2017. június 3., szombat

Barangolás afrikai Szicíliában - VIII. rész



 
Agrigento - Monreale - Palermo - Carini

 
Reggel időben keltünk, Laurent megette az airbnb-s házigazdánk által reggelire (2 nappal ezelőtt itt hagyott) bolti croissantokat. Én alig vártam, hogy visszamenjünk a tegnapi pasticceriába és igyak egy jó kis cappuccinot és egyek egy-két croissant alla cremat. Sajnos nagy csalódás ért! A pasticceria még nem volt nyitva! A személyzet akkor kezdett el szállingózni. Így reggeli nélkül indultunk útnak. Illetve megettem az autóban a maradék pisztáciás pizzát, amit Laurent előző nap vacsorakor nem bírt már megenni. Később pedig megálltunk az autópálya mellett, és ittam egy ébresztő cappuccinot. :-)

Nagy meglepetésünkre egy vadi új autópályán találtuk magunkat! Ennek először örültünk, úgy tűnt, időt spórolunk majd meg, de aztán kiderült, hogy az autópálya nincs még kész teljesen, így sokszor voltak ide-oda terelések, ami annyira lelassított, mintha a régi utakon mentünk volna. Ez az új út még nem volt rajta a GPSen, csak a régi.

Monreale volt a cél, ahol a katedrálist és a kolostort néztük meg, illetve ebédeltünk egy jót.

 
Monreale 

Monreale városa Palermo provinciában, Palermo központjától 8 km-re délnyugatra fekszik. Lakossága kevesebb, mint 40000 fő.

Neve a Monte reale (Király-hegy) névből származik. Ez egy palota neve volt, amit I. Roger szicíliai nagyherceg építtetett.

A város a Monte Caputo lejtőjére épült, és a Conca d'oro (Az arany teknő) nevű termékeny völgyre néz, melynek narancs-, olaj- és mandulafáiról szüretelt terményeit nagy mennyiségben exportálják.

 

Duomo di Monreale
Cattedrale di Santa Maria Nuova
(A monrealei katedrális)

 
Cím: Piazza Guglielmo II, 1, 90046 Monreale Palermo, Olaszország
e-mail: prenotavisitaduomo@alice.it - monrealeduomo@libero.it
Mobil: +39 327 3510886
Telefon: +39 091 640 4413
Honlap: http://www.monrealeduomo.it/
Nyitva tartás: http://www.monrealeduomo.it/page.php?21
Belépőjegy: INGYEN, de a Kincstárba és a kápolnába együtt 5 €-t kell fizetni

 
 
 
UNESCO világörökségi helyszín 1487-es azonosítószámmal „Szicília normann építészetének legszebb emlékei” címmel, mely több épületet foglal magába. Palermo arab-normann részét (két palota, három templom, egy katedrális és egy híd), valamint Cefalú és Monreale katedrálisait.



Legenda

II. Guglielmo (Vilmos) királynak egy vadászatot követő szunyókálás közben megjelent az erdőben Szűz Mária, és ezt mondta: „Ezen a helyen rejtette el az édesapád, I. Guglielmo (Vilmos) a kincseit. Keresd meg és emelj itt templomot a tiszteletemre.” A király persze kapva-kapott az alkalmon, keresni kezdett, meg is találta a kincset, és hálából katedrálist emelt a Szent Szűz tiszteletére.

A katedrális 

A katedrálist valóban II. Guglielmo király építtette. A munkát 1174-ben kezdték (egyes források szerint 1172-ben), állítólag egy bizánci templom romjain. Benedekrendi-kolostorként a normannok alapították, és az ő hathatós segítségüknek köszönhetően nagyon gyorsan elkészült. A kor legjelentősebb és legegységesebb egyházi épülete lett a dóm. A katedrális és a bencés kolostor egyike a legszebb és leglátogatottabb helyeknek egész Szicíliában.

A dóm román kori bronzkapuját a Bonanno Pisano műhely készítette 1186-ban.


A templomba egy oldalajtón keresztül lehet bemenni, ezt kb. 1185-ben készítette Barisano da Trani.


Itt az árkádok alatt láthatunk egy szobrot (illetve kettőt), II. Guglielmo felajánlja a templomot Máriának.
 
