2018. október 8., hétfő

Amerikai álom(?) XXVIII. - 9/11 Pentagon Memorial




3. nap este Washington mellett: 

Pentagon Emlékhely 

Arlington, Virginia

Délután Arlingtonba mentünk. A mai Arlington megye területe korábban Washington D.C.-hez tartozott, 1846-ban került vissza Virginiához. 1920-ban kapta mai nevét, addig Alexandria megyének hívták. Arlington Virginia állam egyik megyéje, de városként tartják nyilván. Két fontos látnivaló található itt: az Arlingtoni Nemzeti Temető (Arlington National Cemetery) és a Pentagon, a mellette lévő Pentagon Emlékhellyel.

Pentagon


A Pentagon az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelye, az amerikai hadsereg jelképe. A Pentagon névvel gyakran magát a minisztériumot illetik az épület helyett. Az épületet George Bergstrom amerikai építész tervezte és 1941. szeptember 11-én kezdték el építeni. (szeptember 11. érdekes, nem?!) A Pentagon egyike a világ legnagyobb irodaházainak. Körülbelül 25 000 dolgozónak nyújt munkahelyet. A szabályos ötszög alakú, öt oldalú épület 14 hektárnyi területen fekszik. A föld fölött öt szintje van, másik kettő pedig a felszín alatt található. Öt körfolyosója összesen 28,2 kilométer hosszú. A Pentagon belső, zárt udvarának területe 20 000 m², ezt gyakran nulladik szintnek is nevezik.
2008 januárjáig a Pentagon volt az Egyesült Államok legnagyobb összterületű épülete. Ezt a címet a Las Vegas-i Palazzo resort nyerte el tőle.

National 9/11 Pentagon Memorial


A Washingtonnal szemközt lévő emlékművet annak a 184 embernek az emlékére építették, akik 2001. 09. 11-én a Pentagon nyugati szárnyába csapódó American Airlines 77-es járatán, illetve az épületben vesztették életüket. A Boeing 757-223-as gép 59 utassal (és 5 gépeltérítővel) a fedélzetén reggel 9:37-kor csapódott a Pentagon épületébe. 
Az emlékpark tervét Julie Beckman és Keith Kaseman készítette. Az emlékművet 2008. szeptember 11-én, a terrortámadás 7 éves évfordulóján adták át.





Mára már szinte nyoma sincs a tragédiának

A fás parkban minden egyes áldozatot egy megvilágított pad jelképez, amelyen a neve olvasható. A padok alakja repülőgépszárnyat idéz.
A padokat egy parkosított, 7800 m²-es területen az áldozatok kora szerint rendezték el, kezdve Dana Falkenbergtől (3 éves) John Yamnicky Sr.-ig (71 éves). A parkba mintegy 85 selyemvirágfát ültettek. Az emlékmű szélén levő fal 3 hüvelyk magasságban kezdődik, és 71 hüvelyk magasságig emelkedik (3 a támadás legfiatalabb és 71 a legidősebb áldozat kora).
A Pentagon épületében elhunyt áldozatoknak szentelt padok úgy vannak elrendezve, hogy azok, akik a neveket olvassák, a Pentagon déli homlokzatát lássák, a repülőgépen utazó áldozatok padjai pedig úgy, hogy a gravírozott nevet olvasó személyek az ég felé néznek, ha a pad vonalát követik a tekintetükkel. Az emlékpadok alatt egy sekély, megvilágított vizes medence van. Amennyiben egy család több tagja meghalt a támadásban, a családtagok nevei a pad alatt lévő medence szélén is szerepelnek.






















A Dana Falkenberghez vezető vonal
(3 éves volt a tragédia idején)

Dana Falkenberg (3 éves)
Alul a 3 másik név a családtagjainak neve




A Pentagon Memorial a hét minden napján, egész évben nyitva tart. Ez az egyetlen hely a Pentagon környékén, ahol a fényképezés megengedett, mindenhol máshol tilos.







Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!





LINKEK/FORRÁSOK:

Arlington MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Arlington_megye
Pentagon MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pentagon
2011. szeptember 11-i terrortámadások MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/2001._szeptember_11-ei_terrort%C3%A1mad%C3%A1sok
Pentagon Memorial ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Pentagon_Memorial

LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9


(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!