2012. május 3., csütörtök

San Marino


Európa harmadik legkisebb állama


(Frissítve 2023-ban)

San Marino

San Marino, teljes nevén a San Marino Köztársaság (Serenissima Repubblica di San Marino) a világ legkisebb országainak egyike. San Marino a harmadik legkisebb állam Európában, csak Monaco és a Vatikán kisebb nála. Dél-Európában helyezkedik el, Olaszország teljesen körülöleli.



Életemben először két kolléganőmmel kirándultunk el ide, mikor még Bolognában laktunk. Velük tömegközlekedéssel indultunk neki. Először ki Bologna Centrale vasútállomásra, jegyvétel, majd vonatút Riminibe. Ott volt kb. 1 óránk a busz indulásáig, ami San Marinóba visz, így lesétáltunk (vagy inkább loholtunk) a tengerpartra. Aztán vissza a buszmegállóba. Kb. ¾ óra volt a buszút San Marinóig. Itt volt kb. 4,5-5 óránk körülnézni, ami egyébként pont elég is volt. Az időjárással szerencsénk volt, végig nagyon szépen sütött a nap és meleg volt, leszámítva a nagyon árnyékos helyeket, mert ott azért még elég hűvös volt. 
Másodjára a családommal jártunk itt, szintén Bolognából indultunk, de autóval jöttünk. Az autót a Funiviánál (felvonónál) lévő parkolóban hagytuk. 
Harmadjára barátokkal jöttem, kisbusszal, Riminiből. A Via J. F. Kennedy-n a San Marino-i TV székház előtt parkoltunk ezúttal.

Látnivalók

San Mariono történelmi központja és a Monte Titano a UNESCO Világörökség része, ref. száma: 1245.

Monte Titano

Az ország egyik legszebb történelmi emléke, amit mindenképp érdemes megnézni, a fővárosban található, Monte Titano hegyre épített erődítményrendszer. A hegycsúcsokra épített 3 erődítmény San Marino "Libertas" (szabadság) feliratú címerében is szerepel: zöld hegytetőkön a három vár, a három tollal a tetején.

La Rocca (Guaita)

Az erőd a Monte Titano három tornya közül a legrégebbi, legnagyobb és a leghíresebb. Több mint ezer éve, a 11. században épült, és rövid ideig börtönként szolgált. Az idők folyamán többször átalakították, ügyelve arra, hogy eredeti formáját, jellegzetességeit megtartsa.


















Kilátás a Cesta erődre



Kilátás a Szabadság térre (Piazza della Libertá)

Háttérben a Cesta erőd



Kilátás a Cesta erődre

A Guaita erőd a hátam mögött




La Cesta

Cesta (vagy Fratta) a Monte Titano legmagasabb csúcsán található. Az erődöt a 13-14. században emelték egy régebbi római erőd maradványaira. Ma múzeumként működik. A toronyban található a Szent Marinus tiszteletére 1956-ban létrehozott múzeum, amely több mint 1550 fegyvert mutat be a középkortól napjainkig. 







Il Montale

A Montale a Monte Titano három csúcsa közül a legkisebb. A harmadik építmény egy őrtorony (Montale), amit abból a célból építettek a 14. század elején, hogy a San Marinoval ellenséges Malatesta család közeli várát megfigyelés alatt tudják tartani, ezzel készülve az esetleges támadásra. A torony egyetlen bejárata egy, a talajszinttől mintegy hét méterre lévő ajtó, ami a korabeli börtönépítészetben szokásos volt. A másik kettőtől eltérően nem látogatható.








A városfalakon belül elhelyezkedő óváros valóságos kis ékszerdoboz; minden épületet restauráltak. Az óvárosba a Szent Ferenc kapun keresztül tudunk bejutni. A kapu elődje a 4. században Marino tiszteletére emelt egykori kolostor bejárata volt, amelyet a 15. században a falgyűrű kibővítésekor építették be a városfalba. A falakon belül magasodik San Marino legrégibb temploma, a Szent Ferenc-templom és kolostor, amelyet 1361-ben kezdtek el építeni. A közelében elhelyezkedő kapucinus templom és kolostor 1549-re készült el. A kapubejárattól balra, a 15. században épített Valloni palotában az Állami Múzeum és Levéltár található, amely tekintélyes érem, bélyeg és festmény gyűjteménnyel rendelkezik.

