures ANGOLul: https://cathedral.org/architecture/facts-figures/

LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!