2018. október 7., vasárnap

Amerikai álom(?) XXV. - Great Falls Park



Great Falls Park

Vasárnap lévén ezt a napot is Laurent családjával töltöttük. Reggeli után elvittük Prince-t, a kutyust sétálni a környéken. Ma sem maradtunk látnivaló nélkül. J Autóba ültünk, és a Great Falls Park-ig meg sem álltunk.




Potomac


A Potomac folyó az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékének közelében található. A „Nemzet Folyója”-nak is hívják, a hozzá kötődő gazdag történelmi örökség miatt. Itt született és itt töltötte élete javát George Washington, az Egyesült Államok első elnöke. A folyó vízgyűjtőjében helyezkedik el Washington, az USA fővárosa. És még sorolhatnánk…
A Potomac hossza mintegy 665 kilométer. A folyónak két forrása van: az északi ág a Fairfax-kőnél ered, a déli ág forrása Hightown falu közelében van. A két ág a nyugat-virginiai, Hampshire megyei Green Springstől keletre egyesül. A Fairfax-kőtől számítva a folyó hossza 616 kilométer.
A Potomac vízgyűjtője alapján az USA keleti partvidékének negyedik legnagyobb folyója.


Great Falls Park


A Great Falls Park egy kis Nemzeti Park Szolgálat (NPS) Virginiában. 3,65 km2-es területe a Potomac-folyó partján, Fairfax megye északi részén található. A Potomac folyó nagy vízesései a park északi határának közelében vannak, csakúgy, mint az egykori Patowmack-csatorna maradványai.

A parkba nincs belépőjegy, de a parkolásért fizetni kell. 600 járműre elegendő parkoló áll a látogatók rendelkezésére, ami nem túl sok, van, hogy várni kell, mire bejut az ember. A park napfelkeltétől napnyugtáig tart nyitva. Az NPS egy látogatóközpontot üzemeltet a vízesések közelében. (Itt van mosdó is.) A parkban van egy nagy piknikterület is.

Fekete keselyű a parkban

Fekete keselyű


A túraútvonalak hossza 24 km, melyek magukban foglalják a parkot, követik a Difficult Run nevű kis patakot. A folyó közelében festői ösvény halad, itt több kilátóplatform található, ahonnan a vízesésekre láthatunk. Az útvonal felvisz a Mather-szurdok (Mather Gorge) tetejére, és áthalad a vízesések, egy gát és egy víztározó előtt. A park teljes területén tilos az alkoholfogyasztás, és a folyóba menni is tilos. Évente így is több halálos baleset történik, melyre táblák is felhívják a figyelmet.


Great Falls


Durván 35 000 évvel ezelőtt kezdte el a folyó kivájni a vízesések medrét. A Great Falls zúgók és több nagyobb (6 méteres) vízesések sorozata, mely kb. 1,6 km-en összességében 23 métert esik. Itt a folyó széles, de jelentősen leszűkül, mire a Mather-szurdokba ér.




















Láthatunk egy oszlopot, melyen a nagyobb áradások vízszintjét jelzik.






Mather Gorge


A Mather Gorge (szurdok) a Great Falls-tól délre található. A Potomac folyó Maryland és Virginia határán folyik, de Marylandhez tartozik. A szurdok Maryland szárazföldi oldala a Bear Island, a virginiai oldal pedig a Great Falls Park. A szurdokot Stephen Mather-ről, a Nemzeti Park Szolgálat első igazgatójáról nevezték el. Gyakran látni sziklamászókat a Mather Gorge sziklafalain.




























VIDEO!!!


Patowmack Canal


A túraútvonal érinti az egykori Patowmack-csatorna maradványait is, mely az első csatorna volt az Egyesült Államokban, mely zsilipet használt a hajók felemelésére és lesüllyesztésére. George Washington kezdeményezésére épült.

Az egykori Patowmack-csatorna maradványai

Az egykori Patowmack-csatorna maradványai







Amikor hazaértünk, nem volt áram a házban, így grilleztünk. Mire elkészült, visszajött az áram is, így az előző nap a Homestead Farmon vásárolt almákból összedobtunk egy francia almatortát (Tarte Tatin) is.







Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK




LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete, 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!