2017. június 2., péntek

Barangolás afrikai Szicíliában - VI. rész


 

2017. 06. 02.
Agrigento (Templomok völgye) - Scala dei Turchi - Agrigento

 

Szicília szigetén rengeteg gyönyörű strandot találunk. Írtam már Porto Palo di Menfi homokos strandjáról és kristálytiszta vizéről, melynek hála, a strand 17 alkalommal is megkapta a Kék zászlót (Bandiera Blu).

De az ókori építészeti emlékekről híres Agrigento közelében, tőle nyugati irányban kb. 15 km-re is találunk valami igazán különlegeset. Ez pedig Realmonte dombtetőre épült települése, melynek egyedülállóan szép tengerpartjáért érdemes ide utazni - a hófehér üledékes kőzetből, a magas mésztartalmú márgából álló különleges geológiai formációért, amely a Scala dei Turchi (Törökök lépcsője) néven vált világhírűvé.

 

Scala dei Turchi
(Törökök lépcsője)

Cím: Strada Provinciale, 68, 35, 92010 Realmonte
GPS: 37° 17′ 23.92″ N, 13° 28′ 21.95″ E
Belépés: INGYENES

 

Neve középkori eredetű, és a múltban ide kikötő, és a területen rajtaütésszerűen fosztogató török kalózok után kapta. A lépcső pedig onnan ered, hogy a hullámverés, illetve a tenger szintjének csökkenése lépcsőzetes formákat alakított ki a hegy oldalában.

Nevéből adódóan a fehér sziklafalról talán a Törökország délkeleti részén lévő Pamukkale teraszmedencéi jutnak eszünkbe. (De eszünkbe juthat még a sódomb Egerszalókon, vagy észak-Olaszországban Saturnia vagy Bagni San Filippo fehér mészkőmedencéi is.) Itt azonban olyan fürdésre alkalmas medencéket nem találunk. A falat, mely hol meredekebb, hol enyhébb lejtésű, gyalogosan be lehet járni. Fürdésre pedig a szikla két oldalán nyílik lehetőség a tengerben. Mivel a márga a meredek sziklafal alatt a nyílt tenger irányában tovább folytatódik és ez által sekély parti rész jött létre, itt kisebb „medencéket” találunk, melyeknek -mélységüktől függően- különböző hőmérsékletű a vize.

A Google Maps-en is jól látható ez a több száz méter hosszú, vakítóan fehér, lépcsőzetes sziklafal.

Realmonte önkormányzata 2007 augusztusában a Scala dei Turchi felvételét kérte a UNESCO világörökségi listára a közeli római Villa Aureával együtt.

És még egy érdekesség: az olasz krimisorozatban, a Montalbano felügyelőben (Il  commissario Montalbano), mely ugyan egy nem létező szicíliai kisvárosban játszódik, szintén láthatjuk olykor-olykor a Scala dei Turchit.

Érdemes a sziklanyelv nyugati oldalán egy dombon megállni, és onnan fentről fényképezni. Majd tovább menni, és a keleti oldalán fogjuk megtalálni a lejárót, ahonnan könnyen megközelíthető a Scala dei Turchi. Sokat kell lépcsőzni, de megéri! Innen a tengerparton sétálva jutunk el a lépcsőhöz. Először azt hittem, hogy „szerencsétlenek” vagyunk, mert az ég sötét szürke volt, sőt néha egy-egy esőcsepp is esett. Aztán rájöttem, hogy jobb ez így. Egyrészt mert délelőtt-kora délután állandóan a tűző napon voltunk a Templomok völgyében, másrészt, mert így a sötétszürke felhőkkel sokkal kontrasztosabb volt a szikla fehérje és a tenger kékje.


Kilátó a sziklanyelv nyugati oldalán a dombtetőn



Kell lépcsőzni egy keveset


A tengerparton sétálva érünk el a Scala dei Turchiig











A sziklanyelven körbe lehet sétálni















 

Visszamentünk airbnb-s szállásunkra.

 

ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT, ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT és ITT!
 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


 
LINKEK / FORRÁSOK: 


Scala dei Turchi ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Scala_dei_Turchi


Le Routard útikönyv Sicile, ISBN: 978-2-01-002766-6

Valamint a látványosságoknál kihelyezett táblák, illetve az azokról szóló szórólapok.  

 
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 
 
 

2 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon jól néznek ki ezek a fehér homokkő sziklák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régi vágyam volt már egyszer látni ezt, és hála az égnek, nem csalódtam! Tényleg nagyon szépek! (Csak kicsit sokan voltak.)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!