2017. december 21., csütörtök

Karácsonyi Múzeum - Neustadt


Historisches Weihnachtsmuseum 
Történelmi Német Karácsonyi Múzeum




Coburg után, ahol a legromantikusabb adventi vásárt néztük meg, a közeli Neustadtba indultunk. Itt a Történelmi Német Karácsonyi Múzeum volt a cél, melynek tulajdonosa az Inge-glas, akik világ leghíresebb, kézzel készített német üveg karácsonyi díszek készítői.

Nem meglepődni: ez a hely a városon kívül egy ipartelepszerű részen található.

A múzeumban a régi bajor karácsonyok, a földszinti boltban pedig a modern karácsonyok szépségeivel találkozhatunk.


Az üzlet és múzeum története

Az üzlet és múzeum tulajdonosai és alapítói Birgit és Klaus Müller-Blech, akik az USA-ban egy karácsonyi díszek kiállításán találkoztak először 1986 nyarán. Miközben a karácsonyi díszek között nézelődött, Klaus talált néhány régi üveg karácsonyi madár díszt, olyanokat mint azok, melyeket szülei és ősei generációi készítettek Németországban. Ezek lettek az első dísztárgyak a világ egyik legszebb és legnagyobb antik karácsonyi díszeinek gyűjteményében, amelyet feleségével Birgittel gyűjtöttek az elmúlt húsz év alatt. Több mint 200 év karácsonyi díszei alkotják a gyűjteményt, mely 2001-től a Történelmi Német Karácsonyi Múzeumban (Historisches Weihnachtsmuseum) látható.

Birgit és Klaus Müller-Blech ősi türingiai üvegfúvó családokból származnak. Klaus Müller-Blech családjának 14. generációja ebben az üzletben! A mai „Inge-Glas” családi műhelyben hagyományos, kézműves, fújt karácsonyi díszeket készítenek. Az üzletben díszek és egyedi ajándéktárgyak is kaphatók.


A Történelmi Német Karácsonyi Múzeum az advent és a karácsony történetével várja látogatóit.

Az üvegdísz készítés eszközei

A gyűjtemény központjában az elmúlt két évszázad üvegdíszei állnak. Betekintést nyerünk a karácsonyi üvegdíszek történelmébe; fantasztikus színeket és formákat láthatunk. Az egyes darabok között találtunk ismerőseket, melyek egyrészt nosztalgikus emlékeket ébresztettek bennünk, másrészt sokkoltak: Olyan öreg lennék, hogy az általam ismert díszeknek már múzeumban a helyük?!









Ajándéktárgyak

Ezekben a virtinekben láthatjuk, hogy mi minden került régen a karácsonyfa alá.






Akik az ajándékot hozzák

Szent Miklós, Mikulás, Télapó, Karácsony-apó, Sinter Claas, Santa Claus, Jézuska...




Jászol jelenetek

A keresztény gyökerekből kiindulva megismerjük a jászol történetét. Az első karácsonyi ünnepségeket Krisztus szülővárosában, Betlehemben, majd később Rómában a Santa Maria Maggiore templomban ünnepelték. A betlehemi jelenetek reprodukciója lett az ünnepség érzelmi központja; a jászol a csecsemő Jézus szimbóluma volt. Németországban a csecsemő Jézus egy bölcsőben feküdt.




Karácsonyi piramis

Forgó karácsonyi piramisokat (Drehpyramide) is láthatunk itt. Ez a Németországban népszerű karácsonyi dekoráció nálunk sem ismeretlen, bár nem elterjedt. „A karácsonyfa állításának szokása hazánkban csak a 19. század végén és a 20. század elején kezdett elterjedni. Elődje a karácsonyi piramis volt. Legegyszerűbb formája egy nagy virágcserépbe állított vagy fatönkhöz erősített deszkaszál, melyre keresztbe két-három vékony, felfelé rövidülő deszkadarabot szegeztek. A keresztbe szegezett deszkák végén gyertyát gyújtottak. [...] A 18. század közepén kezdték Németország egyes helyein az egyszerű karácsonyi piramis dísztelen vázát karácsonyi gallyakkal ékesíteni.” (Kovács András: Ünnepeink az egyházi év tükrében)

Forgó karácsonyi piramis
Schneeberg, 1890




A karácsonyfa

A fa mindig az élet és a termékenység szimbóluma volt, még más kultúrákban is. A kereszténység elfogadta az aktuális fa szimbólumokat, és ötvözte őket az Ószövetség életfájával (Teremtés 2:9).
1419-ben az első díszes karácsonyfát egy céh szobájában állították Freiburg/Breisgauban. Ez egy „édességfa” volt, gyümölcsökkel, ostyákkal, diófélékkel és mézeskalácsokkal díszítve. Mind a protestáns, mind a katolikus térségben a XVI. század óta említik a karácsonyfák létezését.






