2018. október 21., vasárnap

Bajorország első védett erdeje: Sebalder Reichswald






A 10 000 ha-s erdő Nürnbergtől északra és keletre terül el. Nevét szent Sebaldusról (Szébaldusz) kapta. Sebaldus Nürnberg védőszentje, akinek állítólag III. Dagobert király lánya volt a felesége. Sebaldus már a lakodalmat követő napon visszavonult az élettől, és Nürnberg közelében élt remete-életet. 801-ben (más források szerint 901-ben) halt meg. Síremélke Nürnbergben a Szent Szébaldusz templomban (Sebalduskirche) található. 1425-ben V. Márton pápa avatta szentté.

Az erdő királyi, császári, püspöki tulajdon is volt, majd Nürnberg városé és a Bajor Királyságé. Az első és a második világháború idején katonai létesítmények épültek az erdőben. Az 1930-as években az A3-as autópálya szakaszai az erdőn keresztül épültek meg. 1979. augusztus 1-én a Sebalder Reichswaldot Bajorország első védett erdejének nyilvánították. Az évszázadok során a túlzott kitermelés és az azokat követő újratelepítések miatt az eredetileg vegyes fenyő-nyírfa-tölgyes erdő mára javarészt fenyőerdővé vált.


Az erdő legmagasabb pontja alig több mint 400 méter. Rengeteg sétaút és kerékpárút fut benne, és több szabadidős létesítmény is található itt. Mivel nincs nagy szintkülönbség, jó nagyokat lehet sétálni benne különösebb megerőltetés nélkül. Szeretünk itt sétálni; nyugis, a csendet csak a harkályok kopácsolása és a szembejövők köszönése töri meg. J













































Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK

Sebalder Reichswald NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Sebalder_Reichswald
Szent Szébaldusz MAGYARul: http://www.kislexikon.hu/sebaldus.html



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis hely, pont olyan, ahol igazán ki tudok kapcsolni. Csodás fotókat hoztatok, a 41-es igazán különleges, még sosem láttam ilyet.
    A hétvégén nem is jártunk túl messze ettől az erdőtől, majd meglátod a következő bejegyzésemben. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye??? Nekem is egyből megakadt rajta a szemem! ;-)
      Tényleg? Erre jártatok? Jaj, de kíváncsi vagyok, hogy merre!

      Törlés
  2. Na, ide kellett volna menjek őszi fotókért, amik nálam mindig hiányoznak. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg?! Pedig rémlik, hogy láttam nálad is őszi képeket. Mondjuk mostanában inkább háttérként a párok/családok mögött, akiket fotózol.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!