2018. október 6., szombat

Amerikai álom(?) XXIV. - Homestead Farm




Homestead Farm, Poolesville



Szombat lévén Laurent családjával töltöttük a napot. Reggeli után elvittük Prince-t, a kutyust sétálni a környéken. Utána autóba ültünk, és az északról szomszédos Maryland állambeli Poolesville-be mentünk. Amerikai utunk nem lett volna teljes, ha nem látogatunk meg egy igazi tanyasi gazdaságot.
A farm, ahová mentünk, Montgomery megye legszebb vidéki részén található, körülbelül 28 mérföldre északnyugatra Washington DC-től és 14 mérföldre nyugatra Rockville-től. (Cím: 15604 Sugarland Road, Poolesville, MD; telefon: +1 301 977 3761)




A Homestead Farm tulajdonosa és üzemeltetője az Allnutt család: Ben és Maureen Allnutt és két fiuk, Ian és Russ. A család már 1763 óta Montgomery megyében, Marylandben gazdálkodik, ekkor vásárolt 746 hektárt a Potomac folyónál James Allnutt. Ma a gazdaság kb. 230 hektárnyi. Az Allnutt család tovább viszi a hagyományos családi gazdálkodást és büszke örökségére.
Kíváncsian vártuk, hogy mi minden van, mit lehet csinálni látogatóként egy ilyen farmon.


A családi gazdaságban választhatunk, hogy a különféle gyümölcsöket és zöldségeket magunk szedjük-e, vagy a nagy „piac” kínálatából vásárolunk. A „szedd magad” termékek között találunk szamócát, cseresznyét, fekete áfonyát, szedret, őszibarackot, almát, sütőtököt és sok mást szezontól függően.
Az őszi szezonban a Homestead Farm tökfesztivált szervez, számos tevékenységgel együtt. (Az ünnepi szezonban pedig előre kivágott, illetve „vágd magad” fenyőfákat kínálnak.) A Fall Harvest Festival (Őszi Szüreti Fesztivál) októberben, hétvégente 10-17 óráig tart. Tehetünk egy kört a szénát szállító traktoron (hayride), és óriási alma vagy sütőtök kínálatból válogathatunk. 



Homestead Farm Market

A családi gazdaság piacán szezonális termékek széles választékát találjuk, beleértve az almát, paradicsomot, kukoricát, paprikát, padlizsánt, zöldbabot, burgonyát, tököt, céklát, uborkát, hagymát és még sorolhatnám. A piacon sokféle lekvárt és befőttet, mézet is találunk.



Amerikában minden nagy... a krumplik is



Almalé



Sütőtök

Az őszi szezon kedvence a sütőtök. Ezer féle méretben, fajtában és színben válogathatunk kedvünkre a piacon, vagy szedhetjük magunk a földeken.










Madárijesztők

A hívatlan vendégek elriasztására „szebbnél szebb” madárijesztőket helyeznek ki.




Hayride - traktorozás

A farm őszi fesztiváljának ideje alatt a látogatók részt vehetnek egy traktoros túrán. A traktor több, szénával bélelt kocsit vontat végig a 230 hektáros terület ültetvényein. 





A gazdaság területén van egy kis tó is, melynek partján akár piknikezhetünk is.



Kecskék

A tanyasi gazdaság számos állatfajnak ad otthont, például a kecskéknek. A sportosabb egyedek a kiépített akadálypályán fel-alá rohangászásukkal szórakoztatják a népet.





Alpakák

Néhány alpakának is otthont ad a Homestead Farm. A háziasított faj Dél-Amerikában őshonos. Az alpakák lényegesen kisebbek, mint a lámák, mégis gyakran összekeverik őket. Gyapjúját takarók, pulóverek, kalapok, kesztyűk, sálak, pulóverek, zokni, kabátok és takarók készítésére használják. Az alpaka társas lény, és gyakran tartják őket háziállatként helyi gazdaságokban.



Vannak malacok is...

... és tyúkok is



Alma

Mi elsődlegesen almát szüretelni mentünk. Almából is van rengeteg féle. Óriásiak, és lédúsak, édesek, nagyon finomak, és szinte szétrobbannak az ember szájában, hogy beleharap. Őszintén szólva rég ettem már ilyen finom, lédús almát.









Almaszedés közben a csapat fele lemaradt, nekiálltak négylevelű lóherére vadászni, amiből kb. negyed óra alatt 4-5 darabot találtak.



Jó móka volt, érdekes volt egy ilyen farmot élőben is látni.








Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK



Poolesville ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Poolesville,_Maryland

LeRoutard útikönyv sorozat États-Unis Nord-Est c. kötete, 2013/2014-es kiadás, ISBN 978-2-01-245641-9



(A bejegyzésben található képek egy részét Laca és Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!