 
A 102 méter hosszú és 40 méter széles épületet egy széles főhajóra és két keskenyebb mellékhajóra osztja 18 monumentális oszlop.



A székesegyház kétségtelenül az egyik legnagyobb példája a normann építészetnek. Fényűző belső falai, gyönyörű bizánci mozaikja világhírű.

A dómba belépőket óriási, zöldes árnyalatú aranymozaikok fogadják. Az oltár fölötti apszisban a Pantokrátor (mindenség ura) Krisztus óriási mozaikja látható. Hogy jobban el tudjuk képzelni, hogy milyen hatalmas: Krisztus két keze között a távolság 7 méter, az arca pedig 4 méter magas! A Krisztust ábrázoló bizánci mozaikok közül ez a világon a legnagyobb!






Alatta Madonnát és az apostolokat láthatjuk.


Az oltárt leválasztó mozaikos márvány korlát


 
A katedrális 6340 m2-es díszített falfelületén arany és színes mozaikok ó- és újszövetségi történeteket elevenítenek fel. A mozaikok készítéséhez kb. 2200 kg aranyat használtak fel!

A falakon végigkövethetjük a teremtéstörténetet (Genezis), Ádám és Éva, Káin és Ábel történetét. Láthatjuk Noét a bárkával, Bábel tornyát, valamint Krisztus születését, csodáit, kereszthalálát és feltámadását. (A jelenetek fölött görög és latin feliratok segítenek eligazodni.) Ami azonban igazán ámulatba ejtő, az az, hogy a szicíliai-bizánci stílusú mozaikok kb. 10 év alatt (kb. 1180-1190 között) készültek el!

Teremtéstörténet

1. kép: A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.
2. kép: És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap.

1. kép: Teremté tehát Isten a mennyezetet, és elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől.
2. kép: És nevezé Isten a szárazat földnek; az egybegyült vizeket pedig tengernek nevezé.

1. kép: Teremté tehát Isten a két nagy világító testet, a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal és a kisebbik világítótestet, hogy uralkodjék éjjel; és a csillagokat.
2. kép: Pezsdűljenek a vizek élő állatok nyüzsgésétől; és madarak repdessenek a föld felett, az ég mennyezetének színén.

1. kép: Teremtsük embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra.
2. kép: És megáldá Isten a hetedik napot, és megszentelé azt; mivelhogy azon szűnt meg vala minden munkájától, melyet teremtve szerzett vala Isten.


Ádám és Éva - A bűnbeesés története

És vevé az Úr Isten az embert, és helyezteté őt az Éden kertjébe, hogy mívelje és őrizze azt.

1. kép: A kígyó ravaszabb volt a föld minden állatánál, amit az Úristen teremtett. Ezt mondta az asszonynak: „Valóban mondta Isten, hogy nem ehettek a kert valamennyi fájáról?”
2. kép: „Ki adta tudtodra, hogy meztelen vagy? Ettél a fáról, amelyről megtiltottam, hogy egyél?”

Ezért az Úristen eltávolította az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből lett.


Kain és Ábel története

1. kép: Az Úr kegyesen tekintett Ábelre és áldozatára, Kainra és áldozatára azonban nem tekintett.
2. kép: Amikor pedig a mezőn voltak, Kain rátámadt testvérére, Ábelre, és agyonütötte.

1. kép: Testvéred vére felkiált hozzám a földről. Ezért átkozott leszel, bujdosni fogsz a földön
2. kép: Aki Kaint megöli, annak hétszeresen kell lakolnia.


Noé és a vízözön

A Noé nevet adta neki, „mert – úgymond – ez hoz nekünk vigasztalást,
amikor kezünk fáradságos munkájával műveljük a földet, amit az Úr megátkozott.”
 
Építs magadnak bárkát fenyőfából s nádfonatból, kívül és belül kend be szurokkal.

Minden élőlényből, minden testből vigyél kettőt a bárkába,
hogy veled együtt életben maradjanak, egy hímet és egy nőstényt.


Jákob

Álmában azt látta, hogy egy létra áll a földön, a
 teteje pedig az eget éri, és Isten angyalai fel és le járkálnak rajta.


A kánai menyegző - Jézus borrá változtatja a vizet

Ezt tette Jézus első jelként a galileai Kánában, így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne.


