2017. december 21., csütörtök

Sült alma illatú karácsonyi varázslat - Coburger Weihnachtsmarkt




Coburger Weihnachtsmarkt
Coburgi adventi vásár

Cím: 96450 Coburg, Marktplatz
Honlap: www.Weihnachtsland-Coburg-Rennsteig.de

Nyitva tartás:
Advent első péntekétől december 23-ig naponta 11:00-20:00, étel és ital: 21:30-ig





Be kell látnunk, hogy Németországban nincs olyan hely, ahol nem rendeznek a karácsonyt megelőző időszakban csodás adventi vásárt. A tradicionális „kellékek” tárházából -mint például az adventi naptár, az adventi koszorú, a jászol, a mézeskalács ház, a fa diótörők, körhinták- mindenhol mást és mást vonultatnak fel... csak karácsonyfa van mindenhol.

Úgy döntöttünk, hogy idén Coburg városába látogatunk el, a „legromantikusabb adventi vásár”-ba. Kíváncsiak voltunk, hogy mitől lesz egy adventi vásár romantikus, sőt, a legromantikusabb!

A település 1056 óta ismert, 1331 óta pedig város. 1353-1549 között szász hercegi rezidencia, majd 1826-tól 1918-ig a szász-coburgi-gothai hercegség egyik fővárosa volt. Bajorországhoz 1920 óta tartozik.

Meglepetésünkre az Ehrenburg kastély (Schloss Ehrenburg), a színház (Landestheater) és az Edinburg palota (Palais Edinburgh) által határolt nagy parkolóban ingyen hagyhattuk ott az autót. Már útközben végig zuhogott az eső, és sajnos itt sem hagyta abba, így esernyőkkel felszerelkezve indultunk el a vásártérre.

A színház (Landestheater) és az Edinburg palota (Palais Edinburgh)

Az eredetileg ferences kolostor céljára (1543 és 1693 között) épült Ehrenburg-palota 1918-ig a Szász-Coburg Hercegség uralkodóinak rezidenciája volt. Az angol gótika szerint újították fel. Két egyenlőtlen tornya a XV. század elején készült.




Coburg városa igazi gyönyörűség jellegzetes bajor házaival, középkori sikátoraival és egy csepp adventi varázslattal.








A karácsonyi vásár a történelmi városháza és egykori hercegi kancellária (Cantzley) csodás épületei között lévő piactéren (Marktplatz) kerül megrendezésre.

Adventi vásár a piactéren



Az egykori hercegi kancellária (Cantzley) a városházával szemben található, 1596-1599 között épült. A jellegzetes erkéllyel díszített középület (Stadthaus), ma a városháza része.

Stadthaus, az egykori hercegi kancellária (Cantzley)

Stadthaus, az egykori hercegi kancellária (Cantzley)

Stadthaus, az egykori hercegi kancellária (Cantzley)
Adventi vásár, háttérben a Stadthaus, az egykori hercegi kancellária (Cantzley)

Adventi vásár, háttérben a Rathaus

Rathaus

Tényleg festői a környezet, a zuhogó eső ellenére is. Azt nagyon sajnáltam, hogy nem hó esik inkább, akkor lett volna csak igazán romantikus!!!

A tér tele van kis bódékkal, standokkal, ahol kizárólag a Coburg régióból származó karácsonyi termékek kerülnek forgalomba: téli teák, báránybőr termékek, fajátékok, kerámiák, méhviasz gyertyák, karácsonyi díszek és egyéb kézműves portékák mellett sajtok és felvágottak is. 



















A pörkölt mandula, tradicionális tobozon grillezett coburgi kolbász és forralt bor illata járja át a levegőt. A bódékból dől a füst, de ez senkit nem zavar, vidáman eszi a kolbászt mindenki Albert herceg szobra alatt. A szobor köré egy ponyva van körbe kifeszítve, rajta lámpácskák, a csillagos eget szimbolizálja. Alatta asztalkák, melyek mellett elfogyaszthatjuk a már említett coburgi kolbászt (Coburger Bratwurst), egy csésze forralt bort (Glühwein), szilvabort (Pflaumenwein), tojáslikőrt (Eierpunsch), Jager-teát (Jagertee) vagy pörkölt mandulát, sült almát (Bratäpfeln), palacsintát, vagy ennek francia változatát a Galette-t.
Albert hercegre (Albert von sachsen-Coburg) visszatérve: ő első unokatestvére volt Viktória angol királynőnek, majd később férje is. A britek neki köszönhetik a karácsonyfa Angliába történő bevezetéséért. Ugyanis Albert herceg ragaszkodott ahhoz, hogy fenntartsa azokat a hagyományokat, amelyeket gyerekkorában Coburgban tanult, így minden évben karácsony estéjén karácsonyfát állított.

Albert herceg szobra

Albert herceg szobra és a "csillagos ég"




Helyi specialitás egy édesség, a Coburger Schmätzchen (keksz). Ezeket Wilhelm Feyler bajor mézeskalács és cukrászgyártó készítette. Mézes tésztából készülnek, diót, mandulát, kandírozott narancsot, citromot és fűszereket tartalmaznak. A „Coburger Goldschmätzchen” egy finom csokoládé bevonatot és egy arany levélkét is kap. Ebből is bevásároltunk.






A Brauhaus zu Coburg nevű helyre ültünk be ebédelni, ahol szintén helyi specialitás az egyik köret. Ez a coburgi gombóc (Coburger Klöße), amelyet „Rutscher” néven is ismerünk. Ezek burgonyagombócok, egyik fele nyers (mint a türingiai), a másik fele főtt burgonya (mint a frank). Esetenként a keverési arány lehet 1/3 főtt és 2/3 nyers burgonya. Minden gombócnak pörkölt fehér kenyér kockát („Bröckla”) kell tartalmaznia.