Porta San Francesco
Szent Ferenc kapu


Szent Ferenc kapu

 




San Marino
Szent Marinus

San Marino a legrégebbi ma is fennálló köztársaság, amelyet 301-ben alapított egy remete kőfaragó, Szent Marinus (olaszosan Marino). 
Marino (élt: 275 körül - 366), az észak-dalmáciai Rab szigetéről származó kőműves / kőfaragó 297 körül érkezett Itáliába Leóval együtt, hogy újjáépítse Rimini falait, és elmeneküljön a Diocletianus császár által kezdeményezett keresztényüldözés elől. A városba érkezett kőfaragókat három évre a Titán-hegyre (Monte Titano, 749 méter) küldték, hogy ott kőzetet bányásszanak és munkáljanak meg. Később Marino és Leo szétváltak: Leo a Feliciano (vagy Feltro) hegyre menekült, ahol kolostort és templomot épített. Ez a hegyi település később a San Leo nevet kapta.
Marino kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus római császár által üldözött keresztényeket befogadhassa. Emiatt a San Marinóiak őt tekintik a köztársaság megalapítójának. Írásos dokumentum azonban csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el.

Basilica del Santo
San Marino bazilika

A San Marino bazilikában, az alapító földi maradványait őrzik.












A legújabb lovagom :-)




Funivia di San Marino
San Marino-i kötélpálya

Kipróbáltuk a felvonót is. A kötélpálya Borgo Maggiorét köti össze a Monte Titano hegy tetején fekvő San Marino fővárossal. A kabinos felvonót 1956-ban kezdték el építeni, 3 év múlva fejezték be.
 




 
A három erőd lentről

San Marino címere

Kilátás a felvonóból

Újra fent:

Piazza della Libertá
Szabadság tér


San Marino város központja a Szabadság tér, melyet 3 oldalról ódon épületek vesznek körül. A nyitott nyugati oldaláról csodálatos kilátás nyílik a Monte Titanóra és a fellegvárosra. A tér közepén helyezkedik el a nőalakot formáló  Szabadság-szobor, melyet a múlt század végén készítettek. A Mercuri palota és a középkor régi épületek a középkor hangulatát idézik. A tér legimpozánsabb épülete a Palazzo del Governo (Kormánypalota), mely a 14. század óta a San Marino kormányzati központja, melyet azóta többször átépítettek. A jelenlegi gótikus stílusú, bástyás, tornyos épületet az 1800-as évek végén emelték. 
Az óváros házainak többsége műemlék, melyek között számtalan emléktárgy árusító üzlet található a luxusüzletek mellett. Az üzleti élet központja viszont az újváros, ahol nagy áruházak, divatüzletek, szállodák, éttermek sorakoznak.







Napközben a Ristorante Spingarda nevű helyen ettünk finom édességet és kóstoltuk meg a helyi sört. Ha szerencsénk van (és nekünk volt), akkor ablak melletti asztalhoz ülhetünk, ahonnan csodás a kilátás San Marinóra.





San Marino egy gyönyörű kis ékszerdoboz, de nagyon turistás. Sokkal nyugisabb és hangulatosabb "kistestvére", a közeli San Leo.



Cím: 47890 San Marino
HonlapHomepage | Visit San Marino
E-mailinfo@visitsanmarino.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

San Marino MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/San_Marino
La Rocca ANGOLul: Guaita - Wikipedia
Cesta ANGOLul: Cesta - Wikipedia

6 megjegyzés:

  1. Régóta vágyom ide is. Még gyerek voltam, mikor a szüleim ott jártak és szájtátva hallgattam mit meséltek. Ajándákba egy rakás bélyeget kaptam - anno nagy gyűjtő voltam - aminek a leginkább örültem.

    A középső erődítmény nagyon szép helyre épült!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondod! :-o Én is gyűjtöttem a bélyegeket gyerekkoromban!

      Törlés
    2. Meg is van mind! És a tiéd?

      Törlés
    3. Megvannak, bár csak egy albumom van, a többi egy dobozban van, nagy összevisszaságban :-(

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!