2018. október 3., szerda

Amerikai álom(?) XVII. - Old Fort Niagara




Látványos katonai emlék is van a közelben, a régi Niagara-erőd (Old Fort Niagara), ide is ellátogattunk a túra során. Az Old Fort Niagara eredetileg az észak-amerikai Új-Franciaország érdekeinek védelmére épült. (Új-Franciaország (franciául Nouvelle-France) a Francia Királyság észak-amerikai gyarmatainak neve volt 1763-ig.) Az erőd a New York-i Youngstown közelében, a Niagara-folyó keleti partján található, ott, ahol a folyó az Ontario-tóba ömlik.




Már 1678-ban, Fort Conti néven épült itt egy állomás. Ennek egykori helyén épített új erődöt 1687-ben Új-Franciaország kormányzója Fort Denonville néven. Alig egy évre rá azonban elhagyták a telephelyet.
1720-ban a franciák több törzsfőnökkel is tárgyaltak, és engedélyt kértek egy kereskedőház építésére, amit meg is kaptak. Maison de la Paix (Béke Háza)-nak nevezték. 1726-ban kétszintesre bővítették és lőréses gyilokjárót építettek hozzá. Az erőd 1755-ben kapta ma is látható formáját, amikor a franciák és a britek között megnövekedett a feszültség gyarmati érdekek miatt.
Az 1700-as évek közepén a franciák és indiánok közt folyt háborúban jelentős szerepet játszott a Niagara erőd is. Az erőd 1759-96 között Brit, majd 1815-1963 között az Amerikai Hadsereg (U.S. Army) kezén volt. 1963-tól napjainkig az Amerikai parti őrség (U.S. Coast Guard) felügyeli.

A XVIII. század egyik legfontosabb erődjének felfedezésével több időt is el tudtunk volna tölteni. Mivel azonban a Niagara vízeséshez szervezett túrán vettünk részt -melyet már hónapokkal korábban lefoglaltuk a neten-, alkalmazkodnunk kellett a csoporthoz. Így, hogy mindent megnézhessünk, igencsak kapkodnunk kellett a lábainkat.

A világítótorony a parkoló szélén áll. A látogatóközpontban lehet megvenni a belépőjegyeket, majd onnan besétálni az erődhöz. 

Historic lighthouse
(Világítótorony)


Van felvonóhíd is, ami még ma is működik, ezen át is kellett haladnunk.
Az udvaron az ágyúk és a mellettük levő golyó halmok az esti eső miatt fényesen csillogtak. 


Porte des Cinq Nations
(Öt Nemzet Kapuja; a Niagara Erőd főbejárata 1756-tól)

Porte des Cinq Nations
(Öt Nemzet Kapuja; a Niagara Erőd főbejárata 1756-tól)

Porte des Cinq Nations
(Öt Nemzet Kapuja; a Niagara Erőd főbejárata 1756-tól)







French Castle
(Francia kastély)






Az erőd eredeti épületeit felújították, és ma különböző kiállításokat láthatunk bennük. A közepén levő kastélyban XV. Lajos korabeli bútorok és felszerelések láthatók.

French Castle
(Francia kastély)

French Castle
(Francia kastély)






























Szép időben (nem olyan felhős, esős, szürkében, ami nekünk jutott) tisztán lehet látni az erődből az Ontario-tó túlpartján lévő Torontót.















































Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


Old Fort Niagara ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Niagara
Old Fort Niagara hivatalos honlapja ANGOLul: https://www.oldfortniagara.org/

LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete, 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9
LeRoutard útikönyv sorozat New York + Brooklyn c. kötete, 2013-as kiadás, ISBN 978-2-01-245564-1




(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!