Szent Pál

Szent Pál visszatért Jeruzsálembe, ahol őrizetbe vették, majd Rómában bíróság elé állították. Végül kivégezték, mivel Pál római polgár volt, nem alkalmazhatták a megszokott kegyetlenséget (pl.: olajban megsütés, keresztre feszítés, megnyúzás, stb.), ezért lefejezték.
 

Krisztus megkoronázza II. Guglielmo-t.



II. Guglielmo felajánlja a templomot Máriának.


A mozaikok mellett figyelmet érdemelnek még a boltíveket összekapcsoló intarziák, szobrászati kiegészítők.

Mozaikot nem csak a falakon, hanem a padlón is láthatunk.
 
Falak:
 




Padló:





 
A bal oldalon az egyik kápolnában (Cappella Roano - ide külön jegyet kell venni) látható egy színes márvány padlómozaik, mely Jónás és a cet történetét ábrázolja.








Kápolnák:




Cappella di San Castrense

A katedrálisban található I. Guglielmo és II. Guglielmo (az építtető), és Margherita di Navarra szarkofágja is.

I. Guglielmo szarkofágja

II. Guglielmo (az építtető) szarkofágja

Margherita di Navarra szarkofágja

A katedrális eredeti neve Cattedrale di Santa Maria Nuova. Santa Maria Nuova fa szobra a XII. században készült, és később a reneszánsz időkben Szűz Mária arcának vonásait kicsit „meglágyították”.


Az épület külsejének és belsejének kialakítása nagyon szigorú szabályok szerint történt. Figyelembe vették az építészet, a geometria, sőt az asztronómia elveit is, és magát a szentírást is! Ezeknek megfelelően határozták meg az ablakok és oszlopok helyeit „centiméterre” pontosan.

A katedrális belsejébe a téli nap-éj egyenlőség idején (dec. 21.) esik a legtöbb fény. Az év többi napján pedig minden nap másik mozaikra esik a nap sugara. Mekkora tehetséget és tudást igényelt mindez! És ne feledjük, hogy a XII. században járunk, szóval ez nem kis teljesítmény!

 

Il Chiostro dei Benedettini
(Bencés kolostor)

 
Cím: Piazza Guglielmo II, 90046 Monreale Palermo, Olaszország
Belépőjegy: 6 €

 
 
A kolostor kertje egy tökéletes muszlim kert, 4 szimbolikus fával: füge-, gránátalma-, pálma- és olajfa.


A kolostor kerengőjét 228 gazdagon faragott, és sokszor mozaikokkal is berakott oszloppár alkotja. A római és arab művészet itt tökéletes harmóniában van egymással. Az oszlopokat négyszög, háromszög, csillag, függőleges vonalak, spirális vonalak, cikk-cakkos mozaik vonalak díszítik, melyek színe fekete, piros és arany, és a víz, tűz, levegő, és föld elemeket szimbolizálja.





 
 



 


A kerengő oszlopfői a középkor világát idézik.









A kerengő egyik sarkában van egy szökőkút, amiben, ha -a legenda szerint- egy nő kezet mos, 10 évet fiatalodik. Na, szerintetek?? Naná, hogy nem működött! :-(


Az épületben kiállítás is van, ha már itt vagyunk, érdemes megnézni, de az igazi szépség a kerengő! ;-)








A teret körbejárva, kiválasztottuk a Baby’ O’ nevű bárt, ahol ettünk egy keveset. Laurent egy szendvicset, én pedig egy insalata di arance (narancs saláta)-t. Kértem egy caipiroska alla fragolat is. Ez a kedvenc koktélom, és bár még csak délután volt, muszáj volt ezt rendelnem. Valahogy megéreztem, hogy élnem kell a lehetőséggel. És bár nem volt a menüben, megkértem őket, és megcsinálták!
A legjobb hely, ha élvezni akarod a kilátást a térre, kolostorra és a dómra!

