2018. október 10., szerda

Amerikai álom(?) XXXII. - National Museum of the American Indian




4. nap délután Washingtonban: 

National Museum of the American Indian


Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma


Az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma (National Museum of the American Indian, röviden: NMAI) a Smithsonian-múzeumcsalád tagja, Washington központjában, a Capitolium közelében található. A Smithsonian-múzeumok ingyenesen látogathatók! A National Mall mentén lévő többi múzeumot a hagyományos európai stílusú építkezés derékszögei jellemzik, azonban ez az épület teljesen más! A különbség már messziről látható. Ezt a múzeumot indiánok tervezték. A négyszintes épület falait minnesotai homokkőből faragták az indián szokásoknak megfelelően: a falak mindenütt ívesek, görbék, lekerekítettek kívül-belül. Az épület egy sziklás hegyre hasonlít. A „hegyet” élő láputánzat és a különböző törzsek területeiről származó szent kövek, szobrok veszik körbe. A bejáratot pedig nem a park felé eső oldalon kell keresni, hiszen az az ősi hagyományok szerint, a felkelő napot köszöntendő, keletre néz.






A múzeum átadása 2004. szeptember 21-én, az őszi napéjegyenlőség idején történt.
Az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma a közép- és dél-amerikai indián kultúrának is emléket állít. A NMAI büszkélkedhet a világ leggazdagabb indián gyűjteményével: kb. 800 000 tárgy van a múzeum birtokában, ennek azonban csak a töredéke van kiállítva.
Ebben a múzeumban az indiánok történetével nem a fehér hódítók, hanem az őslakosok szemszögéből ismerkedhetünk meg. Vannak állandó és időszaki kiállítások is.

A látogatást a negyedik szinten kezdtük, ahol a Theater Lelawi-ban megnéztünk egy rövid filmet Who we are (Kik vagyunk) címmel. Ugyanezen a szinten van az Our Universes (Mi univerzumunk) kiállítás, mely az indiánok hitvilágát, mítoszait ismerteti. Szintén ezen az emeleten van a Nation to Nation: Treaties Between the United States and American Indian Nations, ahol az indiánokkal szembeni emberi kegyetlenség bizonyítékai kaptak helyet: az Egyesült Államok kormánya által aláírt, majd az új telepesek nyomására rendre megszegett békeszerződések, amelyek nyomán az indiánokat rezervátumokba kényszerítették.


Theater Lelawi




















A harmadik szinten az Americans (Amerikaiak) és a The Great Inka Road: Engineering an Empire (Az inkák útja: egy birodalom tervezése) című időszaki kiállítások láthatók.



































A második szinten szintén időszaki kiállítás látható Return to a Native Place (Visszatérés egy Indián földre) címmel. Ezen az emeleten található a múzeum boltja is.














A földszinten található a biztonsági ellenőrzés, az információ, az Atrium Potomac, Theater Rasmuson, és a Mitsitam Native Foods Café. Az NMAI éttermének neve delaware és piscataway indián nyelven annyit tesz, hogy „Együnk!”. Itt különböző tájegységek korszerűsített ételei kaphatók az egyszerű sült kenyértől a bölényburgerig. Csakúgy, mint a múzeum igazgatója, az étterem séfje is indián.













A múzeumban jó sok időt eltöltöttünk, velünk söpörték ki. J






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK:

Smithsonian Intézet MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Smithsonian_Int%C3%A9zet
National Museum of the American Indian ANGOLul: https://americanindian.si.edu/visit/washington

LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Látszik az épületen, hogy üde színfolt az amerikai építészetben. Milyen jó, hogy az indiánok elmondhatják a saját történetüket a múzeummal, az épülettel pedig azt, hogy milyennek látják a világot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez valóban jó, azonban bár ne lett volna erre szükség! :-(

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!