Rote-Beete Meerrettichsuppe mit gegrillter Garnele
Célka- és tormakrém leves grillezett garnélával

Knusprige Gänsebrust mit Coburger Klößen und Rokraut
Ropogós libamell coburgi gombócokkal és lilakáposztával
Nem akartuk teletömni magunkat, mert a Coburger Bratwurstot meg akartuk kóstolni, és azt itt sajnos most nem lehetett, mert karácsonyi menü van, és abban nem szerepel. Ezért vissza kellett mennünk a karácsonyi vásárba.
A leghíresebb coburgi specialitás a Coburger Bratwurst, Coburg „nemzeti étele”. Sertés- és marhahúsból készül, nincs benne majoranna, és legfeljebb öt százalék tojást tartalmaz. A különlegessége a grillezés, amelyre nem fát vagy faszenet, hanem jól kiszárított fenyőtobozt használnak. A kolbász hossza 30-32 cm, ami megfelel a Marshal rúdjának hosszának, melyet a városháza sarkán lévő szobor alakja Szent Mór (St. Mauritius), a város védőszentje tart a kezében.




Szent Mór szobra a városháza sarkán

Szent Mór szobra a városháza sarkán

Sajnos az eső továbbra is szakadt, így még a Szent Mór evangélikus templomba (Morizkirche) mentünk el. Ez a város legrégibb temploma (XIII. század). Luther Márton 1530-ban fél évre Coburgban talált menedéket, és itt tartózkodása alatt a templomban prédikált. A templom egyébként egy nagy meglepetés: teljesen más belülről, mint amire a külseje alapján számít az ember.









Lépten-nyomon Szent Mórba botlunk.

A templom előtt található a Casimirianum, egy nyelvi, humanista és tudományos-technológiai középiskola, amely 400 éves hagyományokkal rendelkezik. Sarkán Casimir herceg szobra.
Casimirianum

Casimir herceg szobra
Nagyon hangulatos a város az adventi vásárral, de gyönyörű és hangulatos anélkül is, így megegyeztünk, hogy ide még egyszer visszajövünk majd egy esőmentes napon, és alaposabban szétnézünk.

FOLYTATÁS ITT és ITT





Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK
Adventi vásár honlapja NÉMETül: www.Weihnachtsland-Coburg-Rennsteig.de
Coburgi adventi vásár NÉMETül: http://www.coburg.de/desktopdefault.aspx/tabid-957/797_read-2322/

Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN 978-2-01-912442-7
A turista információs irodában kapott szórólapok


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


8 megjegyzés:

  1. Ezek szerint Coburgra esett a választás. :-) Örülök, mert itt sem jártam még és tényleg hangulatos kis város. Különösen a Stadthaus tetszik.
    Jó volt olvasni/látni, hogy ott is a helyi és kézműves termékek kerülnek értékesítésre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sorsot húztunk 😉 Bayreuth, München, Rothenburg és Coburg kerültek a kalapba... Szeretem én is nagyon a helyi dolgokat. 😊

      Törlés
  2. Coburgban mégnem jártam, pedig ahányszor fent vagyunk párom anyukájánál, aki csak 60 km-re lakik onnan, mondom, hogy menjünk, de hát ezek másfél napos családi látogatások amikbe ilysemi nem fér bele. Szép a vásár. Én évek óta nem jártam ilyen vásárban, talán 2012 óta, amikor Bécsben voltunk. Soha nem veszek semmit, annyi vackot árulnak olyan drágán, bár a hangulat miatt érdemes mászkálni, vagy egy jó kolbászos zsemlét enni - a frank sült kolbász a világ legfinomabbja!!! - de a forralt bort sem szeretjük mindketten és így nekünk tényleg csak a nézelődés marad.
    A cékla leves érdekes, nem mertem volna bevállalni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, tudom, így nehéz betervezni, Hisz olyankor nem az a fő dolog, hanem az együttlét.
      Mi is csak az édességet vettük, meg a kajákat. Díszekre nem költök, annyi ilyen csecse-becse van már amúgy is... csak a helyet foglalja.
      Hú, én a forralt bort nagyon szeretem!!! :) Laurent nem annyira, ez az én szerencsém! Így nem nagyon lopja el tőlem :D
      Én régebben már főztem magam is cékla levest. De abban nem volt ennyi torma, mint ebben. Ebben a tormát nagyon lehetett érezni. De mivel azt is szeretjük... Volt mellé egy kis garnéla, az megbolondította kicsit, meg egy kis tejszínhab is, az meg finomította. Szóval finom volt! :)

      Törlés
    2. Tök jó, hogy ilyen vállakozószelemű vagy kaják terén. Én nagyon válogatós vagyok és minden újtól félek. Én nem szeretem a fahájat és szegfűszeget sem és semmit, amiben ezek benne vannak, a bor meg melegen végképp elképzelhetetlen nekem. Már kóstoltam, de hát, ez van. :-)

      Törlés
    3. Ó, hát akkor te egy csomó jó dolgot nem eszel meg ezek szerint?! Szilvás gombóc meg egy csomó süti, ami fahéjas...

      Törlés
    4. de, csak fahéj nélkül vagy nagyon minimális nyomelemi mennyiségben :-)
      A legrosszabb volt, mikor nyaraláson a cappucino tetejére rászórtak jó szándékból egy maréknyi fahéjat, iszonyatosan rossz lett tőle :-( :-)

      Törlés
    5. No, a cappuccino tetején én sem szeretem. Oda max. csoki vagy kakaópor jöhet. 😉

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!