Ahogy ott ülünk, és várunk a kajára, egyszer csak bebotorkál oda egy idős bácsi a botjával. Leült az egyik asztalhoz. A személyzet kedvesen üdvözölte, gondoltam, törzsvendég lehet. A személyzettel együtt volt ott egy fiú is, aki odaszaladt a bácsihoz, és jól megölelgették-megpuszilgatták egymást. Végignéztem ezt a jelenetet, és hihetetlenül elérzékenyültem. A saját nagyapám jutott eszembe, hogy mennyire jó lenne őt így megölelgetni. De nekem az már nem adatik meg, februárban már 5 éve lesz, hogy elment. Elképesztő, hogy még mindig mennyire tud hiányozni! Ezek a gondolatok cikáztak az agyamban, a szememben meg gyűltek a könnyek. Majdnem elbőgtem magam. Laurent rám nézett, pont hozták a kajánkat. Csak nyeltem egy nagyot, de egy köszönömöt sem tudtam kinyögni.


Insalata di arance (narancs saláta)
Caipiroska alla fragola

Az ebéd után visszamentünk még a katedrálisba, mert délelőtt a zárás miatt nem tudtunk mindent megnézni, majd visszamentünk az autóért. Palermóba indultunk.

 
ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT és ITT!
 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


 
LINKEK:
 
 
Az arab és normann Palermo, valamint Cefalú és Monreale székesegyházai MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_arab%E2%80%93normann_Palermo,_valamint_Cefal%C3%B9_%C3%A9s_Monreale_sz%C3%A9kesegyh%C3%A1zai
Monreale katedrális hivatalos honlap: http://www.monrealeduomo.it/
Monreale katedrális és bendés kolostor OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Duomo_di_Monreale
Le Routard útikönyv Sicile, ISBN: 978-2-01-002766-6
Panoráma útikönyvek sorozat - Olaszország  

Valamint a látványosságoknál kihelyezett táblák, illetve az azokról szóló szórólapok.  

 
 
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 

 

9 megjegyzés:

  1. Lélegzetelállítóan szép és köszi, hogy minden gyönyörűséges részletet így bemutattál.
    Ide mindenképpen el kell menni, ha eljutok Sziciliába.
    És az a mesés bejárati ajtó...csak ámulokés bámulok.
    üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "minden"-től elég messze van! Ennél sokkal-sokkal több van ebben a templomban, de a bejegyzés már így is túl hosszú lett.
      Aki szereti a mozaikokat, annak ez a hely valóságos csemege! Amikor ránagyítasz a képekre, és meglátod, hogy milyen ici-pici darabkákból rakták ki ezeket a képeket, akkor ámulsz el csak igazán. Hihetetlenül nagy munka lehetett!!!
      Megéri ide elmenni, az biztos! :-)

      Törlés
  2. Fantasztikus és megdöbbentő, hogy az 1100-as években mire voltak képesek az emberek! Bámulatosan szépek a mozaikok! Utcai cipővel is be lehet menni? Nem védik az aljzatot?
    Ámulunk a keresztényi kőfaragásokon, de ez az arabos mozaiktechnika is ugyanolyan csodálatos!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legtöbb részbe utcai cipővel is be lehet menni. Abba a kápolnába viszont, ahol a Jónásos mozaik van, oda egyáltalán nem, az le van kerítve.
      Amúgy én kifejezetten élveztem ezeken a mozaikokon sétálni, mert a kép talán nem adja annyira vissza, de az idők alatt picit megkoptak, és így hepehupás a felület, amin sétálsz.
      Nagy élmény volt, órákig el tudtam volna nézegetni a képeket, és silabizálgatni, hogy melyik melyik történetről szól. ;-)

      Törlés
    2. Elhiszem, én is sokáig nézelődnék ott. :-) Egyébként látszik a mozaik egyenetlensége, de ez nem veszít egy cseppet sem értékéből, szépségéből.

      Törlés
  3. A monrealei katedrálisról nekem is szép emlékeim vannak, bár a legendáját nem ismertem. A kolostor teljesen új volt nekem:)... Ellentétben az érzéssel, hogy milyen szomorú, ha valakink már elment, akit pedig sokszor szeretnénk magunk mellett tudni... ez a hiányérzet nekem is ismerős (alighanem sokunk közös osztályrésze), és bizony nem múlik el soha!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök!
      De tényleg?? Pedig ott vannak egymás mellett!
      Vannak helyzetek, amik nagyon erősen ki tudják váltani ezt az érzést. Ez is olyan volt.

      Törlés
    2. Igen, valahogy a kolostor tényleg nincs meg az emlékeimben. Viszont mivel rég jártam Szicílián, lehet, elveszett pár darab az emlékeim közül :)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!