Karácsonyfatalpak

A karácsonyfatalpak (vissza)fejlődését is nyomon követhetjük.
Egy 1604-es dokumentumban tesznek említést először karácsonyi talpakról: „Man pflegt drum ein vierekent Ramen zu machen.”. Az első talpak egyszerű fából készült állványok vagy keresztek voltak, egy lyukkal a tönknek. Néha az emberek csak egy szék lyukába tették vagy egy vízzel teli kosárba, egy rá rögzített keréken keresztül. Esetleg nedves homokkal megtöltött kosarat használtak a fa frissen tartásához.

Zenélő és forgó karácsonyfatalpak
Az alsó sor bal oldali 1920-ból, a jobb oldali 1879-ből

Zenélő és forgó karácsonyfatalp 1920-ból




Karácsonyi képeslapok

A világ első, karácsonyi képeslapját John Horsley angol rajzoló készítette Sir Henry Cole múzeumigazgató kérésére 1843-ban. A képeslapokat 1852-től litográfiai eljárással sokszorosították, mely lehetővé tette, hogy a képeslapokat olcsóbban vásárolhassák meg. Az 1870-71-es Franciaország és Németország között zajló háború nagyban hozzájárult a karácsonyi üdvözlőlap-küldés népszerűsödéséhez.






Karácsonyfadíszek üvegből, préselt pamutból és luxus papírból


Az első üveg karácsonyi díszek

Kicsi és nagy üveggyöngyök girlandhoz erősítve, de üveg gyümölcsök és diófélék is az első díszekhez tartoztak. Az első karácsonyi gömböket három méretben állították elő 1848-ban, majd 1860-ban vörös, kék, ezüst és arany színű gömbök követték őket.

Láthatjuk a különböző díszek fejlődését. A kiállításon történelmi üveg díszek mellett -többek között- vattából, luxuspapírból és gyöngyökből készült díszeket is láthatunk, amelyek az üveg mellett szintén nagyon népszerűek voltak. 


Préselt pamut dekorációk

1870-től a II. világháborúig a szász türingiai területeken német gyártók préselt pamut dekorációkat gyártottak. A cellulóz- és pamut anyagokat feltekergették, préselték és összeragasztották.

Gyakran gyapjú golyókat helyeztek a karácsonyfák ágaira, a frissen hullott hó szimbólumaként. Ezt néha más anyagokkal, például papírszalagokkal, zsinórral vagy csillogó anyagokkal kombinálták.

Kis préselt pamutbabák készültek, gyakran porcelánfejekkel és krepp-papír ruhával. Ugyanez igaz a Mikulásra, az állatokra és a gyümölcsökre. Az 1920-as évektől kezdve az egész alak, és nem csak a fejek készültek porcelánból.




Kis táskák - Karton - Luxus papír

Az édességek mindig a fa dekorációjához tartoztak. Az emberek gondoskodtak a felfüggesztés lehetőségéről, kis papírkosarakat, tartókat és kis zsákokat használtak erre a célra.















Gyöngyös karácsonyi díszek Gablonzból

A XIX. század vége felé, a szabadon vagy öntőformába fújt gyöngyök széles választékát állították elő. Ezüstözték, polírozták, aranyozták, drótra fűzték, és különböző geometriai alakzatokat formáztak belőlük. Lassacskán a mindennapi élet, az otthoni állatok és a technikai újdonságok is megformálásra kerültek.   





Az üvegdíszek útja

Láthatjuk azt is, ahogy az üveg díszt fújják egy üvegfúvó műhelyben Németországban, valamint, hogy hogyan jut el a nagykereskedőn és exportőrön át a végső rendeltetési helyéig, akár az amerikai karácsonyfákig.




Németország

Amerika

Amerika


Díszek a történelem viharaiban


II. világháború

Nyugat- és kelet-Németország

Nyugati díszek

Keleti díszek


Nagy márkák reklámjai





Modern




Cím: Sternenweg 2, 96465 Neustadt/Coburg, Németország
Tel.: +49 95 688570
Fax: +49 95 6885757
e-mailinfo@inge-glas.de
Honlaphttp://www.historisches-weihnachtsmuseum.de/index.php?clang=1

Nyitva tartás: október 1-től január 5-ig. Ezen kívül előzetes bejelentkezés szükséges!


ELŐZMÉNY ITT, FOLYTATÁS ITT!

Adventi vásár:


 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK

https://de.wikipedia.org/wiki/Neustadt_bei_Coburg
Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN 978-2-01-912442-7



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes kiállítás! Különösen a karácsonyfa talpak és a gömbök tetszenek.
    Karácsony előtt adták ismét a tv-ben a Glasbläserin (üvegfújó) című filmet, egy kedvenc filmem. A karácsonyfa díszek, üveggömbök történetéről szól. Tudtad, hogy Türingiában készült az első üveg gömb és onnan indult, terjedt el a világon és hogy egy nő készítette? Kezdetben a készítője - Johanna Steinmann - a kisbabájának alkotta szellőben csilingelő játéknak, ebből lett aztán a karácsonyi fákat díszítő színes gömb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát! Ezt nem tudtam, nagyon jó kis történet, köszönöm szépen! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!